"Schválené působení Armády ČR v zahraničních misích pro 2017/18 má čtyři priority: kolektivní obrana NATO, Afghánistán, Mali a boj proti Daesh," uvedl Stropnický na twitteru.

"Návrh počítá s pokračováním ve všech dosavadních zahraničních operacích. Prioritou zůstávají mise Resolute Support v Afghánistánu a mise EU a OSN v Mali," sdělil už dříve Stropnický. "Kromě toho chceme významně přispívat do Sil rychlé reakce, které jsou zásadním mechanismem kolektivní obrany NATO," dodal.

Současný mandát pro české ozbrojené síly v zahraničí vyprší na konci roku. Do té doby se musí vláda a Parlament shodnout na jejich dalším vyslání.

Dvě stovky vojáků v Afghánistánu

Největší jednotka by opět měla působit v Afghánistánu. V roce 2017 v něm česká armáda chce mít 270 vojáků, o rok později o 20 méně. Končící mandát počítal se zapojením až 310 vojáků. Dalších 20 by pak bylo určeno, stejně jako v současné době, pro ochranu české ambasády. Češi se v zemi i nadále zaměří na ochranu spojeneckých sil a výcvik afghánských kolegů. Tradičním místem působení českých sil je oblast Balkánu. Deset vojáků podle navrženého plánu bude působit v Bosně a Hercegovině, dva v Kosovu.

Druhý nejpočetnější kontingent by česká armáda měla vyslat do Mali, kde má působit celkem 60 osob. Stejně jako letos jich většina bude součástí výcvikové mise EU. Deset pak bude pracovat ve štábech malijské mise, kterou vede OSN, řekl náčelník generálního štábu Josef Bečvář. Letos v Mali působí i české speciální jednotky, ty ale ze země odjedou do konce roku. Česká armáda chce i nadále působit na Sinaji, kam posílá kromě až 25 vojáků i letoun CASA C 295M, a na Golanech, pro které nabízí až pět vojáků.

Námořní operace

Česko bude stále pokračovat ve svém dosavadním působení v námořních operacích EU, tedy v protipirátské operaci EU v oblasti Afrického rohu a v operaci EU zaměřené na omezení migrace ve Středomoří. V obou případech české vojsko pošle odborníky do velitelských struktur.

Další stovky vojáků pak budou určeny pro případné rychlé nasazení v rámci operací NATO nebo OSN. Do aliančních sil rychlé reakce bude příští rok vyčleněno 810 vojáků, v roce 2017 jich bude 380. Dalších 200 vojáků bude připraveno se zapojit do případné mírové operace OSN.

Kromě operací uvedených v dnes schváleném materiálu, se bude Česko podílet i na boji proti Daesh, tedy takzvanému Islámskému státu. Vyslání leteckého poradního týmu do Iráku, kde by měli naši vojáci do konce roku 2018 pomáhat s výcvikem na L-159, schválila vláda před dvěma týdny.