„Hromadná havárie se stala u sjezdu na Hněvotín a Mohelnici, nikdo se při ní nezranil. Žádný z řidičů nebyl pod vlivem alkoholu. Úsek je průjezdný bez komplikací a kolon," řekl krajský policejní mluvčí Josef Bednařík. Zároveň upozornil na namrzající vozovky a doporučuje řidičům snížit rychlost jízdy.

Silničáři vyjížděli kvůli namrzajícím silnicím už před čtvrtou hodinou ranní. „V současné době jsou všechny vozovky chemicky ošetřené, mokré a sjízdné se zvýšenou opatrností," uvedl dispečer zimní údržby. 

Na Vysočině jsou namrzlé silnice na Jihlavsku a na Třebíčsku

Na Vysočině jsou dnes po nočním dešti místy namrzlé silnice, hlavně na Jihlavsku a na Třebíčsku. Kamiony mají problémy i na hlavním tahu číslo 38 mezi Želetavou a Hladovem. Vozovky mohou být kluzké také kolem Telče a Jemnice. Silničáři mají venku kolem 30 sypačů se solí, řekl dispečer krajské správy a údržby. Ve větší části kraje zůstaly k ránu teploty nad nulou.

„Namrzalo to lokálně," řekl dispečer. Problematické úseky by se podle něj měly zlepšit do hodiny.

Podle údajů na www.jedeme.cz se po ránu staly nehody u Hybrálce na Jihlavsku a v Pelhřimově. Silnice z Jemnice směrem na Jihlavu byla kolem 06:00 zledovatělá a stály tam kamiony.

Přes den by na Vysočině mělo být většinou polojasno až oblačno. Nejvyšší odpolední teploty se budou pohybovat mezi dvěma až šesti stupni Celsia.

Silnice v nejvyšších polohách Vsetínska pokrývá sníh

Silnice druhé a třetí třídy v nejvyšších polohách Vsetínska pokrývá vrstva sněhu do pěti centimetrů. Silničáři vozovky udržují pluhováním a inertním posypem. Řidiči by tudy měli jet opatrně, vyplývá z informací Ředitelství silnic a dálnic ČR. Ostatní vozovky ve Zlínském kraji jsou holé a mokré nebo vlhké.

V regionu je skoro jasno až zataženo. Místy fouká slabý vítr a viditelnost snižují mlhy nebo dešťové přeháňky. Teplota se pohybovala mezi minus jedním a plus pěti stupni Celsia. Přes den by podle Českého hydrometeorolo­gického ústavu mohla stoupnout na sedm stupňů. Večer a v noci bude přibývat oblačnosti

Na silnicích Jablonecka a Semilska může být náledí

Před náledím na Jablonecku a Semilsku varují silničáři. Na Liberecku se na silnicích nižších tříd může místy vyskytovat ledovka. Vozovky v celém Libereckém kraji jsou po ošetření sjízdné se zvýšenou opatrností a teploty se ráno pohybují od minus tří do plus tří stupňů Celsia.

V noci ve vyšších polohách kraje sněžilo a zbytky rozbředlého sněhu mohou být na Jablonecku a Semilsku i na silnicích I. tříd. Na některých vozovkách nižších tříd v obou okresech, hlavně v Jizerských horách a Krkonoších, je zledovatělá vrstva sněhu krytá posypem.

Přes den bude polojasno až oblačno, místy může pršet. Přes den se teploty vyšplhají až k osmi stupňům Celsia, nad nulou bude i na horách. Vát bude silný vítr s nárazy až kolem 90 kilometrů za hodinu.

V Orlických horách a v Krkonoších leží na silnicích sníh

V Orlických horách na Rychnovsku v noci na dnešek napadlo až pět centimetrů sněhu, který zůstává na řadě silnic nižších tříd. Řidiči musejí být při jízdě opatrní i v Krkonoších, kde na silnicích leží zbytky rozbředlého sněhu. Hlavní silnice v hradeckém kraji byly dnes ráno po chemickém ošetření většinou mokré, vyplývá z informací silničářů v Královéhradec­kém kraji.

Přes den by mělo být v kraji oblačno až zataženo, ojediněle s deštěm. Na horách se může objevit sněžení, které by mohlo přecházet do deště. Teploty by se měly pohybovat od čtyř do sedmi stupňů, na horách má být kolem plus dvou stupňů.

D8 u Prahy byla téměř osm hodin zablokovaná po nehodě kamionu

Dálnice D8 u Prahy byla téměř osm hodin neprůjezdná ve směru na Teplice po nehodě kamionu. Otevřena byla až dnes před 04:00, podle informací Ředitelství silnic a dálnic. Při havárii se naštěstí nikdo nezranil.

Kamion na D8 kolem 20:00 sjel mimo vozovku. Dálnice poté musela být uzavřena kvůli vyšetřování nehody, ale také kvůli překládce nákladu.

Jihočeské silnice jsou sjízdné většinou se zvýšenou opatrností

 Většina jihočeských silnic je dnes sjízdná pouze se zvýšenou opatrností. Na Českokrumlovsku a Prachaticku si řidiči musejí dát pozor na silný vítr. Vyplývá to z informací správy a údržby silnic Jihočeského kraje. Teplota v regionu se momentálně pohybuje od nuly do čtyř stupňů Celsia. Na některých vozovkách nižších tříd se tvoří ledovka.

Silnice první třídy jsou sjízdné se zvýšenou opatrností na Českobudějovicku, Českokrumlovsku, Prachaticku, Strakonicku a Jindřichohradecku. Všude jsou vozovky po chemickém ošetření mokré.

Přes den se má podle předpovědi meteorologů oteplit až na sedm stupňů. Chladněji bude ve vyšších polohách, v 1000 metrech nad mořem se teplota dostane jen nepatrně nad nulu.