VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Prohibice končí, hospodští ale většinou nemají co nalévat

Praha – Většina oslovených restaurací v Česku ve čtvrtek odpoledne nenabízela tvrdý alkohol, ačkoli ministr zdravotnictví Leoš Heger krátce po 13:00 hodině povolil za určitých podmínek jeho nalévání. Obchody a restaurace smějí prodávat lihoviny vyrobené loni a dříve. Hospodští ale buď nemají zásoby takového alkoholu, nebo jsou opatrní.

27.9.2012 1
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Deník/Stehlík Lubomír

Zmírnění prohibice nevěří a nalévat povolený alkohol se bojí. Úplný zákaz prodeje alkoholu od 20 procent trval v Česku dva týdny. Vyhlášen byl kvůli sérii otrav, které si vyžádaly 26 životů v Česku a několik v Polsku.

U lihovin vyrobeného letos musejí výrobci a distributoři doložit původ lihu novým dokladem. Otevřené láhve mají být zlikvidovány, majitelé raritních a drahých láhví budou moci pro otevřený alkohol získat test.

Jedním z těch, kteří chtějí testy využít, je majitel restaurace Duli restaurant – Plzeňka v centru Liberce Ivan Duleba. „Mám tady asi 300 otevřených láhví, z toho je přes 100 whisky. Mezi nimi jsou i padesátileté, u nichž se cena pohybuje kolem 15.000 korun," uvedl Duleba. Doufá, že už dnes začne nabízet běžný tvrdý alkohol – fernety, vodky či becherovky. „Zkusím dnes nakoupit, snad budou k dostání," věří.

Musí prohledat zásoby

V Hotelu U Šuláka na Brněnské přehradě chtějí nalévat tvrdý alkohol večer. Majitel podniku Tomáš Michálek odpoledne ale ještě nevěděl, kolik láhví a jakého druhu bude moci lidem poskytnout. „Musíme prohledat zásoby a zjistit, které láhve vyhovují novým normám," řekl Michálek. Prohlédnout sklad alkoholu budou muset i číšníci z brněnské restaurace Na Piavě. Její majitel Vladimír Bartoš dnes odpoledne nedokázal odhadnout, zda alkohol od 20 procent vyhovující normám na skladu má. „Budeme muset kontrolovat každou láhev samostatně," uvedl.

Královéhradecká kavárna U Knihomola nepředpokládá, že by dnes svým návštěvníkům nabídla tvrdý alkohol. „U láhví na zásobách musíme najít kódy a podle nich u výrobce ověřit datum stáčení, zda k němu došlo před prvním lednem 2012. To bude nějakou dobu trvat. Ve všem je hodně nejasností," řekl pracovník kavárny.

Také v hlučínské Hospodě 56 bude prohibice pravděpodobně pokračovat i nadále. Její provozovatel Jaroslav Zdražil zatím nemá alkohol, který by mohl prodávat. „Z otevřených láhví nemám nic otestováno a ani nemám, kde nakoupit nový alkohol. Zatím jsme ani nenašel nic, co by bylo vyrobeno před koncem loňského roku," řekl.

Tvrdý alkohol až příští týden

Podobně jsou na tom v pražské restauraci U Jagušky na Palmovce. „Nemáme zásoby, ta prohibice ta nám dala," řekl hospodský. Dodal, že pravidlům přesně nerozumí a neví, kde má hledat, z jaké je to šarže. Ani U Staré pošty v Opletalově ulici se tvrdý alkohol nenalévá, mají jen sladké likéry. Předpokládají, že tvrdý alkohol začnou nalévat příští týden.

V restauraci U Pinkasů zásoby mají, ale zmírnění prohibice zatím nevěří. „Pokud nedostaneme nic písemně, nalévat nebudeme," řekl číšník. Dodal, že láhve s alkoholem vyrobeným před rokem 2012 vytřídili a mají je připravené. Otevřené láhve budou vylévat. I v restauraci U Jarolímků v Libni jsou opatrní a tvrdý alkohol ještě nenabízejí. Také zde jsou ale na povolení již připravení, láhve mají vytříděné a ty načaté zlikvidované.

Olomoucký Black Stuff Irish Pub nabídne dnes hostům whisky, koňaky i rumy vyrobené před 1. lednem 2012. „Například u vodky ale nejsme schopni nyní doložit, kdy byly vyrobeny, proto to budeme zjišťovat u výrobců. To se ale týká jen asi pěti procent sortimentu lihovin. Jak dlouho to může trvat, nedokážu odhadnout," uvedl manažer Zdeněk Kortiš.

Jak naloží s otevřenými láhvemi, mezi nimiž je i několik kousků s kvalitním a drahým alkoholem, zatím neví. „Zjišťujeme, jaké máme možnosti. Konzultuji to s právníkem," uvedl Kortiš. Bar neprodává tuzemák ani v Česku vyrobené vodky. „Přesto na nás opatření velmi dopadá. Vůbec nechápu, proč nebyl definován závadný a nezávadný alkohol," uvedl manažer.

Autor: ČTK

27.9.2012 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:
Ilustrační foto

V New Orleansu najel muž s autem do lidí, tři desítky zraněných

Soška Oskara
DOTYK.CZ

Deset filmů, které měly získat Oscara

Kláštercem se line nebeská vůně. Otevřeli čokolatérii

Klášterec nad Ohří – V čokolatérii si vyrábí vlastní pralinky, pečou originální čokoládové zákusky a v létě chtějí prorazit se zmrzlinou.

Rychlobruslařka Erbanová je druhá na pětistovce

Rychlobruslařka Karolína Erbanová vstoupila do mistrovství světa ve sprintu v Calgary druhým místem v závodě na 500 metrů. V čele je favorizovaná Japonka Nao Kodairová, která jako jediná zajela čas pod hranici 37 sekund. Čtyřiadvacetiletá česká reprezentantka si časem 37,06 vytvořila nový osobní rekord.

Mezinárodní konference přinese nové pohledy na Hrabala

 „Pojídač dějin Bohumil Hrabal,"„…a z malýho vápna nezadržitelně vsítil míč pod futro" (S Hrabalem za fotbalem) a další originální přednášky přinese mezinárodní konference k 20. výročí Hrabalova úmrtí, která se uskuteční díky iniciativě Města Nymburk od 30. března do 1. dubna.

V Emauzích byla zahájena výstava o osudů Němců bojujících s nacismem

Praha - V Emauzském klášteře v pražském Podskalí byla v sobotu zahájena výstava mapující osudy sudetských Němců, kteří se z křesťanského přesvědčení postavili nacismu a zaplatili za to životem. Úvodní slovo pronesli kardinál Dominik Duka a ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). Expozice nese název Svědkové lidskosti - Odpůrci nacismu z řad sudetoněmeckých křesťanů v letech 1938 - 1945 a je součástí víkendové konference Ackermannovy obce, která se snaží o rozvoj česko-německých vztahů.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies