„V případě výběru generála Pilce sehrály v prezidentově rozhodnutí roli jak jeho organizační schopnosti, tak především mnohaleté zkušenosti s vojenskou diplomacií a jazykové schopnosti," uvedl Ovčáček. Pilc byl podle něj mezi generály, které Zemanovi na post doporučovala dvojice ministrů obrany, včetně toho současného Martina Stropnického (ANO). Ten také Pilce na konci loňského roku přeložil do personální pravomoci hlavy státu.

Poté, co Pilc skončil v čele Vojenského zpravodajství, začalo se mluvit o jeho další kariéře ve vojenské diplomacii. Dostal údajně nabídku pozice vojenského přidělence v Bratislavě.

Na otázku, zda se změna na postu náčelníka vojenské kanceláře udála na žádost Jakůbka, Ovčáček odpověděl, že to „je rozhodnutí prezidenta republiky, který oceňuje odborné schopnosti generála Pilce".

Známost s kancléřem

Pilc se zná s hradním kancléřem Vladimírem Mynářem, který je dlouholetým zastupitelem obce Osvětimany na Uherskohradišťsku. "Jezdím do Osvětiman od roku 1968. Otec se kousek odtamtud narodil. Máme společné známé. Nic v tom ale nehledejte. Je to shoda náhod," řekl Pilc v říjnu Lidovým novinám.

Jakůbkovi Zeman podle svého mluvčího poděkoval za práci a popřál mu mnoho štěstí při výkonu další funkce v rámci armády ČR, do které by měl nastoupit v nejbližší době. „Pro pana generála budeme hledat další pracovní uplatnění v resortu ministerstva obrany," řekl mluvčí ministerstva Jan Pejšek s tím, že není v plánu jeho odchod do civilu nebo do důchodu. Blíže případnou budoucí pozici nespecifikoval.

V minulosti se o Jakůbkovi mluvilo jako o možném kandidátovi na post vojenského přidělence v Moskvě. Uplatnění ve vojenské diplomacii by mu mohlo být podle informací nabídnuto i nyní.