VYBERTE SI REGION

Vzdělávat a informovat spotřebitele mají Dny bezpečnosti potravin

PRAHA - Vzdělávat a informovat spotřebitele si opět kladou za cíl Dny bezpečnosti potravin, během nichž se uskuteční odborné semináře, konference, pořady v rozhlase a televizi nebo vzdělávací akce pro děti v mateřských školách či pro celé rodiny, například v pražské ZOO.

21.5.2007
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Martin Divíšek

Druhý ročník začal v pondělí a potrvá do neděle, uvedli zástupci pořadatelů. Patří mezi ně zejména ministerstvo zemědělství a Ústav zemědělských a potravinářských informací. Podílí se ale i řada dalších institucí a organizací.

Dny bezpečnosti potravin mají veřejnosti osvětlit fungování systému bezpečnosti potravin v tuzemsku, ale také upozornit zákazníky na jejich práva spojená s nákupem a konzumací potravin.

Na informovaného spotřebitele kladou odborníci důraz také proto, že přes pozornost, která se zajištění bezpečných potravin věnuje, se Evropě v posledních letech v různých vlnách objevily krize, jako byla nemoc šílených krav (BSE), dioxiny či ptačí chřipka. V Česku se například na přelomu roku řešil problém s výskytem nebezpečných bakterií listerií v některých potravinářských produktech.

Podle hlavního hygienika Michaela Víta se v současné době výskyt listerií pohybuje v rámci běžných norem. Zřejmě tuto středu zveřejní ministerstvo zdravotnictví výsledky šetření a testů, které měly osvětlit, co problém se zvýšeným výskytem nebezpečných bakterií způsobilo.

Vít ale zdůraznil, že spotřebitelská osvěta je důležitá i proto, že životní styl v řadě rodin není optimální a například se zvyšuje obezita dětí a snižuje se fyzická aktivita. Podle průzkumů prý například až polovina dětí ráno nesnídá, omezuje se školní a závodní stravování ve prospěch různých rychlých občerstvení. Přitom řada zdravotních problémů má úzký vztah právě se stravováním.

Ředitel Potravinářské komory Miroslav Koberna podotkl, že spotřebitel považuje bezpečnost potravin víceméně za samozřejmost, takže v průzkumech spotřebitelských priorit se tato kategorie posunula z prvního místa na nižší příčky žebříčku. Tlak na co nejnižší ceny se ale podle něj stále více projevuje v kvalitě řady potravin.

"Máme obavy, že kvalita se může začít promítat do bezpečnosti," uvedl s tím, že například v levných výrobcích kvůli nízkým nákladům přibývá náhražek. Spotřebitele je proto podle potravinářů třeba vzdělávat i v tom, jak rozlišit kvalitní produkty od nekvalitních.

Dny bezpečnosti potravin jsou pravidelnou akcí Informačního centra bezpečnosti potravin, které vzniklo při ÚZPI v roce 2002.

21.5.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Čeští vědci přišli na to, proč někteří lidé marodí častěji

Brno – Proč jsou někteří lidé náchylnější k infekcím a alergiím? Na tuto otázku možná našli odpověď vědci z Masarykovy univerzity a Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně. 

Pes vběhl na cizí pozemek, majitel mu ustřelil přirození. Teď jej soudí

Klatovsko – Nelehký úkol stojí před klatovským okresním soudem. Musí rozhodnout, zda je Zdeněk Skalický (53 let) nebezpečný pistolník, který ustřelil samonabíjecí pistolí psu přirození jen proto, že vběhl na jeho pozemek, nebo šlo jen o nešťastnou náhodu, když se chovatel snažil bránit své ovce před útočícím predátorem.

AKTUALIZOVÁNO

Polský nejvyšší soud odmítl vydání Polanského do USA

Varšava - Polský nejvyšší soud dnes odmítl žádost o vydání světově uznávaného režiséra Romana Polanského do USA, kde mu hrozí trest kvůli sexu s nezletilou dívkou. Soudci zamítli stížnost podanou generálním prokurátorem a potvrdili verdikt soudu nižší instance. Dnešní rozhodnutí je konečné a není proti němu odvolání, informovala agentura PAP.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies