„Ztotožnil jsem se s názorem rozkladové komise," řekl Rafaj. Podle něj je třeba v novém prvostupňovém řízení odstranit některé vady v postupu jeho podřízených, tak aby bylo nové rozhodnutí přezkoumatelné. Podle rozhodnutí, které má ČTK k dispozici, se týkají postavení společnosti Student Agency v řízení. Firma tendr u ÚOHS napadla.

Ministerstvo práce pod někdejším vedením Jaromíra Drábka (TOP 09) na nový systém neorganizovalo výběrové řízení, ale připojilo se k rámcové smlouvě s firmou Fujitsu Technology Solutions. Česko ji má od roku 2008, uzavřelo ji ministerstvo vnitra jako centrální zadavatel. Obě ministerstva za to původně od ÚOHS dostala také půlmilionové pokuty.

Exministr Drábek v únoru řekl, že jeho úřad postupoval při výběru dodavatele systému pro vyplácení dávek správně a realisticky. Musel kvůli úsporám zlevnit provoz a zajistit včas zahájení reformy.

ÚOHS dosud tvrdil, že uzavřením dodatků překročila ministerstva rozsah předmětu plnění, jak byl vymezen v původní rámcové smlouvě. „Ministerstva měla zadat plnění služeb na základě smluv, které by byly uzavřeny na základě výsledků řádného zadávacího řízení. Jejich postup tak mohl podstatně ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky," uvedl již dříve Rafaj.

Tendr hraje roli v policejním obvinění odvolaného náměstka ministra práce Vladimíra Šišky. Kriminalisté Šišku spolu s ředitelem odboru informatiky Milanem Hojerem viní z podplácení, firmě OKsystem prý nabídli přidělení jiné, nejméně stomilionové zakázky právě za stažení stížnosti u antimonopol­ního úřadu.