S možným pozorovatelským statusem počítá schválená vládní rámcová pozice k prohlubování hospodářské a měnové unie. Finální rozhodnutí o podání žádosti nicméně zatím vláda neučinila, dodal předseda vlády.

Sobotka ČTK řekl, že pozorovatelská role by mohla být užitečným nástrojem, který by kromě jiného mohl sloužit ke zvýšení důvěry mezi členskými a nečlenskými státy eurozóny a posílit soudržnost celé Evropské unie. "Je to myslím dobrý nápad, který by ČR měla v zájmu svého přiblížení jádru EU dále rozvíjet," dodal Sobotka.

Hlavně strojírenské firmy nevědí, co se bude dít na evropských trzích. Přímý obchod s Ruskem není velký. Ministerstvo průmyslu zatím odhaduje dopad sankcí na 2,2 miliardy korun ve snížených tržbách českých podniků. Realita ale může být horší.
Evropský průmysl dál roste

O záměru usilovat o to, aby se mohl český ministr financí zúčastňovat zasedání svých kolegů ze zemí jednotné měny, informoval v pondělí Respekt. Účelem kroku má podle týdeníku být to, aby český ministr byl přítomen u debat, kde padají klíčová rozhodnutí pro eurozónu, přestože země není jejím členem.

Úmysl české diplomacie má souviset s uvažovanou formalizací zasedání ministrů financí eurozóny. Dosud totiž funguje euroskupina neformálně a její rozhodnutí musí schválit sbor všech 28 ministrů financí ze zemí EU včetně českého, uvedl Respekt.

Český zájem o roli pozorovatele potvrdil agentuře Reuters ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. "Podporuji, abychom se pozorovatelskou zemí stali," uvedl. Podle Zaorálka by bylo pro Česko bezpochyby prospěšné, kdyby mělo možnost se účastnit jednání a mít přímý vhled do rozhodování v eurozóně.

ČR a EU. Ilustrační foto.
Na členství v EU se většina stran shodne. Na euru ale ne

Analytik David Marek ze společnosti Deloitte ČTK sdělil, že rozhodnutím požádat o účast na jednání euroskupiny nemůže Česká republika nic pokazit. "Vždy je lepší mít více informací a podle toho reagovat. Zároveň jde o určitý symbolický krok. ČR tímto rozhodnutím nevstupuje do eurozóny, nechává si však otevřené dveře k rozhodnout se někdy v budoucnosti," uvedl Marek. Rozhodnutí považuje za diplomaticko-taktický krok.

Helena Horská z Raiffeisenbank upozornila, že pozorovatelský status je jeden z mála možných způsobů, jak být blízko zemím, které budou tvořit jádro integrace v eurozóně, a přitom se nezavázat pevným datem k přijetí eura. "Pro malou českou ekonomiku, která více než tři čtvrtiny svého vývozu exportuje do eurozóny, je blízkost zemím eura životně důležitá," uvedla.