Okolnosti exploze i rozsah události zjišťují na místě zasahující týmy. Společně s policií se také snaží odhalit, co přesně se odehrálo. Vladimíra Kereková z centrály středočeských hasičů uvedla, že v areálu soukromé společnosti Synthos došlo k explozi odstavené nádrže patřící firmě Česká rafinérská. Hasiči podle jejích slov na místo vyslali osm jednotek. Vinohradská nemocnice v Praze kvůli incidentu aktivovala takzvaný traumaplán.

Online reportáž

Ministr průmyslu Tomáš Hüner vyjádřil pozůstalým soustrast. „Je to nesmírná tragédie, největší za poslední desítky let,” uvedl Hüner. Upřesnil, že v areálu právě probíhala plánovaná údržba spojená s největší odstávkou v historii podniku. Třebaže tedy rafinerie zpracovává celou třetinu českého dovozu ropy, republice podle ministra výpadek v zásobování palivy nehrozí.

Zdroj: Youtube
Zdroj: Youtube

Jak pod příslibem anonymity řekl Deníku pracovník společnosti, který je s prostředím dobře obeznámen, k neštěstí došlo v úseku distribuce pohonných hmot. Ta se nachází mimo hlavní areál Unipetrol ve směru na Veltrusy.

Exploze usmrtila 6 lidí, dva jsou těžce zraněni.
Exploze v Kralupech: Oběti neměly šanci přežít

„Nasmlouvaní pracovníci, takzvaní kontraktoři, čistili nádrž na benzin či naftu, která měla jít na revizi. Běžně se to dělá inertními plyny, dusíkem, výplachem vodou a tak podobně. Ti chlapi museli porušit bezpečnostní předpisy, asi nádrž špatně odvětrali, páry se nahromadily a následovala exploze. Zkrátka někdo musel udělat zásadní chybu a něco podcenil. K žádné řetězové reakci na žádné rektifikační koloně nedošlo a nemá to ani žádnou souvislost s pravidelnou zarážkou na úseku rafinerie, která nyní probíhá,” řekl pracovník. Podle jeho slov nikdo z jeho kolegů při neštěstí nezahynul.

Ve čtvrtek došlo k výbuchu v chemičce Synthos při čištění nádrže. Zahynulo šest dělníků.
Na příčinu výbuchu v kralupské chemičce je třeba počkat

O nejhorších průmyslových neštěstích:

K výbuchu u Litvínova z roku 1974 došlo těsně po osmé hodině večer. Následky byly tragické.
Nejhorší tragédie od 70. let. Průmyslové havárie stály život mnoho desítek Čechů

Jak uvedl starosta Petr Holeček z hnutí STAN pro Český rozhlas, oblast chemičky je uzavřena. "Při čištění nějaké prázdné nádrže došlo k výbuchu," potvrdil rovněž Holeček. Žádné další nebezpečí podle jeho slov nehrozí.

Výbuch v Kralupech s šesti mrtvými patří k nejtragičtějším haváriím v továrnách od 60. let. Od roku 1989 nezemřelo v Česku v žádném průmyslovém provozu víc lidí.