"Neztotožňujeme se s jeho názory a jeho projev nás uráží. Jeho volební kampaň byla nesnesitelná a celkově sympatizujeme spíš s Karlem Schwarzenbergem. Ať to udělá někdo jiný, nám to radost neudělá," uvedla pro server Lidovky.cz manažerka penzionu Anežka Pollová.

Mohl to být dobrý kšeft

Penzion Modřín láká na svých stránkách na slevu pro pravicově smýšlející seniory. Prezident tak splňuje jen jednu podmínku, a z tohoto důvodu byla tamním personálem prezidentská výprava odmítnuta.

"Nikoho samozřejmě nekádrujeme, je to spíše myšleno s humornou nadsázkou. Obsloužíme každého klienta. Ale když se jedná o organizovanou akci, rozhodujeme sami, zda ji uspořádáme či ne. Myslím, že je v okolí celá řada jiných hotelů nebo bývalých odborářských zotavoven, které žádosti vyhoví. A navíc tady vaříme boršč, který prezident nemá rád," vyjádřil se pro Deník majitel penzionu Ondřej Palla.

Pro podnik by přitom šlo v době "slabší" letní sezóny o vítaný kšeft. Naobědvat se tam totiž měl Zeman i s doprovodem, což je dohromady 70 lidí.

Kancelář o ničem neví

Podle mluvčí Hradu Hany Burianové prezident o hladu nebude. Na oběd na Luční boudu jej pozval starosta Pece pod Sněžko Alan Tomášek. 

Ten to ale Deníku nepotvrdil. „Nevím, kdo bude obědvat na Luční boudě. My jsme za město pouze rezervovali v tomto hotelu dvacet míst na oběd. Je naším zvykem se tam každý rok zastavit s našimi přáteli a hosty. Kdo se k nám připojí, zda to bude bývalý nebo současný prezident, zatím nebudu předjímat," konstatoval starosta Tomášek. 

"Prezidentská kancelář oficiálně žádné místo nerezervovala a o odmítnutí v penzionu Modřín nic neví," zdůraznila Burianová. Samotná kancelář se tedy sice přímo penzionu neozvala, na možnost uspořádat zde oběd se ale ptalo přímo město.

Svatovavřinecká pouť bývá příležitostí pro turisty, jak vystoupat na Sněžku a setkat se tam nejen s církevními hodnostáři, kteří u kaple celebrují mši svatou, ale i s osobnostmi veřejného života. Bývalý prezident Václav Klaus se účastnil poutní akce pravidelně.