Redakce Deníku má k dispozici nahrávku debaty tří lidí. Jejich identita je Deníku známa. Na jedné straně jde o ředitele příspěvkové organizace Jihočeského kraje, která přímo podléhá odboru kanceláře hejtmana. Na straně druhé hovoří dva zástupci jedné z televizí.

Zástupci koaličních stran informuji o výsledku jednání ohledně dalšího fungování koalice.
Koalice pokračuje. Pochybnosti kolem aféry Lipno má vyvrátit audit

Z rozhovoru těchto tří osob vyplývá, že zmíněná instituce zastavila spolupráci s televizí, a to kvůli tomu, jak v ní informují o kauze „Lipno". „Spadám kompetenčně přímo pod kancelář hejtmana, dostal jsem zadání ukončit spolupráci. Obsahově ji nemám šanci napadnout, jsme spokojeni. Není ani pravda, že by už nebyla potřeba. Proto vám říkám otevřeně, jak to je. Špatné by ale bylo, kdyby se informace o ukončení spolupráce dostala mediálně ven. Politici ustojí ledacos, zato já bych byl na odstřel," říká v nahrávce představitel jihočeské příspěvkové organizace.

Hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola
Na jihu Čech to vře. Zimola si prý staví dům za odměny podřízeného

Jeho jméno a funkci se redakce Deníku rozhodla nezveřejnit, protože ho považuje v celém případě pozastavených peněz jen za prostředníka. Sám v nahrávce několikrát připouští, že jeho kompetence jsou omezené, že rozhodnutí se dělají v kanceláři hejtmana, které přímo podléhá. „Nemohu jít proti kraji, který nás financuje. Když kraj houkne, tak musím poslouchat," uvádí úředník v nahrávce.

Deník se zeptal Jiřího Zimoly, zda stopku pro televizi vydal on. „O tom nic nevím," reagoval hejtman. Obratem ale dorazil do regionální televize e-mail snažící se dát zastavení spolupráce do nového kontextu, zcela jiného, než zaznívá na nahrávce. „V souvislosti s naší poslední schůzkou ohledně financování 16 videoprezentací si vás dovoluji požádat o posun plnění v souladu s objednávkou na druhou polovinu roku 2017. Důvodem je možnost zahrnutí nákladů na realizaci do nově schválených projektů. Na tyto projekty v současné době nemáme smlouvy o dotaci, proto bychom museli celý náklad financovat z provozních prostředků," vysvětluje nově představitel příspěvkové organizace Jihočeského kraje.

Kauza „Lipno", která propukla počátkem března, je jihočeským hejtmanem Zimolou prezentována jako jeho soukromá záležitost. Pokud je tedy pravdou to, co je slyšet z nahrávky, pak do obchodního vztahu mezi Jihočeským krajem a médiem zasáhla tato privátní záležitost tak, že byla spolupráce s televizí přerušena.

Na otázku, zda si dokáže představit pokračování koalice, pokud je pravda, že hejtman peníze kraje využívá k usměrňování negativní publicity o své osobě, uvedla pro Deník první náměstkyně hejtmana Lucie Kozlová (ANO): „Důvěra je velmi narušena, může to být jedna z posledních kapek."

Jiří Zimola v letošních parlamentních volbách nebude lídrem jihočeské kandidátky ČSSD. Spolustraníci v pondělí 3. dubna zvolili do čela kandidátky jindřichohradeckého starostu Stanislava Mrvku. Jiří Zimola bude kandidovat do Poslanecké sněmovny z posledního místa.

Jeden z nově budovaných domů ve Slupečné 
pod lipenským vrchem Kramolín, kde se má zabydlet i jihočeský hejtman Jiří Zimola.
Hejtman Zimola vysvětluje, kde vzal na dům u Lipna