Podle papírů na „sociálce“ byla dotyčná napůl slepá. Úřednicím tvrdila, že vidí jen matně na jedno oko a musí dokonce chodit se slepeckou holí. Pobírala díky tomu příspěvek na péči ve výši osm tisíc korun měsíčně.

Přistižena v herně

Jenže jak se ukázalo, se slepotou to nebylo tak dramatické, jak žena vylíčila. Pracovníci magistrátu ji totiž při kontrole heren načapali u automatu. A nezdálo se, že by ženě při hraní nějak překážel její handicap. Na symboly automatu zjevně dokázala zaostřit skvěle. Nebo že by svoji výhru na blikající bedně odhadovala podle cinkání stroje?

Těžko. Neuvěřily tomu ani sociální úřednice. Na pomoc si přizvaly i pracovníky z České správy sociálního zabezpečení. Posudek potvrdil podezření úřednic – postižení zraku není tak velké a ženě náleží daleko menší příspěvek. A to dva tisíce korun.

Magistrát pak případ zveřejnil jako další odstrašující příklad a hlavně jako svůj další zářez v boji proti lidem, kteří dávky zneužívají.
„Chceme pomáhat lidem, kteří pomoc potřebují, ale nebudeme podporovat ty, kdo naši pomoc zneužívají,“ dodala k tomu primátorka Chomutova Ivana Řápková.

(jd)