Vyplatí se také sestavit adresář anglicky mluvících lékařů v dané oblasti na www.astmh.org a sjednat zdravotní pojištění s dostatečným plněním, tedy pro úrazy, nemoci, hospitalizaci, léčbu a repatriaci.

Uvedené body patří k desateru přípravných kroků zdravotní moudrosti cestovatele, které shrnul Maďar v brožurce Zdravotní tipy pro cestovatele. Při přípravě by si cestovatel podle něho měl zjistit informace o zemi, o typu ubytování, dopravě, přípravě potravin a vody a charakteru oblastí.

Na www.ockovacicentrum.cz by si měl zájemce prověřit aktuální rizika a epidemie v místě dovolené, vyplatí se také konzultovat vakcinaci v centru očkování a cestovní medicíny a potřebná očkování pak absolvovat. S pomocí odborníků si cestovatel může vybavit lékárničku podle cílové destinace i svého zdravotního stavu. Do zavazadla by neměl zapomenout přibalit sluneční brýle s UV filtrem, případně náhradní pár dioptrických brýlí či kontaktních čoček a šátek na hlavu, uši a krk proti slunci, průvanu a prachu.

Kdo cestuje s cestovní kanceláří, plánuje pobyt v letovisku nebo ve velkém městském centru, měl by mít základní očkování a vybavit se repelenty, dezinfekcí na ruce a lékárničkou. Pokud má v úmyslu podnikat pěší túry, navštěvovat vzdálené oblasti a „žít jako domorodci", bude před odjezdem potřebovat více očkování a větší lékárničku, různé cestovní doplňky a podrobné poučení lékařem.

K základní ochraně patří přeočkování proti tetanu, pokud už od minulé dávky uplynulo podle věku cestovatele a typu vakcíny deset či 15 let, a očkování proti žloutenkám A a B. V některých zemích Afriky a Jižní Ameriky je požadováno očkování proti žluté zimnici.

Vyšší zdravotní rizika jsou v rozvojových zemích, při dlouhodobém pobytu, ve venkovských oblastech a při úsporném ubytování. Více ohroženi zdravotními problémy jsou velmi mladí lidé a senioři nad 65 let. Nebezpečí stoupá také s rizikovým chováním.