Podle Hermana, Bradyho příbuzného, prezident zařadil Bradyho na seznam vyznamenaných, ale pohrozil jeho vyškrtnutím, pokud se Herman setká s tibetským duchovním dalajlamou. Hrad to popírá. Ve zmíněném dílu Show Jana Krause hosté, mezi nimiž byli bývalý politik Jan Ruml, dokumentaristka Helena Třeštíková, hudebník a bývalý politik Michael Kocáb, novinář Jan Macháček, socioložka Jiřina Šiklová nebo zpěvák Dan Bárta, podpořili Bradyho a Hermana ve sporu s Hradem a promlouvali ke svátku vzniku samostatného Československa 28. října.

Televize ve středu místo tohoto dílu zařadila reprízu staršího dílu s textovým upozorněním, že tvůrci nedodali nový díl včas. Na "pozdní dodání výrobcem" se v titulku na obrazovce odvolávala Prima i při dnešním odvysílání nového dílu. Produkční pořadu Simona Matásková ale sdělila serveru Seznam Zprávy, že produkce dodala pořad Primě stejně jako obvykle.

Prima během dne prohlásila, že pořad neodvysílala kvůli riziku sankcí od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV). "Nelze vyloučit, že by úvodní část pořadu byla vyhodnocena radou jako porušení zákonné povinnosti objektivity a vyváženosti," uvedla mluvčí televize Jana Mrákotová. RRTV ale sdělila, že Prima má již stanovisko rady z roku 2013, právě v souvislosti s Show Jana Krause, že na zábavní pořad, který je prostoupen subjektivními názory, nelze ze zákona uplatňovat požadavky na objektivitu. Vyjádření Primy označila RRTV za alibistické a účelové.

Kvůli vyřazení pořadu obvinili někteří z hostů Krausovy show Primu z cenzury. "Vnímám to jako neslýchanou událost v dějinách demokratické České republiky," řekl dnes bývalý diplomat a ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský, který byl jedním z hostů. Mluvčí Primy ale popřela, že by televize Show Jana Krause cenzurovala.

Prima pak oznámila, že pořad odvysílá dnes od 20:15 v upravené podobě. Proti změnám vystoupil Kraus, podle kterého by to znamenalo porušení smlouvy. Nezkrácený záznam pořadu sám zveřejnil na internetu. Pro rychlé odvysílání pořadu se dnes vyslovil i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Nakonec Prima večer odvysílala pořad v nezkrácené podobě.

Ocenění Bradyho

Sobotka dnes udělil Bradymu medaili Karla Kramáře za to, že pamětník holokaustu celý život brání lidská práva a pracuje na rozvoji humanity a demokratických principů. Podle premiéra si česká společnost musí vážit občanů s podobným osudem a životním příběhem. Premiér večer na Hradčanském náměstí řekl, že vyzval Zemana, aby Bradyho vyznamenal sám, což ale prezident neučinil. I proto udělil Bradymu Kramářovu medaili.

Brady dnes také dostal jako ocenění celoživotních postojů a neúnavného boje za lidská práva sněmovní pamětní medaili a list na slavnostním shromáždění dolní komory Parlamentu. V sále byli přítomní členové vlády v čele s premiérem, prázdné naopak byly lavice poslanců KSČM. Komunisté dnes označili alternativní oslavy 28. října na Staroměstském náměstí v Praze, kterých se Brady zúčastní, za zneuctění české státnosti.

Prezident Zeman se dnes setkal s pražským diplomatickým sborem. Bylo to jeho první veřejné vystoupení od vypuknutí aféry kolem Bradyho vyznamenání, Zeman se o ní nezmínil.