Starostka Lidic Veronika Kellerová předala symbolický klíč od obce Lidice prezidentu Miloši Zemanovi, velvyslankyni Velké Británie Jan Thompson, chargé d'affaires USA Kelly Adams-Smith. Lidickou růži obdržel ruský velvyslanec Alexandr Zmejevskij. Obojí z dílny uměleckého kováře Františka Kloubka. Prezident Miloš Zeman pozdravil všechny přítomné a poděkoval za pozvání. „Lidé, kteří zapomněli na svoji historii, jsou odsouzeni k tomu, prožít ji znovu. V minulosti byl mezinárodní terorismus reprezentován hlavně rasovou nenávistí. Dnes je charakterizován náboženskou nenávistí Islámského státu. Výsledky jsou v obou případech stejné," řekl. Dále připomněl události před druhou světovou válkou v Porýní, kdy Němci okupovali demilitarizovanou zónu v Porýní, bylo možné dosáhnout toho, že by britské a francouzské divize bez jediného výstřelu dokázali německou okupační armádu odzbrojit. Hitler mohl být svržen. A místo toho byly vydány prázdné rezoluce proti porušení Versailleské smlouvy.

„Kdyby k tomu došlo, nebyl by holokaust, ani druhá světová válka a nebyly by ani Lidice. Ale takzvané demokratické země měly v čele zbabělce," uvedl prezident Miloš Zeman. Tato událost souvisí s těmi dnešními. „I my jsme dnes zbabělci, protože často otevíráme náruč islámským radikálům. Často mluvíme o toleranci vůči nim, o přizpůsobení se jejich kultuře, byť je neslučitelná s tou evropskou. Právě dnes bychom si měli uvědomit, že teroristické útoky v Evropě jsou dílem naší zbabělosti, která je vydávána za multikulturní toleranci," mínil prezident Miloš Zeman.

Šéf Správy CHKO Brdy Bohumil Fišer v redakci Příbramského deníku.
Vedoucí Správy CHKO Brdy Bohumil Fišer: Brdy nešetrné zásahy do potoků neminuly

Podle něj naše republika proti terorismu bojuje v Iráku, v Mali, na Sinaji. Ale co dělají ti ostatní? „Na pracovní večeři summitu NATO všichni vyjadřovali kondolence britské premiérce. Já nechci na každém summitu NATO někomu kondolovat. Jednou se může stát, že budete kondolovat mě," uvažoval prezident Miloš Zeman.

Aby k tomu nedošlo, potřebujeme podle Miloše Zemana dosáhnout toho, aby islámští radikálové, kteří jsou na sociálních sítích, nebyli považováni za zbloudilé ovečky evropské civilizace, ale naopak za nepřátele této civilizace. Aby byli deportováni, případně uvrženi do vězení. „Vidíte na příkladech těch, kteří způsobili řadu teroristických útoků, že je tajné služby měly v hledáčku řadu měsíců a nic s tím neudělaly. To je právě ta zbabělost, maskovaná jako multikulturní tolerance. A tak přeji všem Evropanům a nejen jim, aby našli odvahou. Odvaha je těžká, zbabělost je levná. Ale díky zbabělosti zde můžeme mít nové a nové Lidice. Mějme proto odvahu," zkonstatoval prezident Miloš Zeman.

Po vystoupení zahraničních hostů, starostka Veronika Kellerová připomněla historii Lidic i odkaz, i pestrý současný život a poděkoval všem obyvatelům za jejich práci. Nyní jsou Lidice pěknou moderní obcí. Protože byla vybudována nedávno, nemá potíže s kanalizací, chodníky a podobně. „Já Lidice miluji. Moje babička z maminčiny strany byla lidická žena. I když mají Lidice tragickou minulost, pro mne je to rodná vesnice. Jsem šťastná, že tu můžu bydlet a jsem hrdá na to, že mě lidé zvolili starostkou," řekla Veronika Kellerová.

Po vystoupení všech hostů zazpíval Buštěhradský pěvecký sbor se sólistkou, operní pěvkyní Martou Hanfovou, rodačkou z Lidic. Děti z Mateřské školy v Lidicích rovněž zazpívaly několik písní. Závěr jejich vystoupení patřil společnému zpěvu Hallelujah.

U příležitosti 75.výročí atentátu na říšského protektora Reinharda Heydricha se v Praze konala rekonstrukce útoku u tramvajové zastávky U Kříže.
Po 75 letech Gabčík a Kubiš znovu v Praze zaútočili na Heydricha