V pondělí proto podá podnět náměstkovi ministra vnitra pro státní službu Josefu Postráneckému, aby jmenování Geusse bylo zrušeno.

MŽP oznámilo na konci minulého týdne, že Geuss obhájil svou pozici v novém konkurzu. Geusse ale kritizují zástupci ekologických organizací i bývalí zaměstnanci. Tvrdí, že nedokáže zajistit hlavní funkci inspekce. Pochybnosti podle nich vzbuzuje i fakt, že jmenování provázejí dlouhodobé odborné i právní spory. Geuss i ministerstvo ale výhrady vždy odmítali.

Jelínková se nyní odvolává na vyrozumění, které tajemník Landa poslal druhému kandidátovi – Jindřichu Novákovi z oblastního inspektorátu Praha, který do užšího kola s Geussem postoupil.

Dohoda tajemníka s ministrem

„Na základě mé dohody (jako státního tajemníka v Ministerstvu životního prostředí) s ministrem životního prostředí Mgr. Richardem Brabcem uzavřené podle § 28 zákona o státní službě dne 14. ledna 2016 byl vybrán jako nejvhodnější jiný žadatel, který bude v nejbližší době na výše uvedené služební místo jmenován," citovala Jelínková z dopisu pro Nováka.

Jelínková upozornila, že ministr životního prostředí není bezprostředně nadřízeným řediteli inspekce. Dohoda mezi tajemníkem Landou a ministrem o výběru nejvhodnějšího žadatele je tedy prý nezákonná. Spolurozhodování ministra o výběru kandidáta je proto v rozporu se zákonem i jeho opakovaně zdůrazňovaným cílem depolitizace, míní. Navíc s Geussem neměla komise vůbec vést přijímací pohovory, podle Jelínkové nebyl státním zaměstnancem. Jeho žádost o funkci měla být vyřazena, je přesvědčena právnička.

Server Týden.cz minulý týden uvedl, že Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality přezkoumává, zda Brabec při prvním jmenování Geusse na konci roku 2014 neporušil zákon. Podle ministra bylo ale Geussovo jmenování bylo v souladu s tehdy platnou legislativou.