Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) upozornil, že neústavní stav trval 20 let, protože slevu zavedla až Topolánkova vláda v roce 2007.

„Je to další případ, kdy byla bývalá vláda TOP 09 a ODS Ústavním soudem usvědčena z porušování ústavních principů," napsal v reakci na výrok ÚS Sobotka. „Pan Kalousek a pan (předseda ODS Petr) Fiala by se měli veřejně omluvit všem pracujícím důchodcům, které protiústavně připravili o slevu na dani. Jsem rád, že naše vláda navrhla obnovení této slevy a že už příslušný zákon prošel prvním čtením v Poslanecké sněmovně," dodal.

Přečtěte si také: ÚS zrušil část zákona, která odepřela důchodcům slevu na dani

Podle Kalouska je třeba rozhodnutí Ústavního soudu respektovat. „Nicméně je potřeba zdůraznit, že neústavní stav tady trval 20 let. Sleva na dani pro pracující důchodce neexistovala a zavedla ji až Topolánkova vláda v roce 2007. Poté byla na nějakou dobu kvůli konsolidaci veřejných rozpočtů zrušena. Tehdy nesly náklady na konsolidaci veřejných financí všechny skupiny obyvatel," uvedl.

Politické rozhodnutí

„Neústavnost v tomto případě netkví v tom, zda je institut slevy na dani zaveden či nikoliv, to je otázka politického rozhodnutí," reagovala na Kalouskovo vyjádření mluvčí ÚS Miroslava Sedláčková. Neústavnost podle ní spočívá v nerovném přístupu k plátcům daní. Podmínky musí být nastaveny pro všechny stejně, zdůraznila.

Šéf ODS Fiala podle svých slov s rozhodnutím soudu nemá problém, protože jde stejným směrem jako návrh ODS z jara. On sám prý opatření bývalé vlády nikdy za dobré nepovažoval, ale upozornil, že se krok odehrál v odlišné ekonomické situaci.

Komunisté výrok ÚS uvítali. „Po prostudování nálezu Ústavního soudu ČR bude také KSČM požadovat proplacení zpětně peněz tisícům důchodců za loňský a letošní rok. Rozpočtové prostředky na nápravu chybného kroku vlády Petra Nečase se musí najít," uvedl v tiskové zprávě stínový ministr financí za KSČM Jiří Dolejš.

Pokrytí životních nákladů

Rozhodnutí přivítala i Rada seniorů ČR. „Můžeme konstatovat, že spravedlnost v České republice existuje," uvedl předseda rady Zdeněk Pernes. Pro řadu pracujících důchodců je podle něj částka, o kterou si přilepší i letos, poměrně vysoká. „Je třeba si uvědomit, že podle našich odhadů, je u nás v současné době 135.000 až 155.000 pracujících důchodců. A valná většina z nich pracuje prostě proto, aby byli vůbec schopni pokrýt své životní náklady," dodal.

Zákon ve zrušeném ustanovení říkal, že „daň se nesnižuje u poplatníka, který k 1. lednu zdaňovacího období pobírá starobní důchod z důchodového pojištění nebo ze zahraničního povinného pojištění stejného druhu". V praxi tak důchodci od začátku loňského roku přišli o možnost snížit si daňovou povinnost až o 24.840 korun ročně, konkrétní částka je závislá na výši příjmů.

Sporné ustanovení prosadila vláda Petra Nečase v rámci úsporného balíčku. Novela vyvolala značnou nespokojenost pracujících důchodců. Mnozí si kvůli ní krátkodobě pozastavili vyplácení penzí, další podávali žaloby. Celkem v první polovině roku 2013 pracovalo 145.000 starobních důchodců, tedy 11,5 procenta z celkového počtu 1,262.000 seniorů v důchodovém věku do 70 let.