„Chtěli bychom naměřit fyziologické změny organismu, spánkové rytmy nebo efektivitu pohybu," uvedl Vondrášek. Výsledky pak bude vyhodnocovat několik měsíců. Sám má za sebou už dva podobné pokusy, jeden devítihodinový a jeden na 24 hodin. Podvodní kabina, ve které bude spolu s kolegy pobývat, je vysoká šest metrů a má průměr 2,2 metru, je tak největším podobným zařízením v Evropě. Umístěná bude 10,5 metru pod hladinou a vejde se do ní najednou až osm lidí.

Spojení s okolím bude kromě pomocného týmu, který se bude průběžně na hladinu vynořovat, také komunikační kabel a internetové spojení. Jídlo si budou potápěči muset nechat přinášet. „S jídlem jsou pod vodou malinko problémy. Při předchozích pokusech jsme nejedli skoro nic, protože nám nechutnalo," řekl Vondrášek s tím, že zatím nepřišli na to, proč tomu tak je.

Podobný experiment se uskutečnil v roce 1967, Československo tehdy bylo po Francii a USA třetí zemí světa, která ho vyzkoušela. Při projektu Permon v lomu ve Svobodných Heřmanicích vydrželi dva muž v hloubce 25 metrů 102 hodin. Právě jejich rekord chce Vondrášek se svým týmem překonat.