Řeč je o látce zvané bisfenol. Dříve byl využíván bisfenol A, který byl kvůli škodlivým účinkům nahrazen bisfenolem S. Vědci z Plzně a Prahy však uveřejnili výsledky s neblahým zjištěním: i bisfenol S škodí.

„Dříve byl bisfenol A přidáván do plastů poměrně hojně, aby je dělal tvrdšími, odolnějšími, případně pružnějšími. Přidával se i do účtenek nebo bankovek. Následně však bylo zjištěno, že bisfenol A velmi nepříznivě ovlivňuje savčí reprodukci včetně člověka,“ popisuje Jan Nevoral z plzeňského Biomedicínského centra Lékařské fakulty. Z tohoto důvodu byl bisfenol A nahrazen bisfenolem S – v té době domněle neškodným.

Bohuslav Sobotka a Andrej Babiš.
Hnutí ANO by vyhrálo volby, dvojkoalice KDU-ČSL a STAN míří do Sněmovny

Tým vědců z Prahy a z Plzně se na novou látku zaměřil a otestoval jeho účinek na prasečích vajíčkách. A poznatky nejsou uspokojivé. „Bisfenol S poškodil prasečí vajíčko takovým způsobem, že není schopné oplození,“ svěřuje se s výsledky plzeňský vědec.

Podle Nevorala mají prasečí vajíčka s těmi lidskými mnoho společných vlastností. „Výsledkem v lidské populaci může být selhávání přirozeného početí, kdy takto poškozené vajíčko není schopné oplození, a pokud ano, embryo z něho vzniklé není životaschopné. V krajním případě si lze představit embryo jakžtakž schopné dalšího vývoje, které je však obtěžkáno břemenem genetické choroby,“ popisuje vědec.

Tým plzeňských a pražských odborníků navíc dokázal, že bisfenol S může vajíčko poškodit i ve velmi malé koncentraci.

Londýn
Británie zažila rekordní zájem turistů, Brexit totiž oslabil libru

Bisfenolu se takřka není možné vyhnout. „Nachází se v plastových dózách na potraviny, v bankovách, účtenkách, plastových lahvích či potravinových foliích,“ jmenuje Nevoral.

„Pokud použijeme například plastovou láhev, ze které se může uvolňovat bisfenol S, tak si jeho hladinu v krvi prostě zvýšíme. Stejně tak když se dotkneme peněz nebo účtenek. Pokud si před tím umyjeme ruce, tak o to ochotněji nám ten bisfenol bude pronikat do našeho organismu skrz kůži,“ konstatuje.

A jak se proti škodlivé látce mohou lidé bránit?

„Nedávám si jídlo do plastových dóz a neberu si účtenky. Ale tady moje snahy končí. Je prostě všude,“ říká Nevoral.

Bisfenol S je podle odborníků zapotřebí nahradit jinou látkou. „Bisfenolů je celá řada a nahradit bisfenol S dalším z bisfenolů by asi nebylo úplně správné. Ale protože jsme obklopeni plasty dnes a denně, tak by tomu měl určitě předcházet kvalitní výzkum následovaný vývojem nových hmot,“ uzavírá Nevoral s tím, že se však jedná o běh na dlouhou trať.

Ilustrační foto
Policisté v Horšovském Týně dostanou novou budovu. Už příští rok