Podle pravicové opozice odporuje ústavě fakt, že úřady mohou ke kontrolám přímo v domácnostech přistoupit bez předchozího rozhodnutí soudu. „Nepodceňujeme ani ochranu zdraví, ani ochranu životního prostředí. Není ale možné tyto úctyhodné motivy zneužívat ke snižování ochrany lidských práv a svobod," vysvětlil předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Čtěte také: Senátor Burian: Kontroly kotlů mohou zhoršit sousedské vztahy

Mluvčí Ústavního soudu Miroslava Sedláčková řekla, že soud v pondělí přidělí návrhu spisovou značku a podle rozvrhu práce také stanoví soudce zpravodaje, který se bude případu věnovat. O výsledném nálezu pak bude diskutovat a hlasovat plénum, tedy všech patnáct soudců.

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) ale věří, že zákon před ústavními soudci obstojí. „Novelu jsme připravovali s pomocí ústavních právníků, prošla přes Legislativní radu vlády i Ústavně právní výbor sněmovny," uvedl Brabec.

Čtěte také: Úřady nebudou plošně zkoumat, čím lidé topí. Rozhodnou podněty

Připomněl přitom, že už před 1. lednem 2017 mohli úředníci vstoupit do obydlí podle zákona o ochraně zdraví, aby například zkontrolovali zdroje hluku. Tato norma byla podle něho schválena i za přispění současné opozice v roce 2015.

Novela prošla sněmovnou loni v září. Pravicová opozice už tehdy avizovala, že se kvůli nové úřední pravomoci, spojené i s možností ukládat pokuty, na Ústavní soud obrátí.

Čtěte také: Kominík Olič: Pet lahve mohou poničit kotel i komín