19:00 - Situaci ve večerních hodinách sledujeme samozřejmě také, klikněte ZDE.

18:52 - V areálu společnosti ÚJV v Řeži u Prahy dnes krizový štáb vyhlásil druhý stupeň povodňové aktivity. Výzkumníci vyklidili suterénní a přízemní pracoviště, zajistili všechny radioaktivní zářiče a odstavili výzkumné jaderné reaktory, řekla Jana Dvořáková z ÚJV.

18:50 - K pomoci podkrkonošskému Hostinnému se večer připojilo Opočno. Obec, kde se stejně jako u nich koná tradiční pouť Porcinkule, podpoří nejen materiální sbírkou, ale i peněžním darem. „Radní se na dnešním jednání shodli, že na pomoc Hostinnému uvolní z městského rozpočtu částku 20 tisíc korun, která by měla lidem pomoci při odstraňování následků povodně. Dále také na úterý a na středu byla vyhlášena veřejná sbírka úklidových prostředků, které budou následně ve spolupráci s Českým červeným křížem v Rychnově nad Kněžnou dopraveny na místo," uvedla tajemnice města Renáta Černá.

Povodně v Praze v pondělí 3. června. 18:45 - V pražské zoo dochází k evakuaci lachtanů, informuje na svém facebookovém profilu ředitel Miroslav Bobek.

18:42 - Zatímco Česko se utápí ve velké vodě, v severském Finsku se lidé opalují při zde atypických 27 stupních Celsia. Slunečné, krásné a ještě o stupínek teplejší počasí bylo dnes i v Moskvě. Naopak Praha dnes byla s pouhými 12 stupni Celsia jedním z nejnehostinnějších koutů Evropy, tak nízké teploty jako v Česku naměřili vedle Rakouska a Bavorska už jen v západním Norsku a na Islandu.

18:26 - Přehrada na řece Berounce u Křivoklátu s dostatečně velkým objemem nádrže by podle ředitele společnosti Vodní díla TBD Miloše Sedláčka pomohla snížit povodňové průtoky i na Vltavě. Současná velká voda by tak podle něj mohla mít v Praze mírnější průběh. Nádrž na Berounce, o které vodohospodáři s ekology diskutují již řadu let, ale naráží na problémy s ochranou přírody.

18:20 - Meteorologové vydali novou výstražnou povodňovou zprávu. Zatímco v Čechách srážky slábnou, na severu Moravy bude podle nich pršet vydatněji. Na dolní Berounce má pokračovat vzestup hladiny, odhad kulminace v Berouně je dnes v noci, a to cca 1100 metrů krychlových/s, dotok z Berounky do Prahy meteorologové předpokládají v ranních hodinách. V Praze - Malé Chuchli by se dnes měl průtok i nadále pohybovat kolem úrovně 2800 metrů krychlových/s. V povodí dolního Labe pod soutokem s Vltavou bude pokračovat vzestup hladiny. Více informací najdete na webu www.chmu.cz.

Záplavy v Kralupech nad Vltavou.18:17 - Lipenská přehrada a celá Vltavská kaskáda schopna nebude schopna dál zadržovat vodu. Stále hrozí, že bude nutno evakuovat lidi ze Smíchova a možná i z Karlína, kde byly zaplaveny sklepy obytných domů. Totéž se děje i na Invalidovně. Zdejší lidé dostali výstrahu ke zvýšení ostražitosti a k přichystání evakuačního zavazadla. Více čtěte ZDE.

18:13 - Narodil se v čas srpnové katastrofy, teď sleduje katastrofu číslo dvě. Vojta Jahoda z ústecké Severní Terasy sleduje strašlivou sílu mokré špíny valící se korytem Labe. Více si přečtěte ZDE.

18:01 - Podle premiéra Petra Nečase (ODS) bude oproti předpokladům třeba upustit Vltavskou kaskádu. Vodní nádrž Orlík se totiž blíží svému naplnění. Průtok Vltavy v Praze tak zřejmě v úterý dopoledne dosáhne 3300 kubíků za sekundu. Nyní dosahuje přibližně 2900 kubíků, řekl Nečas. Při katastrofální povodni v roce 2002 byl maximální průtok Vltavy v hlavním městě 5300 metrů krychlových za sekundu.

17:59 - V záplavové oblasti stojí i největší azylový dům v Česku, který v Praze provozuje Armáda spásy. Její zástupkyně Aneta Stolzová uvedla, že evakuace zařízení s 280 lůžky se neočekává. K nedělní půlnoci byla celá kapacita azylového domu a noclehárny obsazena. Lidé bez přístřeší se před deštěm mohli schovat i v denním centru. „Armáda spásy vyhlásila v zařízení krizový stav. Otevřela tedy denní centrum i v nočních hodinách. Již před půlnocí tuto nabídku využilo dalších 36 lidí bez domova," uvedla Stolzová.

17:57 - Velká voda potrápila i obyvatele Červeného Poříčí, kde byla situace asi nejhorší z Klatovska. Hasiči museli čerpat vodu například i z domova s pečovatelskou službou, kam se dostala do sklepení kanalizací.

17:55 - Nevyzpytatelná situace zůstává ve Veselí nad Lužnicí. V tomto městě na Táborsku se slévá Lužnice s Nežárkou a ještě tudy protéká Bechyňský potok. „Jsme připraveni na možnou evakuaci obyvatel v některých částech města," řekl starosta Veselí Jaromír Novák. Podle něj to ale možná ani nebude třeba. Voda z Lužnice protéká největším českým rybníkem Rožmberk, který ji zadržuje. „Věříme, že nám Rožmberk pomůže," řekl Novák.

17:54 - Největší vlna záplav opouští Jihočeský kraj. Na řadě míst sice zůstává třetí stupeň povodňové aktivity, ale hladina téměř na všech tocích klesá. Voda z povodí Lužnice, Vltavy nebo Otavy nyní míří do Středočeského kraje a následně do Prahy. Problémy může ještě způsobit ve Veselí nad Lužnicí na Táborsku, řekla Kristýna Štěrbová z českobudějovické pobočky Českého hydrometeorolo­gického ústavu.

17:47 - V Praze už Vltava stoupá jen velmi pomalu. V Chuchli přesáhla hladina pět metrů při průtoku rovných 2900 metru krychlových za vteřinu. Podle propočtů hydrometeorologů ani při středeční kulminaci průtok nepřesáhne 3000 kubíků. Pro srovnání: Při stoleté povodni v srpnu 2002 tudy teklo nejvíce 5160 kubíků a při jarní povodni v roce 2006 1480 kubíků.

17:45V Ústí nad Labem už evakuovali asi 1700 lidí, v současnosti stěhují obyvatele domova pro seniory ve Velkém Březně. Uzavřené budou v úterý tři školy a školka. Město je zatím průjezdné kromě pobřežní silnice I/30, připravují se ale další omezení dopravy. Novináře o tom informovalo vedení města a zástupci městské a státní policie.

Úterý 3. června, Černiv17:37 - O pět centimetrů za hodinu stoupala během pondělka hladina na Nechranické přehradě na Ohři. Přitékalo do ní 350, odtékalo 180 metrů krychlových za vteřinu. Při takovéhle rychlosti plnění by se v úterý někdy kolem sedmé hodiny ráno přehrada zcela zaplnila a voda by začala nekontrolovatelně odtékat přes přeliv. Proto vodohospodáři z Povodí Ohře v pondělí odpoledne a večer přistoupí k výraznému zvýšené odtoku až na 260 metrů krychlových za vteřinu.

17:32 - Prezident Miloš Zeman vyčlenil 60 příslušníků hradní stráže, aby pomáhali při povodních. Dal je k dispozici ústřednímu krizovému štábu, který rozhodne o jejich dalším nasazení. 

17:31 - Záplavy mají další oběť. V Cerhenicích na Kolínsku zemřel energetik, který odpojoval elektřinu v zaplavené trafostanici. Muž zemřel po zásahu proudem, řekla mluvčí kolínské policie Věra Žídková. Záplavy tak v celém Česku podle dostupných informací připravily o život šest lidí.

17:30 - Příčiny současné povodně jsou podle klimatologa Jiřího Svobody velmi podobné těm z roku 2002. Jsou to intenzivní deště, které trvají dlouho, zároveň prší na relativně velkém území. Intenzivní deště byly letos stejné jako v roce 2002 zejména v západních a jižních Čechách, odkud pak voda teče do Prahy, řekl dnes Svoboda. Podle geologa a klimatologa Václava Cílka bude počasí v příštích letech značně kolísat. Proměnil se totiž drobný klimatický cyklus, roční období a počasí se těžko odhaduje. Příčiny větších povodní vidí také v přírodě.

17:22 - Hladina Labe v Pardubickém kraji dosáhla kulminačního bodu. V Němčicích na Pardubicku, kde od dnešních dvou hodin ráno platí stav pohotovosti, se vzestup řeky zastavil v deset hodin na 417 centimetrech a od té doby se situace téměř nezměnila. Zhoršení stavu se již neočekává, řekl vedoucí vodohospodářského dispečinku Povodí Labe Jiří Petr.

17:19 - Na vodních tocích ve středních Čechách je situace stále vážná. Na Berounce, Sázavě a dolní Vltavě platí třetí stupeň povodňové aktivy, tedy stav ohrožení. Hasiči už v kraji evakuovali více než 1150 lidí a muselo být uzavřeno na 100 silnic. Meteorologové očekávají další výrazný vzestup hladiny na soutoku Labe s Vltavou.

17:17 - Mohutný nápor vodního živlu valícího se po Labi z Krkonoš nevydržel v noci na pondělí pilíř historického mostu mezi školou Na Ostrově a hlavním náměstím v Jaroměři. Rozštípl se a následně se zřítila jedna ze železných lávek. Most nechala radnice okamžitě uzavřít a povolala odborníky. Již nyní je jasné, že most bude odstraněn. Více čtěte ZDE.

Podle aktuální předpovědi ČHMÚ by Vltava v Praze (Chuchli) neměla kulminovat zítra, ale až pozítří (ve středu). Nejvyšší průtok by se však přesto měl vejít do 3 tisíc kubíků za vteřinu. Stoupaní hladiny už má být velmi pomalé.17:16 - Podle aktuální předpovědi ČHMÚ by Vltava v Praze (Chuchli) neměla kulminovat zítra, ale až pozítří. Nejvyšší průtok by se však přesto měl vejít do 3 tisíc kubíků za vteřinu. Stoupání hladiny už má být velmi pomalé. Vyplývá to z grafu, který meteorologové právě uveřejnili na svém webu.

17:15 - Prvoligové fotbalové kluby zatím ničivé záplavy příliš nepostihly. Ani stadiony stojící v bezprostřední blízkosti řek do této chvíle žádné škody nezaznamenaly. Potíže ale řeší plzeňský klub, protože voda na soutoku Mže a Radbuzy vnikla do tréninkového centra areálu v Luční ulici. Obavy měli i v Českých Budějovicích a Příbrami, kde se voda nebezpečně blížila, ale Vltava a Litavka mají mít kulminaci už za sebou. Nejhůře tak na tom momentálně je mistrovská Plzeň. „Na tréninkových hřištích i v kabinách je kolem čtyřiceti centimetrů vody," řekl mluvčí Viktorie Pavel Pillár. 

17:13 - Kvůli zaplaveným kolejím nebo popadaným stromům bylo dnes odpoledne uzavřeno 12 železničních tratí. Nejnověji je zastaven provoz na trati mezi Novým Bydžovem a Smidary u Hradce Králové, informovala dnes Správa železniční dopravní cesty (SŽDC), která železniční tratě spravuje. Největším úspěchem je zprovoznění průjezdu Hradcem Králové, který je otevřený už i pro dálkovou dopravu.

17:04 - Rozvodněná Vltava v Praze na Smíchově zatopila část ostrova Císařská louka.

17:03 - Velká voda postihla i některé státní instituce, které sídlí v Praze v blízkosti Vltavy. Například budova Nejvyššího kontrolního úřadu v Holešovicích je od rána bez proudu a kontroloři mají volno. Prezident úřadu Miloslav Kala vzniklou situaci řeší, řekla mluvčí úřadu Olga Málková. Senát zrušil plánované akce na dnešek a úterý a ve Sněmovně dnes odpadly dva semináře. Obě komory Parlamentu sídlí na Malé Straně.

16:57 - Okres Most, zejména povodí největší místní řeky Bíliny, leží mimo hlavní záplavová území. „U nás to nijak nehrozí," říká Blahoslav Dykast, provozovatel malé vodní elektrárny na rudolickém jezu u Mostu. V pondělí dopoledne protékalo jezem přibližně 20 kubíků vody, u města Bílina to už bylo kvůli přítokům 30 kubíků. Potíže na jezu způsobuje jen naplavený nepořádek.

16:49Řeky na Plzeňsku jsou dnes ovlivněny nedělními srážkami, dnešní déšť se projeví se zpožděním – na Úslavě a Klabavě je prodleva půldenní, Úhlava a Mže mají asi jednodenní odezvu. Nejpozději se projevují srážky na Radbuze, kde se kulminace očekává v úterý. Kulminaci Berounky zatím nelze odhadnout, největší problémy se očekávají v Liblíně na pomezí Plzeňského a Středočeského kraje. Plzeňský magistrát předpokládá, že Radbuza i Berounka mohou ještě stoupnout až o desítky centimetrů. Úslava by mohla pozvolna klesat, kvůli zvýšenému odtoku ze žlutické přehrady se zřejmě zvedne ještě Střela v Plasech. Vodní nádrž Hracholusky zatím udržuje neškodný odtok, který by měla udržet do noci na středu. Pak se odtok až zdvojnásobí, což se v Plzni projeví zhruba za deset hodin.

Povodně v Praze – Troji u Pražské zoo v pondělí 3. června. 16:47 - Gorily z pražské zoo budou po povodních kvůli zničenému pavilonu převezeny do Zoo Dvůr Králové.

16:45 - Vzhledem k očekávaným srážkám v Čechách dál hrozí extrémní nebezpečí záplav. Pro Jihlavsko, Znojemsko a okresy na severu Olomouckého a Moravskoslezského kraje nově platí povodňová bdělost. Severovýchod Česka dnes odpoledne zasáhnou přeháňky, bouřky a ojediněle i intenzivní srážky, které v noci přejdou do trvalého deště. Řeky v těchto krajích by tak mohly dosáhnout prvního povodňového stupně,

16:44 - Čerpací stanice Sokolovské uhelné zatím zvládají odčerpávat vodu ze dna hnědouhelných lomů. Pokud by se ještě zvedla hladina Ohře, čerpací stanice by začaly regulovat vypouštění důlních vod, informovala dnes firma na svých webových stránkách. Podle prognózy by ale hladiny řek v okolí Sokolova už měly klesat.

16:43 - Lovosické chemičky Lovochemie a Preol, jejichž areál se nachází u řeky Labe, v neděli preventivně přerušily výrobu. Sdělil to dnes Karel Hanzelka, mluvčí skupiny Agrofert Holding, do níž továrny patří. Obě chemičky se od nedělního rána připravují na případný příchod povodňové vlny.

16:42 - Povodní nejzasaženější obcí v Jihočeském kraji je momentálně patrně Putim na Písecku. Kvůli záplavám z řeky Blanice bylo evakuováno 55 lidí, to znamená, že svůj domov musel opustit každý desátý obyvatel obce. V některých domech je více než metr vody. Vzestup hladiny Blanice se v Putimi už zastavil, ale zatím stále neklesá.

16:41 - Zastupující primátor Prahy Tomáš Hudeček (TOP 09) na dnešní tiskové konferenci odmítl výtky městských částí, které si stěžují na práci magistrátního krizového štábu. Profesionálové i dobrovolníci, kteří se v posledních hodinách účastnili zásahů kvůli velké vodě, předvedli podle Hudečka „famózní výkon". Protipovodňové bariéry se podařilo postavit v rekordním čase, řekl. Také podle generálního ředitele hasičů Drahoslava Ryby v Praze při stavbě bariér „nikdo nezaspal".

16:40 - Část zahraničních návštěvníků Prahy kvůli povodním ruší nebo přesouvá pobyty v hotelech. Ubytovací zařízení také registrují velký nárůst dotazů na současnou situaci a na funkčnost pražské dopravy. Návštěvnost Prahy v následujících dnech bude podle hoteliérů ovlivněna zejména tím, jak zahraniční média budou informovat o aktuální situaci v metropoli.

Evakuace Terezína

16:39 - Čechům nabídli pomoc hasiči z okolních států. Čeští hasiči ale pomoc kolegů ze Slovenska, Maďarska ani Polska zatím nevyužili. Pomoc nabídl i slovenský ministr životního prostředí. Češi jsou naopak ve spojení s kolegy v německém Sasku.

16:38 - Déšť se skutečně stěhuje na východ. V posledních dvou hodinách nejvíce pršelo v okolí Mikulova na Břeclavsku a také nad Ostravskem, kam se nastěhovala bouřková vlna z Polska. V Čechách prší už jen v jejich jižní a západní části, úhrny už jsou ale i zde slabší než dopoledne. Vývoj počasí můžete sledovat ZDE.

16:32 - Povodně si vyžádaly uzavření téměř 200 silnic. „Máme poměrně dost zásadní problémy při zajišťování dopravního režimu v postižených krajích," uvedl policejní prezident Martin Červíček. Policisté mají podle něj nejvíce práce se zajištěním bezpečnosti a majetku v evakuovaných oblastech, tedy hlavně v Praze, Středočeském a Ústeckém kraji. Pokud bude třeba, může v těchto místech zasáhnout dalších 350 policistů, kteří by do nich přijeli ze svých krajů.

16:31 - Čeští fotbalisté se dál chystají na páteční zápas kvalifikace o světový šampionát proti Itálii. Reprezentanti vedle přípravy na vicemistry Evropy také se znepokojením sledují aktuální povodňovou situaci v Čechách, několika členů týmu a jejich rodin se dokonce záplavy přímo dotýkají. Nejhůře dopadl útočník Tomáš Pekhart, který místo nedělního odpoledního tréninku spěchal zachraňovat věci z bytu v jedné z postižených částí Prahy.

16:30 - Tepelná elektrárna v Mělníku v případě dalšího vzestupu hladin Labe a Vltavy odstaví některé bloky.

16:29 - Obec Kly na Mělnicku kvůli zaplávám nařídila evakuaci 40 až 50 domů, v nichž bydlí kolem 120 lidí. Někteří z nich nechtějí své domovy opustit.

16:28 - Více než 300 vězňů z celé země se dobrovolně přihlásilo k pomoci lidem v oblastech postižených povodní. Vězeňská služba nabídne pracovní skupiny odsouzených hejtmanům zatopených krajů. Dnes to sdělila mluvčí ministerstva spravedlnosti Štěpánka Čechová.

Zbořený Kostelec.16:26 - Arény extraligových hokejových klubů v tuzemsku záplavy bezprostředně nijak neohrožují. Nejvíce starostí nadělala rozvodněná Berounka prvoligovému Berounu, obavy panovaly i na jihu hokejové mapy, kromě preventivních opatření však chod klubů nebyl nijak narušen.

16:24 - Zálezlicím na Mělnicku hrozí protržení hráze a opakování ničivých povodní z roku 2002. Místní část Kozárovice je celá zatopená a byli odtud evakuováni všichni obyvatelé. Vedení města začíná připravovat evakuaci zbytku obce. Zatím však není úplně jasné, jestli tato situace nastane.

16:20 - Berounka na svém středním toku ve Zbečně stále stoupá, hladina právě dosáhla zhruba šesti metrů. „Normální stav je přitom 180 cm. V srpnu 2002 zde ovšem bylo více než 900 cm, letos by toho snad nemělo být dosaženo," uvedli na svém webu meteorologové. Kulminaci předpokládají v úterý kolem poledne. Berounka je nyní pro vývoj povodňové situace v Praze větším ohrožením než samotná Vltava, spoutaná zdejší kaskádou.

16:05Pražská Ústřední čistírna odpadních vod (ÚČOV) byla kvůli záplavám dočasně odstavena z provozu, čerpadla již nezvládají velký přítok vody. Veškeré dešťové a odpadní vody tečou přímo do Vltavy, sdělila mluvčí Pražských vodovodů a kanalizací (PVK) Marcela Dvořáková. Provoz čistírny by podle ní mohl být obnoven v úterý nebo ve středu.

16:02 - Problémy s povodňovou vodou donutila některé pražské scény zrušit představení. Hrát se nebude v Ypsilonce, v Arše, pod Palmovkou a v Dlouhé. Národní divadlo v Praze je zatím mimo ohrožení; večer by se mělo hrát ve všech budovách a v provozu je i podzemní parking.

15:57 - Povodně způsobily v lesích státního podniku Lesy České republiky (LČR) škody hlavně na cestách a tocích. Finanční odhad škody podnik zatím neudělal. Kvůli podmáčené půdě a hrozícím vývratům stromů lesníci nedoporučují lidem vstupovat do lesů. Nejpostiženější jsou oblasti v povodí Vltavy v Jihočeském kraji a v povodí Labe v Královéhradeckém kraji. 

15:50 - Pojišťovny mají již nahlášeno souvislosti s velkou vodou, která o víkendu zasáhla většinu Čech, tisíce škod celkem za stovky milionů korun. Škody dále rostou, pojišťovny je odhadují v řádu miliard Kč. Pojišťovny posílily kapacity svých kontaktních center, jejich mobilní technici a likvidátoři jsou v terénu. Více čtěte ZDE.

15:42 - Bavorské město Pasov, kde se do Dunaje vlévají řeky Ilz a Inn, překonal s úrovní hladiny 12,66 metru historický rekod. Vyplývá to z dnešních údajů na pasovském vodočtu, který kvůli povodni několik hodin nefungoval. Podle vodohospodářů by již voda neměla dále stoupat, řeka nyní kulminuje.

Povodně v Praze – Troji u Pražské zoo v pondělí 3. června. 15:41 - Hladina Vltavy v Českých Budějovicích dál klesá. Zatímco včera v 15 hodin dosahovala výšky 465 centimetrů, dnes ve 14.50 hodina byla na hodnotě 416 centimetrů. Platí tak už jen druhý stupeň povodňové aktivity, tedy stav pohotovosti. Malše v Roudném kulminovala v pondělí ve tři hodiny ráno, od té doby i tady hladina klesá, byť jen pozvolna – do dnešní třetí hodiny odpolední o sedm centimetrů. Zde zatím zůstává v platnosti stav ohrožení. Více o situaci na Českobudějovicku čtěte ZDE.

15:38 - Hladina řeky Cidliny v sedmitisícovém Novém Bydžově na Hradecku, která se dnes vylila z koryta a zaplavila několik ulic, začala po patnácté hodině kulminovat. Uvádí to web Povodí Labe. Voda podle prvních odhadů zasáhla stovku objektů, záchranáři dopoledne evakuovali děti z mateřské školy, řekl  starosta Nového Bydžova Pavel Louda. Hladiny ostatních řek v Královéhradeckém kraji postupně klesají.

15:33 - S pocity účasti a silnými emocemi sledují reportáže ze zaplavených oblastí v Čechách lidé na Přerovsku, které zasáhly ničivé povodně naposledy před třemi lety. A kde si stoletá voda vybrala svou krutou daň také v červenci 1997, kdy srovnala se zemí stovky domů v obcích Troubky, Vlkoš, Bochoř i v samotném Přerově. Více čtěte ZDE.

15:30 - Terezín vyhlásil evakuaci obyvatel, žije tu kolem 1700 lidí. Do 24 hodin by měli opustit své domovy. Původně se uvažovalo jen o evakuaci východní části města, výzva ale nyní platí pro všechny obyvatele Terezína.

15:28 - Náměstek ředitele nemocnice Na Františku Vladimír Juřina řekl, že v neděli zvládli evakuaci pacientů za dvě hodiny 15 minut. Pacienty z Františku přijaly ostatní pražské nemocnice. Mluvčí Všeobecné fakultní nemocnice Petra Pekařová řekla, že převzali 15 pacientů. Mluvčí Ústřední vojenské nemocnice Jitka Zinke uvedla, že přijali devět pacientů. Bulovka podle mluvčího Martina Šalka přijala tři pacienty.

15:27 - Holešovické centrum Iscare Lighthouse v Praze dnes oznámilo, že odkládá kvůli povodňové situaci operace. Ženy na odběr vajíček předává jinam. Embrya připravená k použití se zmrazují. Řekl to ředitel centra primář Jaroslav Hulvert. Centrum je v záplavové zóně nedaleko Vltavy, která rychle stoupá.

15:26Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) dnes informovala, že v pondělí ráno dočasně zavřela kvůli stoupající hladině Vltavy dvě pobočky – v Kralupech nad Vltavou a v Sokolovské ulici v Praze. „Klienti VZP mohou k vyřízení svých záležitostí využít kteroukoli jinou pobočku, kromě těchto dvou funguje všech 180 poboček ve standardním režimu," řekl mluvčí VZP Oldřich Tichý. Informace dostanou klienti také na infolince 952 222 222.

15:25Vojenská zdravotní pojišťovna (VoZP) rozhodla, že svým pojištěncům z oblastí záplav uhradí očkování proti hepatitidě A a B a proti některým dalším infekčním nemocem. S potvrzením o úhradě od praktického lékaře, který očkování provedl, může klient přijít na kteroukoli pobočku. Peníze dostane složenkou nebo na svůj účet, sdělil ředitel VoZP Karel Štein, který dopisem o nabídce informoval hejtmany postižených krajů.

15:24 - Fakultní nemocnice nejsou záplavami ohroženy, akutní nebezpečí jim podle náměstka ministra zdravotnictví Ferdinanda Poláka nehrozí. Ministerstvu dvakrát denně hlásí, zda se jich záplavy týkají a kolik pacientů převzaly ze zasažených nemocnic. Ministr Leoš Heger (TOP 09) dnes poděkoval záchranářům i zdravotníkům za pomoc při evakuaci, poděkoval také hygienikům za ochranu zdraví obyvatel. Lidem z oblastí záplav slíbil, že jim ministerstvo bude pomáhat.

15:23 - Prezident Miloš Zeman svolal na dnešních 18:30 hodin mimořádný briefing k aktuální povodňové situaci v České republice. Dnes to oznámila Zemanova mluvčí Hana Burianová. Zeman promluví na Pražském hradě. Vedle Zemana pohovoří také kancléř Vratislav Mynář a velitel Hradní stráže Radim Studený.

15:17 - Cedule "zákaz vstupu na jez" vodní nadšence neodradila. Dva lidé si vzali surfy a v okolí Hýskova se projížděli na rozvodněné Berounce.

Zdroj: Youtube

15:15 - Za neděli do pondělního rána v Čechách napršelo 5 až 20 mm, ve středních a jihozápadních Čechách až 35 mm, ojediněle kolem 50 mm (tj. 50 litrů vody na metr čtvereční). Na svém webu to uvedli meteorologové. Například Hejnice na Ústecku hlásily 60 mm, Bílý potok 69 mm, Poděbrady 88 mm. Nejvíce srážek, 101 mm, zaznamenali na stanici Bedřichov, Olivetská hora. Na Moravě a ve Slezsku pršelo méně, spadlo zde od 0,4 do 17 mm, Kostelní Myslová hlásila 19 mm. Například v Poděbradech, kde tak za jediný den napršelo téměř 90 milimetrů, za celý rok spadne kolem 700 milimetrů srážek.

15:12 - Vltava bude v hlavním městě kulminovat v úterý nad ránem. Nejvyšší průtok zaznamená krátce poté, co svého vrcholu dosáhne Berounka, která se do ní vlévá. Nejsou vyloučeny evakuace na dalších místech Prahy, v Kralupech na Vltavou a na jiných místech ve Středočeském kraji. Při likvidaci následků záplav je připraveno pomoci 350 policistů. Novinářům to po dnešním zasedání řekli členové ústředního krizového štábu.

Aktuální předpověď kulminace Labe v Ústí nad Labem. Podle ČHMÚ nastane nikoliv dnes nebo zítra, ale nejspíš až ve středu.

15:10 - Labe bude v Ústí nad Labem podle předpovědi meteorologů kulminovat nejdříve pozítří, a to na kótě blížící se 11 metrům. Není ale vyloučeno, že kulminovat bude až ve čtvrtek. Původně se přitom předpokládala kulminace ještě dnes.

15.05 - Srážky se nyní - konečně - pomalu přemísťují z jižních a středních Čech nad jižní část Vysočiny a jižní Moravu, nad Ostravsko se zase z Polska přesouvá výrazný bouřkový pás, před kterým varovali meteorologové. Morava a Slezsko však zatím většími dešti zasaženy nebyly, toky zde tak mají stoupnout nejvýš na 1. a výjimečně 2. stupně povodňové aktivity.

14:58 - Nyní je podle ministerstva dopravy neprůjezdných 12 železničních tratí, na devíti z nich se podařilo vlaky nahradit autobusy. U zbylých nemohla být náhradní autobusová doprava zavedena. Zcela se podle minstra podařilo obnovit provoz na nádraží v Kolíně, které bylo do dnešních ranních hodin zatopené a posléze jím vlaky projížděly omezenou rychlostí. V silniční dopravě ministerstvo eviduje zhruba 150 uzavřených silničních úseků. 

14:57 - Povodně napáchaly na železnici stamilionové škody, podobné škody se dají očekávat i na silnicích. Na dnešním setkání s novináři to řekl ministr dopravy Zbyněk Stanjura. Zatím jde ale o velmi předběžné odhady, dodal. Ministr uvedl, že kromě rezervy Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) 1,3 miliardy korun budou na opravy povodňových škod na infrastruktuře použity dvě miliardy, které dopravní resort společně s ministerstvem financí plánoval poslat na opravu škod po zimě.

Voda komplikuje život mnoha lidem14:54 - Při odstraňování škod by mohli pomáhat i nezaměstnaní. „Pracovní výpomoc podle krizového zákona ukládá hejtman," uvádí příručka. Podle ní by úřady práce kraji předaly seznam vhodných lidí. Ti by dál zůstali v evidenci nezaměstnaných, za práci by jim ale náležela odměna. Vyplácet ji má ten, kdo je povolal. Více čtěte ZDE.

14:52 - V Ústí nad Labem bylo dnes evakuováno 152 zahraničních turistů ze dvou výletních lodí, které projížděly po Labi. Kvůli povodním musely zakotvit v přístavu v Krásném Březně. Cestovní kancelář přepraví turisty autobusem do Drážďan. Informovali o tom policisté a mluvčí magistrátu. Více čtěte ZDE.

14:41 - Auto plně naložené toaletními papíry, čistícími prostředky, holinkami či gumovými rukavicemi vypravili dnes do Hostinného na Trutnovsku pracovníci z rychnovské pobočky Českého červeného kříže. Místostarosta, který vše přebíral, neskrýval vděk, jelikož se na obec již obraceli lidé s žádostí o pomoc. "Potřebné věci pocházejí z našeho skladu, který se snažíme mít předzásobený. Navíc na zítřejší den jsme vyhlásili i humanitární sbírku čistících prostředků a pomůcek, která potrvá od 13 do 16 hodin. V tomto období mohou lidé přinést věci do našeho sídla v Národním domě," upřesnila ředitelka organizace Olga Rohrová.

14:27 - Protipovodňová ochrana v Praze je nyní vystavěna na průtok vody 3700 metrů krychlových za sekundu. V případě potřeby mohou být zábrany navýšeny na průtok až 5000 metrů krychlových za sekundu. Nyní Prahou ve Vltavě protéká asi 2840 metrů krychlových za sekundu. Vedení města se snaží, aby Povodí Vltavy zachovalo průtok na této úrovni proto, aby nebylo nutno evakuovat některé části metropole. Průtok zřejmě několik dnů klesat nebude. To znamená, že nynější omezení v dopravě i nadále potrvá.

Zdroj: Youtube

14:25 - Kralupy nad Vltavou začaly před třináctou hodinou s evakuací dalšího sídliště. Několik set lidí ze sídliště Hůrka je kvůli povodním přepravováno do městských škol. Mělo by jít o poslední evakuaci ve městě kvůli hrozícím záplavám, řekl starosta města Petr Holeček.

14:11 - Na Nymbursku se protrhl Komárovský rybník, voda se valí na Křinec. Lidé musí být evakuováni.

14:09 - Společnost Pivovary Staropramen dnes nad ránem v souvislosti se záplavami z preventivních důvodů přerušila výrobu ve svém pivovaru na pražském Smíchově. Distribuční areál pivovarské společnosti v Radotíně ráno zaplavila voda, a je proto zcela uzavřen. Dnes to sdělil mluvčí tuzemské pivovarské dvojky Pavel Barvík.

14:06 - Velká voda má dopad i na pražská sportoviště. Jakmile se zvedne hladina Vltavy, patří mezi nejohroženější a „první na ráně" dostihové závodiště Conseq park ve Velké Chuchli. To je momentálně celé pod vodou a nejbližší dostihový program je pochopitelně zrušen. Povodně ohrozily i vodácký areál v Troji a atletickou halu a tenisové kurty ve Stromovce. Zasaženy byly loděnice na Vltavě a pořadatelé už zrušili veslařské Primátorky, jejichž stý ročník se měl uskutečnit o víkendu. Více o situaci na pražských sportovištích čtěte ZDE.

Vltava u železničního mostu v pondělí 3. června v 7 hodin ráno.14:05 - Částečná uzavírka metra může trvat i několik dnů, řekl dnes na tiskové konferenci ředitel pražského dopravního podniku Milan Křístek. Hladina Vltavy totiž nemá v nadcházejících hodinách výrazněji klesat. Uzavírka metra působí velké potíže v dopravě. Metro na trase A do nejede v úsecích Dejvická – Muzeum, na trase B mezi stanicemi Českomoravská – Smíchovské nádraží a na trase C v úseku Kobylisy – Muzeum. Omezen je i provoz tramvajových linek. Neprůjezdná je trať v Braníku.

14:03 - Lidé hledají informace o záplavách na internetu. Vyhledávání slova „povodně" se v posledních dvou dnech zvýšilo o více než 2000 procent. Vyplývá to z údajů internetových vyhledávačů Seznam.cz i Google.

14:02 - Vltavská kaskáda nemůže podle premiéra Petra Nečase (ODS) zabránit povodním, ale může dát městům čas připravit se na ně.

13:55 - V zaplavených oblastech bylo nasazeno přes 14.000 hasičů. Do dnešního poledne řešili 670 mimořádných událostí. Většinou šlo o technickou pomoc v souvislosti s povodněmi a pomoc při evakuaci osob. 

13:50 - Hasiči v oblastech zasažených povodněmi evakuovali do jedenácti hodin celkem 7105 lidí. V Ústeckém kraji jich bylo 4473, ve středních Čechách 1156. Více než 250 lidí hasiči před velkou vodou zachránili, nejvíce v Praze.

13:49 - Řeka Bílina je v Trmicích na třetím stupni povodňové aktivity, její hladina tu krátce před jednou hodinou odpoledne dosáhla 230 centimetrů. Na třetím stupni je i Labe v Ústí a Flájský potok v Českém Jiřetíně. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorolo­gického ústavu (ČHMÚ).

13:48 - Pozvání do Národního divadla, které zdarma uvádí nově nastudovanou Vltavu, informace o tom, že stavba tunelu Blanka je v plném proudu a další černý humor jako reakce na aktuální vážnou povodňovou situaci koluje sociálními sítěmi. Lidé, kteří jako zbraň proti velké vodě použili legraci, posílají vtipné fotky a zakládají ankety, zda za povodně může Václav Klaus, globální oteplování nebo komunisti.

Situace ve Zbraslavi 3. června.13:46 - Zatopená spodní část pražské zoologické zahrady může být poškozena stejně jako při ničivých povodních v roce 2002. Škody budou moci být vyčísleny, až opadne voda, řekl dnes novinářům ředitel zoo Miroslav Bobek. V roce 2002 dosáhly škody v zoo 232 milionů korun. Až na jednoho plameňáka se zlomenou nohou se podle Bobka zatím žádnému ze zvířat nic nestalo. Zahrada je zatím evakuována, jako by měla přijít padesátiletá voda. Gorily jsou schované v protipovodňové věži a chovatelé je jezdí krmit ve člunu. Část ptactva byla převezena do zoo v Liberci a v Plzni, vyklizen byl mimo jiné i pavilon šelem.

13:44 - Pokud se povodňová situace dramaticky nezmění, Praha dnes zruší nařízení, kterým zavřela všechny školy kromě vysokých.

13:42 - Praha 12 varovala před možným vylitím Libušského potoka.

13:41 - Zahraniční média a zpravodajské portály se v rámci záplav v Česku věnují především Praze. Výjimkou jsou zejména slovenské a německé weby, které se zmínily o povodních i v dalších částech České republiky. Německo, které rovněž trápí rozsáhlé povodně, sleduje vývoj v Česku i kvůli jeho dopadu na Drážďany. Saskou metropoli totiž ohrožuje rostoucí hladina Labe, tuto řeku totiž napájí rozvodněná Vltava a další přítoky.

13:40 - Stav Sázavy v Českém Šternberku a v Kácově klesl na hranici 2. a 1. stupně povodňové aktivity. Ve Zruči je dokonce výstraha zrušená. 

13:39 - Už několik hodin hlídají historický Karlův most v Praze policisté, hasiči a jeden pětadvacetitunový bagr. Jeho dlouhé rameno odstraňuje z pilířů naplavené kusy stromů, zahradních domků nebo chuchvalce větví a bahna. Kdyby se předměty zachytily na některém z pilířů mostu, mohly by ho poškodit.

13:36 - Hlavní hygienik Vladimír Valenta varoval dnes obyvatele oblastí zasažených záplavami před používáním vody z místních vodovodů. Zasaženo je 51 vodovodních řadů a stovka jich je v ohrožení. Zajištěno je náhradní zásobování vodou z cisteren, rozváží se také balená voda. Valenta to řekl novinářům. Varování platí zejména pro Středočeský, Plzeňský a Jihočeský kraj, upřesnil.

Voda zatápí již i děčínský Kovošrot.13:35 - V Děčíně vyzvalo město k evakuaci 790 lidí bydlících v 16 ulicích u Labe, ne všichni ale poslechli. Řekla to mluvčí města Markéta Lakomá. Uzavřených je několik ulic, město je ale zatím průjezdné. Na mostě přes Labe se tvoří kolony. Více čtěte ZDE.

13:33 - Lidé, kteří odstraňují následky povodní, mají v práci nárok na neplacené volno. Mohou ho dostat i tehdy, když se kvůli výpadku dopravy nedostanou do zaměstnání. Zameškanou dobu si mohou napracovat. Pokud firma přeruší práci kvůli velké vodě, musí lidem platit náhradu mzdy. 

13:28 - Již od nedělního rána reaguje Český rozhlas speciálním vysíláním na povodňovou situaci v České republice. Nejvíce aktuálních informací nabízejí Radiožurnál, web zprávy.rozhlas.cz a regionální stanice. Tématu se věnují i všechny další celoplošné stanice a Radio Wave. Lidé mohou informace do vysílání podávat přes povodňovou linku 221 555 221. Český rozhlas bude ve vysílání podporovat i sbírkovou činnost na pomoc obětem povodní.

13:05Vojáci olomoucké záchranné roty jsou připraveni vyrazit na pomoc do oblastí zasažených povodněmi v Čechách. „Od 10. hodiny jsme v pohotovosti. Kromě dovolených jsou stahováni všichni lidé z náhradního volna, čekáme na další instrukce. Na rozkaz jsme připraveni zasáhnout," uvedl mluvčí Samostatné záchranné roty Olomouc Jiří Zbránek. V Praze již jsou tři stovky vojáků z Žatce a Chrudimi, kteří pomáhají při stavbě protipovodňových zátarasů.

13:02 - Kvůli zaplaveným kolejím nebo popadaným stromům je nyní uzavřeno více než 15 železničních tratí, především ve Středočeském a Jihočeském kraji. Vlaky v hlavním městě zatím voda nezastavila, naopak byly posíleny příměstské spoje, kvůli zaplavenému nástupišti ale nezastavují vlaky v železniční stanici Praha – Velká Chuchle. Více čtěte ZDE.

13:01 - Obec Vestec na Nymbursku zažívá největší povodeň v historii. Je téměř celá zaplavená. Evakuace všech obyvatel začala v neděli, dnes bude pokračovat. Navíc tam hrozí protržení hráze. Kritická situace je i v sousedícím Křinci.

12:59 - Labe má v Ústí nad Labem o půlnoci dosáhnout deseti metrů, v úterý ráno by řeka měla mít ještě o 60 centimetrů víc. Kulminace se tu očekává během úterka asi na 10,8 metru.

12:56 - Obyvatelé Vísky nad Lesy a Starého Šachova v okrese Děčín, obce Březí a části Kojetic v okrese Ústí nad Labem, Červeného Újezdu, Tvrdína, Chouče, Mirošovic, Kučlína, Mukova, Mrzlic, Hrobčic, Měrunic a Razic v okrese Teplice jsou informováni o nevyhovující kvalitě dodávané vody z důvodu znečištění prameniště. Všichni obyvatelé jsou nyní zásobováni vodou z cisteren.

Situace ve Zbraslavi 3. června.12:55 - Kvůli stoupající hladině Labe demontovali vodohospodáři technologie na čistírnách odpadních vod v Hřensku. Chystají se k tomu i v Děčíně, v Litoměřicích a v Roudnici. Kvůli stoupající hladině řek bylo odstaveno asi 30 čerpacích stanic. Rozsáhlou fotogalerii z Ústeckého kraje můžete nalézt ZDE.

12:54 - Záplavy omezily i dodávky tepla, protože zcela zatopené parovody není možné udržet v provozu. Nejhorší je podle Teplárenského sdružení ČR situace v Českých Budějovicích, kde je bez tepla a teplé vody celý levý břeh Vltavy. Bez dodávek tepla je i část Tábora. V Praze zatím Pražská teplárenská zajišťuje dodávky tepla a teplé vody pro celé území metropole, v některých níže položených oblastech, zejména na Invalidovně, v Libni, na Palmovce a v Holešovicích, ale mohou být dodávky přerušovány.

12:53 - Voda z Cidliny zaplavila i hlavní silnici z Nového Bydžova na Hradec Králové. U zimního stadionu v Novém Bydžově voda dosahuje zhruba 20 centimetrů. Z místního zdravotního střediska museli hasiči evakuovat dva dospělé a jedno dítě.

12:52 - Slováci se připravují na hrozbu záplav v povodí Dunaje na jihu země. Kvůli vydatným srážkám v Německu a Rakousku hladina řeky o víkendu na slovenském území výrazně stoupla, v okrajové části Bratislavy, v Devíně u soutoku Dunaje a řeky Morava, voda zatopila sklepy několika domů. Situace je zatím lepší než při povodních v roce 2002, meteorologové ale předpokládají další příval vody. Vydali proto nejvyšší výstrahu před záplavami.

12:51 - Evropská unie je připravena pomoci České republice, Německu a Rakousku, které jsou postiženy rozsáhlými záplavami. Všechny tyto země mají nárok na pomoc z Fondu solidarity Evropské unie. Uvedla to dnes v Bruselu mluvčí Evropské komise Shirin Wheelerová. Více čtěte ZDE.

12:50 - Před polednem radnice Prahy 8 doporučila obyvatelům Invalidovny a Karlína, aby si sbalili evakuační zavazadla. Podle radnice stále více lidí z Karlína hlásí, že má zatopené sklepy. Nařízení povinné evakuace se nedá podle radnice vyloučit. Situaci v Praze sledujeme také ZDE.

12:49 - Dodávka pitné vody v Praze není kvůli záplavám ohrožena, sdělila dnes mluvčí Pražských vodovodů a kanalizací (PVK) Marcela Dvořáková. Dodávaná voda podle ní splňuje hygienické limity. Z preventivních důvodů však vodárenská firma zvýšila její chlorování a kontrolu.

12:48 - Středočeský kraj obeslal ředitele středních škol, aby sami zvážili, jestli vyhlásí prázdniny nebo ne. Ne všechna místa jsou totiž zasažena povodněmi.

12:44 - Dochází k prvním případům rabování, policisté musí monitorovat již i tyto případy, například v Kralupech nad Vltavou. Více čtěte ZDE.

Lodě našly útočiště v zimním přístavu v Rozbělesích.

12:43 - Meteorologové očekávají další výrazný vzestup hladiny na soutoku Labe s Vltavou. Ve středních Čechách bylo kvůli záplavám evakuováno už více než 1150 lidí. Povodeň v kraji uzavřela také 100 silnic.

12:40 - Pražský koncert hudební skupiny Divokej Bill původně plánovaný na 5. června se z důvodu povodní ruší. Koncert v rámci Divokej Bill 15 Tour se měl odehrát pod širým nebem v areálu Žlutých lázní„Žluté lázně jsou v tuto chvíli z větší části pod vodou, areál je v havarijním stavu a je pro veřejnost uzavřený. Všechny akce zatím na tento týden, včetně koncertu Divokýho Billa, jsme proto zrušili a hledáme pro ně pozdější termíny," říká Hana Tietze, mluvčí Žlutých lázní.

12:39 - Na pomoc lidem do Prahy, které ohrožuje velká voda, vyrazili v pondělí dopoledne profesionální hasiči z Prostějova. „Dva profesionální hasiči odjíždí každým okamžikem do Zbraslavi, kam vezou týlový kontejner," uvedla před jedenáctou hodinou dopoledne mluvčí krajských hasičů Vladimíra Hacsiková. Týlový kontejner slouží hasičům při mimořádných akcích jako zázemí s kuchyňkou, sociálním zařízením a místem pro nouzový nocleh.

12:37 - Do hlavního města dojel pětatřicetiletý podnikatel Jaroslav z Prostějova se zhruba dvouhodinovým zpožděním. „To, co následovalo, když jsem vystoupil z vlaku, se ani nedá popsat. Metro nejede, lidé zmatkují, neví, jak se dostanou na tramvaj nebo autobus. Mě nezbylo nic jiného, než si vzít taxi. Chytit ho je ale ovšem taky oříšek," popsal Jaroslav s tím, že cesty kolem hlavního nádraží jsou uzavřené. 

12:36 - Ve velké jezero se opět po letech proměnil jih Prahy kolem soutoku Vltavy a Berounky mezi Zbraslaví, Velkou Chuchlí a Radotínem. Pod vodou se ocitlo například chuchelské dostihové závodiště i radotínské areály firem, mezi nimi distribuční sklad jednoho z velkých pivovarů nebo Janka. Obyvatelé části Radotína zvané příznačně Na Benátkách zatím evakuováni nebyli; na rozdíl firemních areálů jsou za protipovodňovými zábranami.

12:35 - Starosta Prahy 8 Jiří Janků varuje před možnou evakuací některých domů v Libni. Důvodem je zhoršující se situace na potoku Rokytka. „Hrozí protržení hráze z pytlů s pískem v ulici Zenklova. Pokusíme se zabránit zatopení Invalidovny. Vyzvali jsme občany, aby se připravili na řízenou evakuaci," vzkázal Janků. 

12:33 - Česká pošta kvůli záplavám uzavřela zhruba dvě desítky poboček. Do dalších desítek obcí nedoručuje kvůli zaplaveným nebo uzavřeným komunikacím.

12:30 - Vodní nádrž Lipno zatím nesníží odtok vody, o což usiloval starosta pražské části Smíchov. Podle Povodí Vltavy Praha o tento krok nepožádala oficiální cestou. Starosta Smíchova odůvodňoval svou prosbu tím, že by snížení odtoku mohlo zabránit hrozící evakuaci 5000 obyvatel pražské části.

12:27 - Hladina řeky Berounky má podle některých prognóz stále stoupat. V Černošicích v Prahy hasiči vyklízeli dnes dopoledne další zaplavovaná území. „Pokud se naplní prognóza 1200 metrů krychlových za sekundu, stoupne voda v Mokropsech o více jak metr a v Černošicích o cca 50 centimetrů," napsali na svém webu. Kulminace Berounky se prý očekává teprve v úterý ráno.

Pracovních technických služeb umisťují ochranu světel u dětského hřiště.12:24 - Stav ohrožení platí v Libereckém kraji už jen na dvou tocích – na Smědé v Předláncích na Frýdlantsku a Panenském potoce v Pertolticích na Českolipsku. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorolo­gického ústavu (ČHMÚ). Ještě ráno platil třetí povodňový stupeň i na Ploučnici, její hladina ale pomalu klesá a v Mimoni a České Lípě je aktuálně na druhém stupni. Pomalu opadají i další řeky. Voda zalila většinou jen louky a zahrady, největší problémy působí Smědá ve Višňové.

12:22 - Hladina řek v Jihočeském kraji mírně opadá. Dnes v poledne platil 3. povodňový stupeň na 13 vodoměrných stanicích, což je výrazně méně než v neděli. Podle Tomáše Vlasáka z českobudějo­vického hydrometeorolo­gického ústavu se velká voda z jihočeských toků přesune v následujících hodinách do Středočeského kraje a následně dorazí i do Prahy.

12:20 - Neziskové humanitární organizace jako Člověk v tísni, ADRA či Charita ČR začaly organizovat pomoc lidem, které postihly záplavy. Kromě sbírek shánějí i materiální pomoc a otevírají evakuační střediska. Více čtěte ZDE.

12:19 - Kvůli velké vodě na Berounce bude dnes ve 12 hodin uzavřen most v Plzni na Jateční ulici. Značně to zkomplikuje dopravní situaci v Plzni, zejména řidičům směřujícím na sídliště Lochotín a dále na sever. V Dolní Lukavici poblíž Úhlavy evakuovala obec bez pomoci hasičů a policie 11 rodin. Po jednání krizového štábu Plzeňského kraje to novinářům řekl hejtman Milan Chovanec (ČSSD).

12:18 - Hladina řeky Cidliny v sedmitisícovém Novém Bydžově na Hradecku vytrvale stoupá a vodohospodáři její stav označili jako extrémní povodeň. Řeka se na některých místech ve městě vylila z koryta a zaplavila několik ulic, například v okolí zimního stadionu. Záchranáři dopoledne evakuovali děti z mateřské školy.

12:13 - V Praze zatím nehrozí, že by voda pronikla do metra. Podle posledních zpráv z dopravního podniku voda stoupá na Palmovce, v úvahu prý připadá i možné uzavření zdejší tramvajové tratě.

12:07 - Povodně nebudou mít podle ekonomů výrazný dopad na celkový vývoj ekonomiky. Hrubý domácí produkt by mohl klesnout o několik desetin procenta. Škody ekonomové odhadují na několik miliard korun.

12:00 - Celé dopoledne jsme pro vás povodňovou situaci sledovali ZDE.