Nejvyšší představitelé Slovenska, Polska, Maďarska a Německa do Prahy přiletěli z nedělních slovenských oslav listopadových událostí roku 1989. Jejich přílet nabral oproti plánům zpoždění několika desítek minut. Hlavy států Zeman oficiálně přivítal za značného zájmu novinářů ze všech pěti zemí v Trůnním sále Pražského hradu. Řekl jim, že je vítá na hradě, který byl postupně stavěn po tisíc let.

Výročí 17. listopadu v Praze je poslední zastávkou oslav konce komunistických režimů ve střední a východní Evropě. První akce se uskutečnila ve Varšavě na počátku června při výročí prvních "polosvobodných" voleb v Polsku. V polovině června následovalo v Budapešti připomenutí masové demonstrace na pohřbu Imreho Nagye. V říjnu se prezidenti sešli v Lipsku, kde se před 25 lety konala masová demonstrace, a v neděli v Bratislavě. Ve slovenské metropoli si připomenuli studentskou demonstraci, která se konala den před brutálně potlačenými protesty v Praze.

Prezidenti se dnes také v Karolinu zúčastní vernisáže výstavy věnované 17. listopadu 1939 a 1989. Poté se přesunou na Albertov, kde odhalí pamětní desku k 25. výročí událostí 17. listopadu 1989. Na Albertově tehdy začal průvod, který byl příslušníky SNB následně zastaven na Národní třídě. Oslavy zakončí odpolední debatou se studenty českých vysokých škol na Právnické fakultě Univerzity Karlovy. Tím oficiální program skončí, polský prezident Bronislaw Komorowski ještě v podvečer položí věnec na hrobce Václava Havla a na polském velvyslanectví se sejde se zástupci Poláků žijícími v Praze a na Těšínsku.