"Jsem přesvědčen, že si ocenění zaslouží, ať už za sílu a odvahu, s kterou dokázal přežít holokaust, ale i za svou osvětovou a akademickou činnost," napsal Sobotka ČTK o udělení Kramářovy medaile Bradymu. Ocenit ho chce za celoživotní úsilí o obranu lidských práv, svobod a obhajování humanistických a demokratických principů.

Bradyho uctí také Sněmovna. Slavnostní shromáždění se uskuteční ve čtvrtek v 11:00. Poslanci ocení jeho postoje a předají mu pamětní medaili spolu s pamětním listem.

Ve středu by měl Brady převzít cenu Prix Irene, která se od roku 2003 každoročně uděluje těm, kteří se zasloužili o mír mezi lidskými skupinami. Od pražské primátorky Adriany Krnáčové (ANO) také převezme Klíč od obce pražské. V pátek dostane v Praze medaili Univerzity Palackého v Olomouci, v pondělí pamětní list města Brna.

Zeman by podle svého mluvčího Jiřího Ovčáčka mohl ocenit Bradyho při "vhodné příležitosti". Mluvčí naznačil, že by se tak případně mohlo stát při dalších řádových dnech, které se konají k 28. říjnu a 1. lednu. Letošní seznam vyznamenaných podle něj už je uzavřen.

Tereza Bradyová ale sdělila, že její muž o vyznamenání od Zemana nestojí. "V tomto momentě jakékoli ocenění z té strany, ze které měl přijít řád T. G. Masaryka, nepřipadá v úvahu," řekla.

Na Hrsdě budou 28. října chybět zákonodárci KDU-ČSL, ODS a TOP 09

Kvůli aféře kolem ocenění Bradyho se zákonodárci KDU-ČSL, ODS a TOP 09 rozhodli, že se nezúčastní slavnostního ceremoniálu 28. října na Pražském hradě. Zástupci ODS a TOP 09 přitom zdůrazňovali, že jim vadí nejen situace kolem Bradyho, ale i dřívější kontroverzní události spojené s oslavami státního svátku. Zejména to jsou loňské vyznamenání pro předlistopadového komunistického ministra Miroslava Tomana nebo skutečnost, že nejsou zváni všichni rektoři vysokých škol.

ČSSD nechává rozhodnutí o účasti na oficiálních oslavách 28. října na jednotlivých poslancích. Sobotka ale počítá s tím, že se on i většina představitelů strany oslav na Hradě zúčastní. Neúčast už dříve avizovali ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier a ministryně práce Michaela Marksová, naopak šéf resortu průmyslu Jan Mládek na Hrad dorazí.

Hnutí ANO svým poslancům doporučilo, aby na Hrad šli. Klub KSČM svým členům doporučuje, aby nechodili na žádnou z alternativních akcí pořádaných při oslavě státního svátku. Shromáždění na Staroměstském náměstí pořádá hnutí Starostové a nezávislí (STAN).

Aféru odstartovalo vyjádření ministra kultury a Bradyho příbuzného Daniela Hermana (KDU-ČSL), podle kterého mu Zeman řekl, že Bradyho ze seznamu oceněných škrtne, pokud se ministr sejde s dalajlamou. Hrad to popírá.

Hrad dnes sliboval zásadní informace k aféře, mnoho nových sdělení ale nezaznělo. Ovčáček zopakoval, že není pravda, že by Zeman Bradyho ze seznamu oceněných vyškrtl. Šéf hradního protokolu Jindřich Forejt poté odmítl odpovědět na opakované otázky, zda Bradymu volal či nikoli.

Velvyslanectví Kanady, jejíž občanství Brady má, dnes sdělilo, že nedostalo žádnou oficiální informaci o státních vyznamenáních. Forejt řekl novinářům, že ambasády cizích států jsou pokaždé předem informovány, pokud má jejich státní příslušník dostat české vyznamenání.

Na Strossmayerově náměstí v Praze se dnes sešly stovky lidí, aby uctily památku dětí vězněných za války v terezínském ghettu. Mezi ně patřil i Jiří Brady, který se setkání zúčastnil. Akci upořádali studenti středních a vysokých škol, kteří se zapojili do projektu Terezínská štafeta. Projekt se snaží oživovat příběhy a tvorbu dětí vězněných za války.