Detektivové z ÚOOZ a státní zástupci mají k dispozici několik nahrávek odposlechů, při nichž jsou prozrazeny důležité informace. Údajně se jim podařilo zjistit uživatele telefonů s anonymními SIM kartami, přes které byly informace sdělovány. Neexistuje ale důkaz, který by přímo ukazoval na to, že se ve věci angažoval policejní prezident Tuhý, píše Respekt.

Podle informací týdeníku nefiguruje Tuhý ani na žádném zachyceném odposlechu. Nicméně detektivové a státní zástupci údajně disponují poměrně uceleným "řetězcem nepřímých důkazů", který ukazuje na možné nezákonné praktiky policejního prezidia.

Na Tuhého už na začátku týdne ukázal šéf ostravské expozitury ÚOOZ Jiří Komárek, který řekl, že policejní prezident je podezřelý z "brutálního" úniku informací v případu, kde jde o stamiliony. Komárek se podle svého vyjádření setkal se snahami o průnik do spisu ze strany funkcionářů Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) v případu ÚOOZ s krycím názvem Vidkun, ve kterém byli obviněni dva vysoce postavení policisté a týká se ovlivňování trestních kauz a úniků informací ze spisů. I proto se neobrátil na inspekci.

Tuhý veškerá nařčení odmítá, na Komárka podal na GIBS trestní oznámení. Viní ho z pomluvy a dalších trestných činů.

Komárek a odcházející šéf ÚOOZ Robert Šlachta, který nesouhlasí s plánovanou reorganizací policie, chtěli o možném propojení policie na lidi z kriminálního prostředí a o okolnostech reorganizace hovořit ve čtvrtek před sněmovním bezpečnostním výborem. Kvůli neschválení programu schůze ale nedostali šanci. Další snad budou mít před sněmovní vyšetřovací komisí, jejíž vznik by podle prezidenta Miloše Zemana měl být navrhnut příští týden.