Exekuce se budou v některých případech spojovat do jedné, čímž se dlužníkům sníží náklady. Neoprávněně zabavenou věc budou muset exekutoři po dohodě s majitelem vracet na místo, odkud ji vzali. Předloha míří k posouzení do Senátu.

Do novely občanského soudního řádu a exekučního řádu se na druhou stranu dostalo ustanovení, podle kterého by bylo možné zabavit řidičský průkaz neplatičům alimentů. Výjimku by tvořili motoristé, kteří průkaz potřebují pro získávání peněz na své živobytí a závazky. Mezi věci, které by exekutoři naopak zabavovat nesměli, by měla nově patřit domácí zvířata, takzvaní domácí mazlíčci.

Kárné postihy

Při samotných exekucích by se musel pořizovat zvukový a obrazový záznam. Poslanci kývli i na zpřísnění kárných postihů exekutorů. Exekutorům by se také měly omezit cestovní náklady, které musejí dlužníci zaplatit.

U nemovitostí krajů a obcí by se podle návrhu nevyznačovalo v katastru, že čelí exekuci. Pozornost nedávno vyvolal případ, kdy se takové označení objevilo i u pražského Karlova mostu.

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) označil předlohu za kompromis ku prospěchu věřitelů a dlužníků. Podle opozičních poslanců ale tomu tak není; opozice také kritizovala výši odměn za právní zastoupení, ač je už ministerstvo vyhláškou snížilo.

Ministerstvo nakonec ustoupilo od návrhu, podle kterého by některé exekuce mohli vykonavatelé zahajovat bez soudního verdiktu. Kompromisní řešení uvádí, že exekutor bude pověřován soudem na základě návrhu, který mu elektronicky zašle. Opozice ale tvrdí, že proti takovému způsobu zahajování exekuce nebude možné odvolání, jako je tomu nyní.

Ve sněmovně je před úvodním projednáváním novela exekučního řádu podaná KSČM, jež má více chránit práva dlužníků. Vláda k ní vydala nesouhlasné stanovisko.