Pro razantní diplomatický krok se vyslovují i zástupci TOP 09 či Starostů a nezávislých, naopak šéf komunistů Vojtěch Filip by počkal do vyřešení případu. Hrad záležitost nekomentoval.

Česká diplomacie měla podle Fialy přistoupit k Rusku razantněji hned poté, co zemi spojilo s nervovou látkou užitou v jihoanglickém Salisbury. "Vláda místo toho vyčkávala a začala reagovat až po tlaku opozice. Chystané kroky premiér Babiš zatím oznámil jen jako záměr, uvidíme, zda k tomu nakonec opravdu dojde," uvedl. Za současné situace je podle něj nutno jednat rozhodně a hájit české národní zájmy a důstojnost.

Premiér v demisi Andrej Babiš (vlevo) a rakouský kancléř Sebastian Kurz.
Ruští diplomaté ven, žádá řada zemí. Novičok zabíjel už dřív, tvrdí list

Předseda KDU-ČSL Bělobrádek ČTK při dotazu na vyhoštění napsal, že už se to dávno mělo stát. Opačný názor má šéf komunistů Filip. "Myslím, že do řádného vyšetření případu by šlo o předčasný krok," uvedl.

Šéf TOP 09 Jiří Pospíšil ČTK řekl, že jeho strana byla od počátku pro radikálnější postup a solidaritu s Británií. "My jsme od počátku navrhovali, aby Česko zvážilo vyhoštění ruských diplomatů. Pokud se takto vláda rozhodne, tak to bude mít naši podporu," uvedl. Obává se však, že kabinet se pro vyhoštění nerozhodne kvůli spojení Babiše s prezidentem Milošem Zemanem, který má k Rusku blízké vztahy.

Vyšetřování útoku v Salisbury
Kauza novičok: látka, která paralyzovala dvojitého agenta, se v Česku nepoužívá

Poslanci Starostů a nezávislých ve středu zaslali dopis ministru zahraničí Martinu Stropnickému za ANO, ve kterém uvedli, že vyhoštění části ruských diplomatů z Česka je jedinou adekvátní reakcí. "Česká republika je suverénní země, která by se neměla pohybovat jen ve stínech ostatních a čekat na jejich rozhodnutí," napsali s odkazem na to, že Česko čeká s rozhodnutím na kroky Německa, Francie či Polska.

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček ČTK řekl, že má k otázce vyhoštění jen jeden komentář. A to, že ve čtvrtek prezident Miloš Zeman přijme ministra zahraničí Stropnického. Ministři by se situací měli zabývat podle Babiše v pondělí.

Kvůli otravě bývalého ruského tajného agenta, ze které Britové obviňují Moskvu, už Londýn vyhostil 23 ruských diplomatů. O podobném kroku uvažují i další unijní státy, zmiňovány jsou pobaltské země, ale i některé další. Summit EU ve čtvrtek souhlasil s názorem britské vlády, že za útok je velmi pravděpodobně odpovědné Rusko, jiné věrohodné vysvětlení prý není.

Ruský špion Sergej Skripal
Otrávený agent žádal o milost ruského prezidenta, tvrdí jeho spolužák