Základnu dosud určoval 2,75násobek průměrné mzdy v nepodnikatelské sféře za předminulý kalendářní rok, podle dnešního nálezu ÚS se musí vrátit k trojnásobku. Podle ministerstva spravedlnosti si to vyžádá navíc asi 770 milionů korun.

Čtěte také: Soudcům se zvýší platy. Ústavní soud zrušil současný způsob výpočtu

„Plat v soudnictví se už vymkl reálným společenským měřítkům – srovnejme si platy primářů, vědců, policistů nebo učitelů s platem začínajícího soudce okresního soudu – je čas to nazvat pravým jménem: Ústavní soud přistupuje ke svému vlastnímu profesnímu cechu jako k privilegované skupině lidí," sdělil Kala.

Poukázal na to, že ústavní činitelé si kvůli špatnému ekonomickému vývoji několik let zmrazovali platy. Vláda nyní chystá jejich růst o jedno procento, pokud by nepředložila žádný nárůst, zvýšily by se tyto platy skokově asi o 27 procent.

Dnešní nález podle Kaly zcela opouští vazbu mezi výší platu představitelů jednotlivých druhů státní moci. „Nejde přeci o to, mít nezkorumpované soudce, ale stejně tak o to, mít nezkorumpované členy Parlamentu a představitele exekutivy. Jsem přesvědčen o tom, že soudce, který je korumpovatelný při 2,75 násobku, bude brát, ať mu dáte třeba desetinásobek," dodal prezident NKÚ.