„Ve středních Čechách jich na každý okres připadne 12, další figuríny budou stát ještě u dálnic,“ prozradila Soňa Budská z krajské policejní správy.

Mlčenlivé strážce bezpečného návratu, kteří řidiče nebudou pokutovat, ale svým zjevem je mají upozornit, aby zkontrolovali, zda není na místě sundat nohu z plynu, rozmístí podle Budské jednotlivá okresní ředitelství policie. „Budou na vytypovaných rizkových úsecích, kde vlivem nepřiměřené rychlosti často dochází k dopravním nehodám,“ připomněla policistka.

A podle náměstka ředitele středočeské policejní správy Václava Kučery řidičům nehrozí, že by kousek za těmito figurínami záměrně číhali skuteční policisté s pokutovými bločky. „Nemá jít o represivní akci; hlavním smyslem je prevence,“ zdůraznil plukovník Kučera. „Chceme touto cestou osvědčenou v západních zemích přimět řidiče k větší opatrnosti a k respektování dopravních předpisů,“ vysvětlil smysl akce nazvané Bezpečný návrat, na níž policisté spolupracují se Středočeským krajem.

Vedení kraje ovšem rozmístěním figurín sleduje ještě další cíl. „Chceme také symbolicky upozornit na to, že nám dopravní policisté v kraji stále scházejí,“ připomněla středočeský hejtman Petr Bendl. „Neobsazených zůstává stále na 200 míst dopravních policistů a více než 200 policistů chybí také v pořádkové službě. Usilujeme o to, aby policistů v našem kraji přibylo. Patří totiž bohužel mezi regiony s největším počtem dopravních nehod i rozsáhlou trestnou činností," vysvětlil Bendl. Středočeský kraj pořídil figuríny, které středočeská policie využije nejen pro tuto akci, za čtvrt milionu korun.

Motoristé, kteří se budou vracet ze vzdálenějších míst, mohou na své cestě potkat figurín hned několik. Celkem jich totiž do služby za závěr prázdnin „nastoupí“ rovné dvě stovky. Podle Budské to ale neznamená, že by na silnicích chyběly „živé“ policejní hlídky. „Také o jejich rozmístění budou rozhodovat okresní ředitelé – a je na nich, kolik lidí a kam postaví,“ vysvětlila Budská s tím, že tentokrát nemají policisté číhat na hříšníky, ale se znalostí místních poměrů skutečně dohlížet na nejrizikovější úseky. „Právě před chvilkou dostali okresní ředitelé úkol, že jejich počty mají být maximální,“ konstatovala včera odpoledne.

Čísla varují

Za prvních sedm měsíců letošního roku zemřelo ve Středočeském kraji při dopravních nehodách 116 lidí, tedy o téměř 15 procent více než loni. Právě o posledním prázdninovém víkendu loňského roku zemřelo jen na středočeských silnicích 5 lidí