Podle předsedy komise Martina Plíška (TOP 09) Babiš před komisí pouze prezentoval své politické postoje a opakoval fráze.

"Pro mě je to pokračování politického boje," zopakoval Babiš na adresu komise, jež vznikla na základě podnětu poslanců ČSSD a TOP 09. Podle Babiše jde o doklad spojenectví těchto stran a cílem je vyvolávat ve veřejnosti záporné pocity o něm.

Ministr financí Andrej Babiš navštívil 3. května prezidenta Miloše Zemana na Pražském hradě.
Nahrávky Babišova slovníku: Sobotka je svi*ě, Zaorálek de*il, Marksová kr*va

Bývalý ministr financí uvedl, že trestní oznámení podal začátkem května, byl i u výslechu. "Mám důvodné podezření, že jsem již delší dobu sledován a odposloucháván," prohlásil Babiš. Oznámení pro podezření z porušení cizích práv míří na neznámého pachatele.

Vypovídat bude i SobotkaSněmovní komise k únikům informací z vyšetřovacích spisů pozve i premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD), a to kvůli nakládání se spisem v případu těžební společnosti OKD. Mezi nově pozvanými bude také někdejší ředitel zaniklého protimafiánského policejního útvaru Robert Šlachta.

Babiš strávil před členy komise necelou půlhodinu. "Já jsem v životě žádný živý spis v ruce neměl, nikdy jsem do žádného spisu nenahlížel, takže to bylo rychlé," komentoval jednání komise Babiš. Tvrdí, že odpovídal na každou otázku.

Plíšek očekával, že Babiš bude v souvislosti s neveřejností jednání komise věcný. "Ale ukázalo se, že chtěl pouze odprezentovat své politické postoje. Odmítl se s námi bavit o tom, že by komunikoval s redaktorem Přibilem. A o obsahu těchto schůzek nám neřekl také vůbec nic," uvedl Plíšek.

Novinář Marek Přibil dnes strávil na slyšení před sněmovní komisí zhruba 2,5 hodiny. Při odchodu novinářům pouze zopakoval, že s předsedou hnutí ANO a bývalým ministrem financí Andrejem Babišem žádné takzvané živé policejní spisy neprobírali, a doufá v to, že to doložil. Dále jen uvedl, že nemá povinnost média informovat.

Ivan Bartoš.
Největší potenciál má ANO, SPD, Realisté a Piráti, ukázal průzkum

Z Přibilova slyšení podle předsedy komise Plíška vyplynulo, že někteří novináři mají nadstandardní vztahy s určitými vyšetřovateli nebo v soustavě státního zastupitelství. Přibil podle něho odkazoval na kontakty s konkrétními policisty.

Marek PřibilZdroj: ČTK/Krumphanzl MichalPodle Plíška také uvedl, že na první schůzku s Babišem ho poslal manažer mediální skupiny MAFRA František Nachtigall a další se uskutečnily z Přibilovy iniciativy. Nachtigall bude nově mezi lidmi, které chce komise pozvat.

Z nahrávky zveřejněné začátkem května na anonymním twitterovém účtu Julius Šuman vyplývá, že Přibil předává Babišovi dokumenty, které podle novináře pocházejí z policejního vyšetřování kauzy Beretta týkající se vynášení informací z trestního spisu. Přibil uvádí, že údaje by poškodily ČSSD a ODS, a Babiš se s ním domlouvá na nejvhodnějším termínu zveřejnění.

Poslechněte si inkriminovanou nahrávku:

Zdroj: Youtube

Babiš i Přibil se proti takové interpretaci zvukového záznamu ihned ohradili. Babiš v reakci uvedl, že se stal obětí cílené provokace. Přibil mluvil o dezinformaci dané vytržením nahrávek z kontextu a jejich sestříháním.

Zbavení mlčenlivostiKomise také podle Plíška stanovila okruh kauz, pro které bude chtít zbavit svědky mlčenlivosti. Jde podle něho například o případ Beretta týkající se vynášení informací z trestního spisu, korupční kauzu v Olomouckém kraji Vidkun, o nahrávku mezi předsedou hnutí ANO Andrejem Babišem a novinářem Markem Přibilem, o dotační kauzu na ministerstvu školství a o případy kolem bývalého premiéra Petra Nečase (ODS) a bývalé šéfky jeho kanceláře Jany Nagyové, nyní Nečasové.

Ministr financí Andrej Babiš navštívil 3. května prezidenta Miloše Zemana na Pražském hradě.
Babiš na nahrávce přebírá živý policejní spis. Je to kampaň, stěžuje si