Sobotka Zemana zkritizoval za to, že během oslav svátku 17. listopadu stál na Albertově po boku představitelů extremistického Bloku proti islámu. Jeho "útok" byl podle Ovčáčka promyšlený a plánovaný. Odvolává se na vyjádření poradce premiéra Oty Novotného v médiích. "Co je velmi zásadní a velmi smutné, je, to že poradci pana premiéra, a to bych považoval za vrchol neloajality, veřejně prohlašují, že oni ho k tomu dokopali, když použiju expresivní termín," řekl Ovčáček. Poznamenal, že Vladimír Špidla nebo Tomáš Prouza "nutili premiéra", aby to "tomu zlému Zemanovi nandal".

Špidla Ovčáčkova tvrzení odmítl. "Premiér je mimořádně silná politická osobnost a rozhoduje se sám," sdělil Českému rozhlasu.

Ovčáček dnes také Radiožurnálu řekl, že by premiér suverénní země neměl svým poradcům tolik podléhat. Jejich dlouhodobou snahou podle něj bylo Zemana a Sobotku rozdělit. "Myslím, že se jim to nepodaří," poznamenal Ovčáček.

Diskuse o migraci mezi Zemanem a Sobotkou bude podle mluvčího pokračovat i nadále, protože prezident má zcela odlišný názor než Sobotka. Nebude prý ale už v osobní rovině. Očekává, že na schůzce nejvyšších ústavních činitelů v polovině prosince se o sporu budou bavit jen na okraj.

Vystoupení na Albertově chyba nebyla, myslí si Zeman

Zeman podle Ovčáčka své vystoupení jako chybu nevnímá. Důležité prý pro něj je, že vystoupil před lidmi, kteří se na Albertově sešli. S extremistickými názory představitele Bloku proti islámu Martina Konvičky Zeman podle mluvčího nesouhlasí. "Pan prezident svou účastí delegitimizuje taková hnutí. Jestli někdo napomáhá nárůstu extremismu, tak to jsou politici, kteří odmítají slyšet, co říká veřejnost," řekl Ovčáček.

Na otázku, zda by se Zeman, který svou přítomnost vedle Konvičky hájil tím, že není cenzor, postavil i vedle předsedy Dělnické strany sociální spravedlnosti Tomáše Vandase, Ovčáček řekl, že si to nemyslí. Vandas je podle něj zcela nepřijatelná osoba. O Konvičkovi hradní mluvčí prohlásil, že je obětí svých výroků, kterých nyní trpce lituje.

Ovčáček dříve na twitteru o premiérovi napsal, že si "definitivně vybral" a není hlasem národa, nýbrž hlasem médií. Dnes k tomu řekl, že tím podle svého názoru nepřekročil rámec svých kompetencí. Se Zemanem prý vždy o tématech debatuje a jeho názory poté interpretuje. Nesmí prý překročit Zemanův "názorový rámec", ale protože spolu téměř stoprocentně názorově souzní, nikdy se mu to ještě nestalo a ani nepředpokládá, že by se to stalo v budoucnosti.