Vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) věří tomu, že tato shoda posílí Česko při jednání o společné evropské vyjednávací pozici. Schůzky zástupců stran by měly pokračovat i do budoucna.

Výsledkem schůzky, na kterou dorazili předsedové ČSSD, KDU-ČSL, ODS, KSČM, TOP 09 a hnutí Úsvit - Národní koalice, je prohlášení, které bude podle Sobotky připojeno k mandátu české vlády pro jednání o brexitu. Předsedu hnutí ANO Andreje Babiše zastupoval europoslanec Pavel Telička. V prohlášení se předsedové všech stran zavázali, že budou usilovat o co nejužší politické, ekonomické a bezpečnostní vztahy s Londýnem.

Čtěte také: ČSSD chce radikálně změnit daňový systém. Návrhy sbližují Babiše s Fialou

"Hlavními prioritami pro jednání o podmínkách ukončení členství Spojeného království v Evropské unii jsou z pohledu ČR především zachování stávajícího přístupu na trh zboží a služeb, zajištění práv našich občanů a vyřešení rozpočtových záležitostí," píše se v textu.

Jako zásadní předsedové stran označili také nastavení budoucích vztahů Česka a Británie v oblasti vnitřní a vnější bezpečnosti. "Shodujeme se na nutnosti dalšího rozvoje našeho spojenectví v bezpečnostní a vojenské oblasti," uvedli v dokumentu.

Sobotka po schůzce ocenil, že opozice a vláda se dokázaly na českém postoji dohodnout. "Dnešek je vzácný okamžik shody. Takových tady v posledních deseti patnácti letech mnoho v Poslanecké sněmovně nebylo. Já myslím, že je dobrý signál, že se česká politická reprezentace dokázala shodnout na tom, co je náš národní zájem v rámci vyjednávání, která povede Evropská unie," uvedl na tiskové konferenci po jednání.

Pravidelné schůzky

Podle Bělobrádka může shoda pomoci Česku prosadit jeho priority i do společné evropské pozice pro vyjednávání s Brity. "Pokud v Evropské radě řeknete, že to je průřezová dohoda všech politických sil ve Sněmovně, tak to samozřejmě svoji váhu má," řekl vicepremiér. Za nejdůležitější považuje, aby se nezhoršilo postavení českých občanů v Británii.

Skupina se podle Sobotky bude scházet i v budoucnu zřejmě na úrovni místopředsedů stran. Nadále se bude zabývat brexitem, otevřít by se ale mohla i otázka reformy Evropské unie.

Jednání o vystoupení Británie z EU povedou členské země společně. Podle prohlášení se Česko chce aktivně podílet na formování společné pozice EU a zároveň docílit toho, aby nové vztahy mezi Londýnem a Bruselem zohledňovaly národní zájmy ČR.

Oficiálně proces vystoupení Británie z EU začne nejspíš v březnu, až britská premiérka Theresa Mayová oznámí v Bruselu, že její země na základě výsledků loňského referenda odchází z unie.

Předpokládá se, že jednání nebudou snadná, spory se očekávají především v oblasti volného pohybu a v přístupu na unijní trh. Mayová už dala na vědomí, že chce takzvaný tvrdý brexit, tedy úplně oddělení od EU.

Nepřehlédněte: Bývalý premiér Blair vyzval Brity, aby se vzbouřili proti brexitu