Příznivci Bloku proti islámu se sejdou na Letné. Chtějí odtud pochodovat na Klárov a náměstí Jana Palacha. Národní demokracie svolává své příznivce na Pochod proti vlastizrádcům z Mariánského náměstí na Slovanský ostrov.

Zastánci opačného názoru na migraci se sejdou na Václavském náměstí na akci Naší zbraní je solidarita: shromáždění proti rasové náboženské nesnášenlivosti. Plánují také pochod na náměstí Republiky.

Tradiční setkání chystají politické strany. Sociální demokraté se sejdou se svými voliči na Střeleckém ostrově, ODS na Petříně a komunisté u Křižíkovy fontány na Výstavišti.

Výročí masakrtu v Oděse

Ohlášené je také setkání ke druhému výročí masakru v Oděse, kde 2. května střety mezi příznivci prozápadního směřování Ukrajiny a proruskými aktivisty vyvrcholily požárem Domu odborů, kde zahynulo 42 lidí a 250 utrpělo zranění. Uskuteční se před ukrajinským velvyslanectvím v Praze-Bubenči. Studenti plánují jako součást Studentského majálesu pochod od Sovových mlýnů přes Národní třídu a Karlovo a Staroměstské náměstí na Ovocný trh.

„V souvislosti s velkým množstvím oznámených akcí a shromáždění chystá policie adekvátní bezpečnostní opatření," uvedla Zoulová. Podle mluvčí budou v pohotovosti policisté z nejrůznějších složek i speciálních útvarů. „Prioritou policie bude standardní zajištění bezpečnosti a plynulosti silničního provozu a dohled nad veřejným pořádkem," upřesnila Zoulová. Upozornila také Pražany, že na trasách pochodů mohou vznikat dopravní komplikace nebo omezení.

Svátek práce

Svátek práce nebo 1. máj je mezinárodní dělnický svátek, který se v tento den slaví od roku 1890. Na návrh francouzských socialistů ho v roce 1889 zavedla II. internacionála na paměť vypuknutí stávky amerických dělníků v Chicagu 1. května 1886, kterou připomínají letos svým pochodem anarchisté. V českých zemích se poprvé slavil v roce 1890 na Střeleckém ostrově v Praze. Anarchisté tvrdí, že je to původně jejich svátek, který si prý socialisté a komunisté neprávem přivlastňují.