Auto řídil pravděpodobně jeho osmadvacetiletý strýc, který jel obrovskou rychlostí a navíc byl dost možná pod vlivem drog. Skončil v nemocnici s lehkými zraněními.

„Máme podezření, že řidič byl ovlivněn návykovou látkou. Přesná hladina však vyjde najevo až z rozborů krve a moči. Součástí vyšetření bude kromě testu na alkohol navíc i test na drogy,“ nastínila kroměřížská policejní mluvčí Blanka Králová.

Osmadvacetiletý muž je strýcem osmnáctiletého mrtvého mladíka, oba bydleli v Bystřici pod Hostýnem.

„Ještě však není prokázáno, že vozidlo řídil opravdu on. Je ale známo, že tento muž je uživatelem drog,“ upozornil vyšetřovatel Zbyněk Trhlík.

Ignoroval policisty

Přítomnost nedovolených látek by vysvětlovala, proč osmadvacetiletý řidič hazardoval se životem svým i svých spolujezdců. Nezastavil totiž na výzvu Městské policie Holešov.

„Naše hlídka chtěla jejich vůz zastavit v Holešově na křižovatce ulic Palackého a 6. května. Na výzvu policisty však nereagovali a ohromnou rychlostí pokračovali v jízdě,“ popsal okamžiky před tragédií ředitel holešovské městské policie Antonín Zalabák.

Policisté se prý auto ani nepokoušeli pronásledovat, vzhledem k rychlosti jeho jízdy by to totiž nemělo smysl. Jeli proto jen běžnou rychlostí ve stejném směru.

„Za Holešovem ve směru na Rymice pak už jen uviděli záblesk, když auto vrazilo do pomníku. Byli na místě jako první a přivolali pomoc,“ doplnil Zalabák.

Hořel i motor

Řidič Renaultu ve velmi vysoké rychlosti nezvládl průjezd mírnou levotočivou zatáčkou a po více než třicetimetrovém bočním smyku havaroval. Auto bočně narazilo do pomníku z II. světové války a převrátilo se na střechu.

„Převrácené vozidlo hořelo v motorovém prostoru a požár se podařilo strážníkům uhasit malým přenosným hasicím přístrojem. Další hasicí přístroj jim poskytl řidič kamionu, který u havárie zastavil o pár minut později,“ informoval mluvčí krajských hasičů Ivo Mitáček.

Profesionální i dobrovolní hasiči z Holešova přijeli na místo už po dvou minutách, později je posílila také jednotka z Kroměříže. Ihned se pustili do vyprošťování zraněných.

„Za pomoci speciálního hydraulického zařízení vypáčili dveře a ze zadních sedadel nejdříve vyprostili dvě mladé dívky, které byly připoutané bezpečnostním pásem,“ popsal mluvčí.

Vyhasly životy dvou dívek

Jedna devatenáctiletá dívka podle něj byla mrtvá na místě, její vrstevnici hasiči oživovali několik minut. Snaha však byla marná a dívka zraněním podlehla.

Událost velice silně zasáhla jednoho hasiče, který u nehody zasahoval. „Pro osobní vazbu na jednu zemřelou dívku byl psychicky otřesen a od kolegů mu byla poskytnuta nezbytná pomoc i psychická podpora,“ doplnil Mitáček.

Ještě déle pak záchranáři bojovali o život osmnáctiletého mladíka, který seděl na předním sedadle spolujezdce.

„Toho hasiči oživovali až do příjezdu zdravotníků. Lékaři si ho pak převzali do své péče a v sanitce asi další půlhodinu bojovali o jeho život,“ vylíčil mluvčí.

Řidič má lehká zranění

I tento mladík však zemřel a jediným přeživším je tak osmadvacetiletý řidič. Ten se jediný z auta dostal už před příjezdem hasičů a skončil v nemocnici v Kroměříži.

„Pacientova zranění jsou charakterizována jako lehká, v tuto chvíli je umístěn na chirurgickém oddělení,“ uvedla mluvčí kroměřížské nemocnice Veronika Klímová.

Silnice mezi Holešovem a Rymicemi byla zcela uzavřená na několik hodin, doprava byla odkloněna na objízdné trasy.