Dbalý čelí obžalobě z manipulování zakázek. Ve vazbě byl od loňského června do začátku letošního dubna, kdy se dostal na svobodu díky půlmilionové kauci. Odmítnutá ústavní stížnost konkrétně směřovala proti rozhodnutí Krajského soudu v Praze, který letos v lednu potvrdil, že Dbalý prozatím zůstane ve vazbě.

Podle Dbalého krajský soud, stejně jako před tím Okresní soud Praha-západ, postupoval v rozporu s trestním řádem i základními ústavními principy. Dbalý zejména polemizoval s existencí důvodů útěkové a koluzní vazby. Ústavní soudci ale podnět označili za zjevně neopodstatněný.

„V napadeném usnesení stížnostního soudu i v rozhodnutí soudu prvního stupně je přezkoumatelným způsobem vysvětleno, ze kterých konkrétních skutečností vyplývá a stále přetrvává obava, že by se stěžovatel mohl chovat způsobem, pro který byl vzat do útěkové a koluzní vazby," napsali ústavní soudci. O několik měsíců později už ale justice dospěla k závěru, že propuštění na kauci je přípustné.

Zmanipulovaná zakázka

Z vězení se Dbalý dostal 3. dubna. O pět dní později pak státní zástupce poslal k soudu obžalobu sedmi lidí. Šest z nich se podle státního zastupitelství podílelo na zmanipulování zakázky na digitalizaci chorobopisů. Nemocnici prý způsobili škodu téměř 57 milionů korun. Dva z nich údajně figurovali i při nákupu Leksellova gama nože, kde jsou spolu s další osobou obžalováni z korupce.

Policie se zabývá také jinými zakázkami Homolky. Dbalý tak čelí dalším obviněním.