Seznámit s projektem a prevencí rakoviny má road show po celkem 25 českých městech. Během první etapy, která skončila v červnu, už objela devět měst a přímo oslovila více než deset tisíc lidí. Nyní startuje druhá etapa, během níž road show zavítá do Prahy (9. září), Znojma (15. září), Kladna (25. září), Liberce (16. října) 
a Ústí nad Labem (21. října). Třetí etapa pak proběhne v první polovině roku 2015.

Během road show se můžete dozvědět o prevenci, ale také se rovnou poradit s odborníky. Poradenství nabízí například Aliance žen s rakovinou prsu 
a ženy si během kampaně mohou samy vyzkoušet a naučit se samovyšetření prsu na speciálních modelech.

Rakovina kolorekta, děložního čípku a prsu, na něž se screeningový program zaměřuje, jsou dlouhodobě nejrozšířenější typy onkologických onemocnění. Každoročně si jejich diagnózu vyslechne 16 tisíc obyvatel ČR, 6400 z nich zemře. „Pokud dojde k včasnému zachycení nemoci, znamená to i vysokou šanci na záchranu života. Věřím, že probíhající projekt pomůže zvýšit návštěvnost screeningových center," podotýká ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD).

Tlusté střevo a konečník

Jak si projekt zatím vede? Pět až jedenáct procent pojištěnců pozvaných v lednu 2014 zareagovalo a do screeningu se zapojilo. Největší, tedy jedenáctiprocentní nárůst byl zaznamenán u vyšetření tlustého střeva a konečníku. U klientů Zdravotní pojišťovny Ministerstva vnitra ČR se jejich počet v prvním čtvrtletí zvýšil oproti loňsku dokonce o 66 procent. Od ledna do dubna přivedl projekt na vyšetření všech tří karcinomů celkem skoro 674 tisíc klientů VZP, tedy o 53 tisíc lidí více než ve stejném období roku 2013.