„Prezident Akufo-Addo zneužívá prezidentskou funkci k utišení bolesti dvou svých bývalých milenek tím, že z nich udělá velvyslankyně v České republice a Brazílii," napsal ghanský server Theheraldghana.com. Zkušený politický matador Nana Akufo-Addo se úřadu ujmul teprve letos v lednu po úspěchu v prosincových volbách.

Ilustrační foto
Ghana uzavřela falešnou ambasádu USA, deset let vydávala víza

Ghanská ambasáda v Praze, která zajišťuje konzulární služby i pro Maďarsko, Slovensko, Rumunsko a Makedonii, je podle informací z jejího webu momentálně bez velvyslance. Bývalá prezidentova partnerka Virginia Hesse by post podle Theheraldghana.com měla obsadit již zanedlouho. České ministerstvo zahraničí ghanskou nominaci nepotvrdilo, ale ani nevyvrátilo. „MZV dodržuje diplomatické zásady a personální záležitosti diplomatických misí jiných států nekomentuje," uvedla pouze pro Deník.cz mluvčí ministerstva Irena Valentová.

Virginia Hesse je dnes 70letá dáma, která žije na předměstí Accry, hlavního města Ghany. Dceru Akufo-Addovi údajně porodila v 60. letech minulého století, kdy oba studovali na Ghanské univerzitě. Nynější hlava státu se ale k této dceři, která je jeho prvním dítětem, nikdy podle serveru oficiálně nepřiznala a bližší podrobnosti o ní údajně ví jen úzký okruh nejbližších.

Soutěž dívek v plavkách o stáž v Temelíně vyvolala kritiku
Bikiny v Temelíně zaujaly CNN víc než dostavba jaderné elektrárny

V Británii vystudovaný právník Akufo-Addo vstoupil do politiky na sklonku 70. let. Během své kariéry byl například generálním prokurátorem nebo ministrem zahraničí, na prezidenta neúspěšně kandidoval již dvakrát, loni v prosinci uspěl tedy až na napotřetí. Se svojí manželkou Rebeccou má pět dcer.

Další jeho exmilenkou, která se stane velvyslankyní, tentokrát v Brazílii, je profesorka Abena Busia. Ta dosud byla akademickou pracovnicí na Rutgersově universitě v americkém New Jersey.

Lednová inaugurace:

Zdroj: Youtube