Ve čtvrtek s ní měl o situaci na obraně jednat. Peake, která v čele resortu teprve před osmi dny nahradila Alexandra Vondru (ODS), si za současných podmínek jen těžko dovede představit další vládní spolupráci. Armáda prohlásila, že na její činnosti a fungování se bezprostředně nic nezmění.

Peake, která zatím zůstává vicepremiérkou, opustila čtvrteční jednání vlády a sešla se ostatními členy vedení LIDEM, aby jednali o dalších krocích. Podle místopředsedy strany Viktora Paggia je odvolání Peake porušením koaličních dohod a mělo by znamenat odchod strany z vlády. LIDEM mají osm poslanců. Bez jejich podpory by neměl Nečasův kabinet ve Sněmovně většinu.

Peake den po nástupu do úřadu 12. prosince odvolala z funkce svého prvního náměstka Vlastimila Picka, šéfa sekce vyzbrojování Pavla Bulanta a ředitele kabinetu ministra Františka Šulce. Odvolání Picka, který vedl tým vyjednávající se Švédskem podmínky pokračování pronájmu stíhaček Gripen, zdůvodnila především tím, že chce aby měl resort civilní vedení.

Nad prvními kroky ministryně, která před nástupem uvedla, že není nakloněna velkým personálním změnám, se pozastavil vedle Nečase i prezident Klaus, který také vyjádřil pochybnost nad tím, zda převážně mužský kolektiv armády vezme ministryni za svou.

Nyní již exministryně si s sebou na úřad přivedla Jaroslava Štrupla, který se stal ředitelem Národního úřadu pro vyzbrojování, Pavla Kotrbu, jehož učinila vedoucím svých poradců a Aleše Klepka, který stanul v čele jejího kabinetu.

Klepek byl dříve ředitelem kabinetu bývalého ministra obrany Martina Bartáka (ODS). Podle některých zdrojů z resortu se s Peake na ministerstvo vraceli právě lidé spojení s Bartákem, který je trestně stíhán kvůli nákupu obrněných transportérů Pandur. Podle jednoho ze zdrojů měl Barták sám v pondělí schůzku na obraně s ministryní. I to prý mohlo stát za jejím odvoláním.

Resort obrany získala strana LIDEM výměnou za ministerstvo dopravy, kde jejího zástupce Pavla Dobeše vystřídal tehdejší předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura. Ten jej má připravit na postupné sloučení s ministerstvem průmyslu a obchodu, které vede Martin Kuba (ODS).

Karolína Peake stála v čele ministerstva obrany osm dní

Vizitka dosavadní ministryně obrany Karolíny Peake (37; LIDEM), která byla odvolána z funkce:

Datum narození: 10. října 1975

Vzdělání: Právnická fakulta UK.

Současná funkce: místopředsedkyně vlády, řídí Vládní výbor pro koordinaci boje s korupcí (od července 2011); poslankyně (od května 2010; zvolena za VV, nyní nezařazená).

Politická kariéra: první místopředsedkyně VV (od května 2011 do 17. dubna 2012); od roku 2006 do dubna 2012 zasedala v zastupitelstvu Prahy 1, předsedkyně poslaneckého klubu VV (od dubna do července 2011); předsedkyně ústavně právního výboru (červenec 2010 – 2011), předsedkyně LIDEM (od 3. listopadu 2012), ministryně obrany (12. – 20. prosince 2012).

Profesní kariéra: po škole působila tři roky jako advokátní koncipientka, poté byla před vstupem do politiky na mateřské dovolené, spoluzakládala mateřské centrum v Praze 1.

Členství v politických stranách: v roce 1997 vstoupila do ODS, jejíž členkou byla rok; s VV spolupracovala od roku 2005; v dubnu roku 2012 se rozhodla odejít z VV a spoluzaložila novou politickou stranu LIDEM – liberální demokraté.

Rodina: vdaná, její muž je Australan s českými a čínskými kořeny; má dva syny.

Ostatní:

Ke komunální politice a straně VV se dostala v době, kdy byla na mateřské dovolené, přes problematiku dětských hřišť.

V roce 2009 kandidovala za VV do Evropského parlamentu.

Po volbách do sněmovny v květnu 2010 působila ve vyjednávacím týmu vznikající vládní koalice (na starosti měla oblast spravedlnosti a korupce). Do vlády tehdy nevstoupila; mimo jiné řekla, že jako matka dvou malých dětí by dala přednost menší časové zátěži a sbírala zkušenosti ve Sněmovně.

V dubnu 2011 nahradila v čele poslaneckého klubu VV Kristýnu Kočí, která byla vyloučena v souvislosti s kauzou, v níž ona a její kolega Jaroslav Škárka obvinili lídra VV Víta Bártu z toho, že se je pokusil uplatit. Předsedkyní klubu VV byla Peake jen několik měsíců; v červenci ji v čele poslanců nahradil Bárta.

V květnu 2011 kandidovala na předsedkyni VV, skončila druhá za Radkem Johnem (získala 976 hlasů, John 1197 hlasů).

Několikrát se o ní spekulovalo jako o možné ministryni spravedlnosti.

Loni v květnu se objevila spekulace, že Peake je členem takzvané Koncepční rady VV, která měla zákulisně rozhodovat o důležitých věcech ve straně; existenci rady vedení VV popřelo.

Během vládní krize letos na jaře se Peake spolu s ministry Pavlem Dobešem a Kamilem Jankovským odmítli podřídit stranickému požadavku, aby členové vlády za VV předali předsedovi strany Johnovi své podmíněné demise.

Letos v říjnu napsal server Česká pozice, že Peake v majetkovém přiznání neuvedla příjem více než 18 milionů korun z prodeje vily. Prodej se sice uskutečnil v roce 2009, server ale upozornil na to, že část peněz obdržela ve splátkách až v době, kdy již zasedala ve Sněmovně. Peake poté ve Sněmovně řekla, že majetkové přiznání co nejdříve doplní a že za přestupek je připravena nést následky a nebude se dovolávat jeho promlčení.

Chystané jmenování Peake ministryní obrany kritizoval prezident Václav Klaus. „Nedokážu si představit, že se paní Peake stane přes noc odbornicí na armádu a že vojáci, statní mužové, přijmou takovou dívenku v roli ministryně obrany," řekl Klaus pět dní před tím, než se Peake ministryní stala.

Při nástupu do funkce ministryně obrany Peake prohlásila, že v resortu nechystá velké personální změny. Hned následující den odvolala prvního náměstka Vlastimila Picka, šéfa sekce vyzbrojování Pavla Bulanta a ředitel kabinetu ministra Františka Šulce. Peake svůj překvapivý krok zdůvodnila mimo jiné tím, že chce nad ministerstvem obrany civilní kontrolu. Odvolání Picka překvapilo prezidenta Václava Klause, protože podle premiéra Petra Nečase (ODS) měl Picek zajistit kontinuitu fungování resortu po odchodu ministra Alexandra Vondry (ODS). „Buď jsem byl oklamán já panem premiérem, nebo byl oklamán pan premiér paní ministryní," řekl prezident. Premiér Nečas v reakci na to prohlásil, že je rozhodnutím Karolíny Peake překvapen. Ve čtvrtek nechal Peake odvolat z čela ministerstva. Ve funkci strávila osm dní, bezkonkurenčně nejméně ze všech dosavadních ministrů ČR.

K osmi dnům v čele ministerstva Peake se blíží jen Třeštíková

Výběr informací o ministrech českých vlád, kteří strávili ve funkci nejkratší dobu:

Osmidenní působení Karolíny Peake v čele ministerstva obrany je novou rekordně krátkou dobou úřadování českého ministra. Tento primát dosud připadal Heleně Třeštíkové v čele ministerstva kultury. Úřad vedla na počátku roku 2007 pouhých 17 dní. Z kabinetu Jana Fischera odešla sama kvůli údajným tlakům na personální obsazení úřadu.

Ostatní bývalí ministři, kteří jsou na předních příčkách pomyslného žebříčku, byli v úřadu alespoň měsíc. Řada velmi krátce působících šéfů resortů například přišla do úřadu jen několik měsíců předtím, než skončil celý kabinet. Týká se to i někdejšího ministra vnitra Jindřicha Vodičky za ODS, který funkci vykonával necelé dva měsíce, od listopadu 1997 do konce Klausovy vlády v lednu 1998.

Dva měsíce strávil ve funkci loni na jaře ministr dopravy Radek Šmerda (od dubna do června), o měsíc déle vydržela v úřadě ministryně životního prostředí z Fischerova kabinetu Rut Bízková (od dubna do července 2010).

Předchůdce Bízkové Jan Dusík vydržel v úřadu skoro čtyři měsíce (od listopadu 2009 do března 2010), podobně jako jeden ze sociálnědemokra­tických ministrů zdravotnictví Jozef Kubínyi (ve funkci od dubna do srpna 2004). Ještě o týden méně než Dusík či Kubínyi úřadovali čtyři členové druhého kabinetu Mirka Topolánka: ministr dopravy Petr Bendl (ODS), ministryně zdravotnictví Daniela Filipiová (ODS), ministr pro místní rozvoj Cyril Svoboda (KDU-ČSL) a šéf legislativní rady vlády Pavel Svoboda (KDU-ČSL). Všichni se ministerstev ujali v lednu 2009 a skončili i s celým kabinetem v květnu.

Jen čtyři měsíce a pět dnů pak trvalo funkční období řady ministrů první Topolánkovy menšinové vlády, složené z členů ODS a nestraníků, která úřadovala od září 2006 do ledna 2007.