Není anonym jako anonym. O tom se už tři měsíce přesvědčuje primátorka Karlových Varů Veronika Vlková a její rodina. Od června totiž dostává ona, její manžel i rodiče nepodepsané výhružky. Týkají se i jejích nezletilých dětí. Styl, kterým jsou dopisy psány, svědčí o tom, že je zřejmě psal člověk s narušenou osobností, nelze vyloučit ani sociopatickou či psychotickou osobnost.

„Na nejrůznější anonymy jsem už od zvolení primátorkou zvyklá. Otřesena jsem však obsahem těchto výlevů. Ať vyhrožují mně. Ne však mým maličkým dětem. Synovi je něco přes rok… Obsah některých dopisů je takového charakteru, že jsme je s rodinou zapřeli i před matkou. Ta by se z toho zřejmě zhroutila,“ dodává Vlková.

Výhrůžky hodlá řešit manžel Vlkové Tomáš Pospíšil oznámením na policii. „Nemůžeme to nechat jen tak. Ve hře je bezpečnost nejen moje, ale celé rodiny. Jestliže jde o narušeného člověka, může se pokusit o fyzický útok. Agresivita v dopisech je stále horší,“ doplňuje Vlková.

Na sociální odbor magistrátu navíc někdo poslal anonymní udání, podepsané jako ´sousedé ´. Mluví se v něm zhruba o tom, že manželé Vlková a Pospíšil zanedbávají péči o své malé děti a podobně.

„Pracovnice příslušného odboru se musejí zabývat i anonymním podáním, jedná se totiž o ochranu práv dítěte. Vzhledem k tomu, že se jedná o primátorku města a mohlo by zde vzniknout odůvodněné podezření z podjatosti (sociální pracovnice by totiž prošetřovaly hlavu úřadu), budou kauzu řešit zřejmě úředníci z jiné radnice. Možná z Ostrova, možná ze Sokolova,“ říká mluvčí magistrátu Jakub Kaválek.

„Nelíbí se mi, že se v naší zemi propaguje rovnost pohlaví, ženy do politiky a podobně. A pak mě někdo udává, že se nestarám o děti jenom proto, že jsem neskončila s úřadem primátora, když se mi narodil syn,“ kritizuje primátorka Vlková.

Zdůraznila, že o děti se jim pomáhá starat matka. „Bez ní by to nešlo. Magistrát je ale kousek od mého bydliště a tak si mohu zařídit čas i tak, abych byla v případě potřeby doma. Je opravdu trapné, že mě někdo obviňuje z toho, že se nestarám o děti. Strefuje se záměrně do nejcitlivějšího místa každé matky,“ dodává Vlková.

Faktem je, že anonymy adresované politickým soupeřům jsou běžné v celém světě. Podle psycholožky Simony Králové je však obsah podobných výlevů většinou celkem standardní, byť by v něm byla použita i sprostá slova. Anonymy pro manžele Pospíšilovy a jejich rodinu však jisté ´meze´ anonymů už dávno překročily.

Manželé Veronika Vlková a Tomáš Pospíšil a také rodiče primátorky dostávají anonymy už třetí měsíc. Agresivita textu se stupňuje a podle obsahu píše anonymy psychicky narušený člověk, který by mohl být potencionálně nebezpečný i fyzicky. Proto se Tomáš Pospíšil nyní obrátí na policii. Věc dosáhla hranice kriminálního činu.