Pochod vyrazil na cestu metropolí krátce před 14:00. Zamířil přes Národní třídu ke Karlovu náměstí a skončil na vinohradském náměstí Míru kolem 15:30. V čele průvodu byl transparent s nápisem Válku válce. Před odchodem z ostrova pronesli anarchisté několik projevů, jimiž kritizovali politiky a společenskou elitu. Zmiňovali například válečný konflikt na Ukrajině. „Nestojíme ani na jedné straně. Nebudeme nenávidět obyčejné Američany, ani Rusy. Náš hněv směřuje k mocným," uvedl jeden z řečníků.

Na náměstí Míru se akce uzavřela dalšími projevy a vystoupením písničkáře. Pochod se obešel bez problémů, dohlíželi na něj policisté a strážníci. Akci sledovalo také několik policistů v civilu.

Přes 200 anarchistů dnes vyrazilo na pochod Prahou ze Střeleckého ostrova na náměstí Míru. Zdroj: https://www.denik.cz/z_domova/pres-200-anarchistu-vyrazilo-na-pochod-prahou-protestuji-proti-valce-a-policii-20150501.html

Na pochod dorazili i anarchisté z Ruska. „Válka je jeden z nástrojů kapitalismu, který šíří nenávist mezi lidmi. Válku vyvolávají politici, ale umírají v ní obyčejní lidé," uvedl jeden z nich.

Projev represe

Anarchisté kritizovali policejní zátah z předchozích dní a označili ho za projev represe. „Nenecháme se zastrašit. Nazývají nás dokonce teroristy," zaznělo mimo jiné z megafonu.

Policisté zasahovali na několika místech v úterý. Soud poslal do vazby tři z šesti obviněných lidí. Právní kvalifikaci trestných činů státní zastupitelství vzhledem k pokračujícímu vyšetřování neupřesnilo. Podle serveru Lidovky.cz policejní operace mířila proti levicovým radikálům, kteří jsou podzřelí z toho, že spáchali nejméně pět žhářských útoků. Zapálili prý policejní vozy, jednu policejní služebnu a mýtnou bránu. 

„Síť revolučních buněk nejméně od ledna roku 2014 umisťuje na veřejně přístupných webových stránkách prohlášení k útoku… prostřednictvím takto publikovaných prohlášení se hlásí k dosud pěti případům poškození cizí věci," stojí v policejních dokumentech, které má server k dispozici.

Levicové organizace obvinění odmítly. Aktivisté z Autonomního sociálního centra Klinika na pražském Žižkově na svém facebookovém profilu zveřejnili prohlášení, ve kterém označili „monumentální akci s nekonkrétními, ale o to závažnějšími obviněními" jako vrchol snahy o zastrašení.

Útvar pro odhalování organizovaného zločinu v úterý našel například v Brně-Králově Poli extrémně nebezpečný předmět, jehož povahu policie neupřesnila. Podle informací ČTK to byl nástražný výbušný systém uložený v bytě panelového domu. V souvislosti s nálezem museli čtyři lidé dočasně opustit své obydlí. Policie také zasahovala v Komunitním centru Ateneo v Mostě, kde se pořádají diskusní večery a projekce. Na místě byli jak uniformovaní policisté, tak kriminalisté v civilu. Více se dočtete ZDE!