Informoval o tom v pondělí náčelník Horské služby ČR Jiří Brožek. Před týdnem bylo úrazů ještě o jeden víc, loni jich ale ve stejném týdnu evidovali záchranáři jen 549. Nejhorším týdnem letošní zimní sezony byl zatím ten mezi Vánoci a Silvestrem, kdy záchranáři ošetřili 647 lidí.

Hlavním důvodem vyšší úrazovosti v horských střediscích jsou jarní prázdniny, kdy tradičně v horách lidí výrazně přibývá. Svou roli hraje i počasí – sjezdovky jsou zmrzlé, ledovaté a rychlé. „Lyžaři by měli zpomalit a nehazardovat. Přibylo sice těch, kdo nosí helmy a chrániče páteře, na druhou stranu si ale myslí, že mají brnění, a že se jim nemůže nic stát, zbytečně pak riskují,“ poznamenal Brožek. Při rychlostech, které mnohdy dosahují až 80 kilometrů v hodině, ale ani helma ani další chrániče nedokážou vážnému poranění zabránit.

Náročný týden v Krkonoších

Nejvíce práce měli minulý týden záchranáři z horské služby v Krkonoších, kde ošetřili 247 lyžařů a snowboardistů, 36 z nich musely sanitky a vrtulníky odvézt s vážným poraněním do nemocnice. Dalších 80 lidí ošetřili záchranáři v zimních střediscích sousedních Jizerských hor, 16 z nich skončilo v nemocnici. V Jeseníkách ošetřili záchranáři 66 lyžařů, dalších 65 zraněných bylo v Krušných horách.

Únor bývá podle Brožka vždy co do počtu úrazů v horách nejhorší. Důvodem je velká koncentrace lidí v zimních střediscích o prázdninách. Loni byl nejhorší třetí únorový týden, kdy záchranáři v horách ošetřili 686 zraněných, z toho třetinu v Krkonoších.

Čtěte také:
V lednu se na Rychnovsku těžce zranila lyžařka
Třináctiletá lyžařka další obětí letošní zimy