ČTK to řekl pražský radní Ondřej Pecha (ODS). Odvolání pak bude posuzovat jihomoravský krajský úřad. Pecha předpokládá, že hlavní město podá také žalobu k soudu.

Tajemník Městského úřadu Moravský Krumlov Pavel Vavřina je podle svých slov obeznámen s tím, že Praha odvolání podá. „My ale celou záležitost nebudeme jakkoli komentovat. To nám nepřísluší, je nutné počkat až do ukončení správního řízení,“ uvedl. Ke kauze se nebude vyjadřovat po celou dobu řízení ani jihomoravský krajský úřad, který se bude odvoláním zabývat.

Podle Pechy dohoda s Krumlovem není možná, úřad prý nevzal v úvahu argumenty hlavního města. Praha poukazovala mimo jiné na nedávné rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 1, který ve stejné věci rozhodl odlišně a přes žádost vnuka Alfonse Muchy Johna nevydal předběžné opatření. Právníci, kteří hlavní město zastupují, proto nyní připravují argumenty pro odvolání. Praha se musí odvolat do 15 dnů od vydání rozhodnutí.

Absurdní situace

„Je to naprosto absurdní situace a zásah do vlastnických práv Prahy,“ uvedl ve středu Pecha. Podle radního Praze už nyní vzniká škoda, kterou bude chtít po Krumlovu nahradit. „Ve Veletržním paláci už jsou instalována a zaplacena technická opatření, která přijdou vniveč,“ poznamenal. Galerie hlavního města Prahy i přes současné komplikace výstavu Slovanské epopeje připravuje.

Praha chce cyklus obrazů Alfonse Muchy, který je na zámku v Moravském Krumlově, přestěhovat do pražského Veletržního paláce. Proti je vnuk malíře John Mucha, Moravský Krumlov, Jihomoravský kraj, ale i tisíce lidí. Argumentují především tím, že Praha dosud nepostavila pro epopej novou galerii, jak si autor přál. Zachování Slovanské epopeje na Moravě minulý týden podpořil také prezident Václav Klaus.