Předchozí
1 z 4
Další

„Nejsou zdaleka jen v politice, ale ve všech sférách společnosti. Jejich úspěch umocňuje chaos v našem právním řádu. Chtěl bych přispět k jeho zlepšení a tím ke zkrocení mocižroutů,“ uvedl herec Kratina v rozhovoru pro Pražský deník.

Ústavní právník a prorektor Univerzity Karlovy Aleš Gerloch.
Senátní kandidát Aleš Gerloch: Česká národní identita může být ohrožena

Tyto senátní volby jsou vaším prvním pokusem o vstup do aktivní politiky, že?
V zásadě to tak je. V roce 2010 vzniklo v Praze 2 jakési občanské sdružení „za spokojené bydlení“. A já jsem je v jejich průniku do politiky malinko podpořil tím, že jsem byl na zadním místě kandidátky. Jinak jsem nikdy nebyl v žádné straně ani hnutí, ani v pionýru, protože u nás na venkově se to tak nebralo. Tímto typem politiky jsem tudíž zatím nepostižený.

Vnímáte fakt, že ve vašem volebním obvodě číslo 26 je konkurence dost silná? O senátorské křeslo se tam uchází několik podobně laděných osobností, například pánové Gabal, Hilšer a Michálek.
Já to tak nevnímám. O protikandidáty se nějak zvlášť nezajímám. Volby ani neberu jako nějaký vyhraněný boj. Z podstaty jsem totiž nesoutěživý. Přistupuji k tomu tak, že jsem se v Praze 2 narodil a žiji tady přes čtřicet let. Chodím tu pěšky, jezdím tramvají, zajdu do vinárny, nakupuji, znám zdejší lidi a povídám si s nimi. Snažím se jim vysvětlit, jak já vnímám svět, co je podle mě dobré sledovat a snažit se napravovat, na čem je dobré trvat. Tak se snažím s lidmi komunikovat a uvidíme, jestli dají na má slova, na můj způsob myšlení. Jinak se nikterak proti nikomu nevymezuji.

rozhovor s MUDr. Skovajsovou, kadidátkou do senátu. foceno 16.8.2018
Porážek se nebojím, říká Skovajsová. Do senátu kandiduje za ČSSD proti Drahošovi

Proč jste se vůbec rozhodl jít do voleb?
Vůbec jsem o to neusiloval. Byl jsem osloven už loni na podzim, tedy s velkým předstihem, lidmi z místní ODS v Praze 2 a 3. Nějakou dobu jsem to řešil a nakonec jsem po poradě s kamarády dospěl k tomu, že mi vadí spousta věcí v tom, jak probíhá správa našich věcí veřejných. A zároveň jsem dospěl k tomu, že v hospodě se to nevyřeší, což je jasné skoro každému. Naše společnost bohužel stále trpí určitou apatií a lhostejností ke správě věcí veřejných, což je reziduum bolševika. ODS má, myslím, necelých dvacet tisíc členů, ale třeba lidová strana v Rakousku jich má dvě stě tisíc. Vysvětluji si to tak, že lidé v déle trvajících demokraciích právě už pochopili, že v té hospodě se to nevyřeší, a proto se na politice aktivně podílejí. Přičemž nemají zrovna ambici být předsedou vlády. Ale scházejí se ve svém rajónu a řeší místní problémy a záležitosti. Já jsem k té nabídce přistupoval z podobné pozice – buď nadávat ve vinárně, nebo se snažit s dalšími lidmi na něčem domluvit a něco prosadit, nebo naopak něčemu zabránit. Třeba právě v Senátu.

Vladimír Kratina
Narodil se 25. 2. 1952 v Praze v Londýnské ulici, jako dítě vyrůstal na Křivoklátě, dalších sedm let prožil v Ostravě, odkud se vrátil zpět do Prahy, kde žije přes 40 let. Vystudoval pražskou DAMU, kterou absolvoval v roce 1975. Kromě jiných divadelních scén hrál také v pražském Studiu Ypsilon (1980-1988) a v Činoherním klubu (1988-1999). Hostoval i v Národním divadle. Za inscenaci Hrdina západu (2007) byl nominován na Cenu Thálie.

Co konkrétně vám dnes nejvíc vadí ve správě veřejných věcí?
Stál jsem v Laterně magice v řadě, když se za sametové revoluce optovalo do Federálního shromáždění. Tam to šlo fofrem, protože to byla vypjatá doba – jdeš, nejdeš. A když to přišlo na mě, tak jsem řekl, že nejdu. Tehdy jsem to tak cítil. Měl jsem dlouhý kožený kabát a vypadal jsem jak revolucionář z Ruska. Byl jsem tehdy takový rebel a zkrátka mi to nějak nedocvaklo. Nicméně celých těch třicet let poměrně podrobně sleduji, jak probíhá správa našich věcí. A v poslední době to ve mně dozrálo, protože pozoruji tendence k něčemu, čemu říkám chorobně ambiciózní mocižrouti. A netýká se to zdaleka jen politiky. Jsou to všichni manipulátoři, intrikáni, takové typy lidí jsou všude – v práci, v rodinách, v každém společenství. Je to i všude ve světě. Tito mocižrouti s námi manipulují marketingovým inženýrstvím. Využívají našich strachů – například z migrace. To jsou společenské jevy, které se mi nelíbí. Těch věcí je ale celá řada.

Jiří Drahoš dnes odstartoval svoji senátní kampaň.
Drahoš míří do Senátu. Už odstartoval kampaň

Kdo je dnes typický mocižrout?
Já to nepersonifikuji. Ptají se mě napřímo, jestli je to třeba pan Babiš. On se mi jeví jako typický mocižrout, ale není zdaleka jediný. Jsou na všech úrovních a v celém lidském životě. Přirovnávám to k tomu, jak mluvil Jan Werich o lidské blbosti. Říkal, že je věčná a nedá se nad ní zvítězit, ale je třeba s ní bojovat, protože jinak zaplaví celý svět. S tendencemi mocižroutů je to úplně stejné. Jejich existence je lidskou přirozeností určitých charakterových typů. Proto říkám, že je budu krotit a držet v určitých mezích.

Vy však nástup mocižroutů spojujete se současností. Tak je to tedy otázka přirozené lidské povahy nebo spíš aktuální společenské situace?
Je to částečně v lidské přirozenosti, ale zároveň to odráží současný stav. Máme sice plná ústa demokracie, já jsem však přesvědčen o tom, že je to s ní poměrně vachrlaté. A pro to také existuje řada důkazů. U nás je zkrátka prostor pro mocižrouty, kteří nejsou svázáni pravidly, patřícími k déle trvajícím demokraciím. Řeknu namátkou jeden příklad, kterému bych se chtěl věnovat i v případě zvolení – dělení daňových výnosů mezi centrální správou a samosprávou. Je třeba vymyslet systém, který zúží prostor centrální vládě. Aby všichni nejezdili do Prahy jako k caru gosudarovi a neprosili o peníze. Aby měli své peníze a mohli rozhodovat o svých věcech. Říkám tomu naše peníze blíž k nám. A zpátky k otázce – když se prostor pro mocižrouty zúží, tak do toho dokonce někteří z nich ani nepůjdou.

Lékař Marek Hilšer.
Kandidát na senátora Marek Hilšer: Trápí mě nástup komunistů k moci

Myslíte si, že je těch mocižroutů dnes víc než například před dvaceti roky? Nemyslím jen v politice, ale obecně ve společnosti.
To nedokážu odhadnout, ale nejspíš asi nemá to i širší konotace. Třeba náš právní řád je džungle, kde koexistuje staré komunistické právo se současnými novelami. Nikdo se v tom nevyzná a je to šílené. Mocižroutům však tento stav vyhovuje. Mocižrouti, jak to tak sleduji, nemají touhu a snahu po řádu demokratických pravidel. Upřednostňují nepořádek, ve kterém mohou rejdit. Budu se snažit nahlížet vše tímto prizmatem a doladit základní nastavení demokratického systému.

Má podle vás Senát k prosazení změn dostatečné pravomoci?
Má je obrovské. V našem i mediálním prostoru koluje řada mýtů a to také o Senátu. Třeba to, že je zbytečný a měl by se zrušit. Nechal jsem si zpracovat údaje, podle kterých od vzniku Senátu v roce 2006 jím prošly desítky tisíc zákonů, novel a nařízení. Z nich asi polovinu senátoři schválili bez připomínek. Druhou polovinu horní komora rozporovala a z téhle poloviny menší polovinu poslanecká sněmovna přehlasovala. U větší čtvrtiny z té celkové sumy se ale kluci ve sněmovně chytli za nos a řekli si „no jo, ti kluci z Valdštejna mají pravdu“, a opravili to. A už jen v tom vidím smysl jako hrom. Je to přitom strašně jednoduché – víc hlav prostě víc ví. Takhle prosté vysvětlení smyslu Senátu jsem ale bohužel nikdy od nikoho nečetl. Navíc jsou tam další pravomoci – schvalování ústavních soudců, zákonodárná iniciativa skupiny senátorů a klíčové je i to, že v případě ústavních zákonů neplatí přehlasování sněmovnou. Senát je tedy skutečná pojistka demokracie, i když to slovo je trochu zprofanované. Ale je to opravdový prostor pro hlídání a prosazování demokratických principů.

V médiích se z hlediska české vrcholové politiky dlouhodobě řeší omezený okruh témat – například vztah k Rusku, k EU či k Miloši Zemanovi nebo postoj k uprchlíkům. Jsou tato témata zásadní i podle vás?
Pro mě jsou mnohdy zástupná, protože zásadní a důležité je pro mě téma, o kterém jsme před chvílí mluvili. Jinak strašení migrací patří do repertoáru populistů a mocižroutů. Využívají lidských strachů a temných pudů. Brojení proti Evropské unii je také strašně jednoduché. Premiér nedávno potvrdil, že za dobu členství jsme získali z unijní kasy až bilion čistého. Když se člověk rozhlédne kolem sebe, tak skutečně nemůže vidět nějakou jinou partu, která by byla vážnou alternativou k EU a NATO. Jsou u nás lidé pošilhávající na východ. Jenže mráz přichází z Kremlu a Moskva slzám nevěří. Tím neříkám, že v Evropské unii vše funguje báječně. Ale zase jediná cesta je aktivně se podílet na jejím vývoji a snažit se to zefektivnit.

Ladislav Jakl.
V Praze odstartoval boj o čtyři senátorská křesla

Sám sebe jste definoval jako liberála. Jste liberál pravicový?
Neumím říct, jestli jsem pravicový nebo levicový. Tíhnu k principům liberální demokracie, což si představuji tak, že největší hodnotou je svoboda člověka. Upřednostňuji tedy svobodu člověka, kterou musí pochopitelně provázet odpovědnost. Vše v životě je cesta a nikde nečeká definitivní ráj. Jsem však zastánce principů demokracie, které dávají nějaký společenský vzor a zužují prostor pro tendence mocižroutů nebo autoritářů k uchvácení moci.

Považujete ODS za stranu, která prošla určitou katarzí v důsledku krize?
Je to jediná strana, s níž jsem byl ochoten do těch voleb jít. Respektive s její podporou. Když se rozhlédnu kolem, tak nevidím žádnou jinou možnost. Nedávno mi jeden kamarád radil, že jsem měl jít raději s Piráty. Ale ty jsem sám nachytal nejméně při třech případech, kdy normálně lhali. Naposledy se obuli do Evropské unie kvůli nařízení o zpoplatnění literárních děl zveřejněných na internetu. Týkalo se to provozovatelů serverů, kteří publikují díla a nic neplatí, na rozdíl od hudebních providerů. Piráti k tomu uspořádali tiskovou konferenci, kde mluvili o konci svobody a cenzuře. Úplně to otočili a blábolili nesmysly. Přitom jde jen o to, že když někdo napíše knížku, tak by měl dostat tantiémy. V ODS je sice určitě spousta lidí s máslem na hlavě. Na druhou stranu – v které straně nejsou? Nicméně cítím, že současné vedení občanských demokratů to myslí docela upřímně, stejně jako lidé, s nimiž mluvím. ODS navíc navzdory všem dlouhodobě stojí na principech liberální demokracie, což mi konvenuje.

Bojovnice proti rakovině prsu Miroslava Skovajsová kandiduje za ČSSD do senátu v Praze 4.
ČSSD chce v Praze porazit Drahoše. Do senátu kandiduje bojovnice proti rakovině

Mluvíte v předvolební kampani i o tématech, která se týkají přímo vašeho volebního obvodu?
Všiml jsem si, že někteří kandidáti do Senátu v televizi mluvili o parkování, dopravní obslužnosti, občanské vybavenosti a podobně. Evidentně to dělají ve snaze dostat se „pod kůži“ lidem ve volebním rajónu. Respektive vím, že v té oblasti máme my s parkováním také velký problém. Udělali se tu parkovací zóny, tak jsme si koupili oprávnění. Někdo ale přišel s nápadem naproti na ulici udělat bílou čáru s parkovacím automatem. Stojí tam auta z Bratislavy a my jezdíme dokola a nemáme kde zaparkovat. Nikdo totiž nejspíš nespočítal počet rezidentů. A na Praze 2 mi řekli, že to má v kompetenci pan Dolínek na magistrátu. To jsme ale zpátky o nepořádku v kompetencích samosprávy a centrální vlády, jak už jsem zmínil. Na všechny tyto věci ale Senát nemá přímý vliv a proto jsou předvolební sliby v tom směru trochu zavádějící. Senát může pomoct se základním nastavením pravidel, což se ale v důsledku může dotknout obcí a občanů. Když se upraví vztah mezi centrální vládou, krajem a obcemi, tak to lidé velmi pocítí. A takové debaty senátor může vyprovokovat.

Co by podle vás nejvíc potřebovala Praha?
Po éře Adriany Krnáčové má město na účtu čtyřicet miliard. Nebyli schopní nic udělat, investovat tyhle peníze. Praha pochopitelně potřebuje dokončit silniční okruh. Dnes je bez systému rozkopaný celý Žižkov a nikam se tam nedá dojet. Je třeba do dopravy vnést řád, což ale platí o celé zemi, kde panuje dopravní kolaps. Toto vidím jako základní téma, za kterým je plejáda dalších podstatných věcí, čekajících na řešení. Třeba vodohospodářská infrastruktura. V Praze jsou vodovodní trubky staré i sto let a prokazatelně asi třetina vody uniká. Údržba se dlouhodobě zanedbávala.

Hayato Okamura kandiduje do senátu za KDU-ČSL.
Hayato Okamura: Ať chci, nebo nechci, lidé mě vnímají jako opak mého bratra

Řekl jste, že je vaší přirozeností nesoutěživost. Platí to i o herecké kariéře?
Za čtyřicet let, co jsem v branži, jsem se nikdy neucházel o role, což údajně spousta kolegů dělá. Já jsem byl vždy osloven z nějakých důvodů, které měl režisér nebo producent.

Cítíte nějakou z dosavadních hereckých rolí jako „životní“?
Dodnes mě lidé oslovují Drtikole. Na to nemáte vliv - někdy se zkrátka stane, že se lidem zapíšete do paměti nějakou roličkou a tak to funguje. A já proti tomu nic nemám. Je to v podstatě milé. Jinak si ale myslím, že jsem měl v profesním životě štěstí, kterému jsem šel snad i naproti. Už za minulého režimu jsem se pohyboval v menších partách. Dělali jsem divadlo ve stanu, Dílnu 24, kterou jsme si tak trochu vydupali ze země. Každý ročník na DAMU touží po tom mít své generační divadlo. A nám se to tedy podařilo. Trvalo to dva roky, než nám to bolševici zavřeli. Hráli jsme opravdu v šapitó a potřebovali jen elektrickou přípojku. To ale pro ně bylo neuchopitelné, byli z toho nervózní. Neměli jsme jejich budovu, kde vám můžou elektriku zavřít, zhasnout. Později jsem byl osm let v Ypsilonce, po níž následoval Činoherní klub. Některé inscenace byly hodně ceněné – třeba Ivanov v sezóně 1988 nebo o dvacet let později Hrdina západu. Je ale těžké vytáhnout jednu top roli. Většina byla bezvadná a fungovala.

Poslední rozloučení s hercem Michalem Pavlatou. Na snímku je Vladimír Kratina.
Přátelé se naposledy rozloučili s Michalem Pavlatou

A co opovrhované seriály, kterých máte za sebou také desítky?
Řada mých kolegů tím opovrhuje, i když v tom vystupují. Já to ale tak neberu. Je to jistá část profese, která je náročná. Ráno tam jdete se štosem deseti nebo dvanácti obrazů, které jedou jeden za druhým. A člověk to musí dávat s jistou dávkou uvěřitelnosti. Je to řemeslo svého druhu, které se také musí dělat na úrovni, pokud to má lidi bavit.

Jaké máte plány v případě, že se stanete senátorem? A co druhá varianta, když volby nevyhrajete?
Momentálně mám na repertoáru asi sedm divadelních představení, většinu v Činoherním klubu. Některé inscenace tam hrajeme přes deset let – třeba Boha masakru. Pokud bych byl zvolen, tak nemusím přes den klidně šest let zkoušet. Po večerech bych mohl hrát a přes den se věnovat senátorské práci. A sem tam nějaké natáčení by se tam nepochybně bez kolapsu vešlo také. Hereckou profesi bych tedy rozhodně neopustil. A pokud bych nebyl zvolen? Víte, hrozně nemám rád věčné kandidáty. Určitě bych se do politiky nehnal znovu.

Zóny placeného stání na Praze 3 Žižkově.
Praha 3 potřebuje krizový managment, tvrdí koalice. Nahradí Bellu starostku?