Zastupitelé tak také odmítli, že se rozšíří lom ČSA. Kraj začne pracovat na nových zásadách územního rozvoje. „Budou ohleduplné k životnímu prostředí,“ sdělil Radek Vonka, náměstek hejtmana Ústeckého kraje, krátce po schválení nového dokumentu. Ekologové si od něj slibují, že zaručí zachování limitů těžby hnědého uhlí.

„Jsme rádi, že zastupitelé limity respektovali. Dali tak podobně jako vláda jasně najevo, že prolomení limitů už pro ně není možnost, o které by uvažovali,“ sdělil Jan Rovenský z ekologické organizace Greenpeace. Kraj nové zásady územního rozvoje musí mít hotové do konce roku 2009. Podle hejtmana Jiřího Šulce bude první návrh hotový nejspíše na jaře příštího roku.

Radek Stavěl, mluvčí společnost Czech Coal, jehož součástí je Mostecká uhelná společnost (MUS) v úterý prohlásil, že rozhodnutí zastupitelstva Ústeckého kraje o těžebních limitech bude společnost nejprve pečlivě zkoumat. „Naši specialisté ho prostudují, pak se k tomu více vyjádříme,“ uvedl.

MUS, která léta usiluje o prolomení vládních těžebních limitů hnědého uhlí letos v červnu prodloužila nabídku pro majitelé domů v Horním Jiřetíně a Černicích o jeden rok. Společnost chtěla vykoupit všechny domy, aby mohla pod obcemi těžit. Pak ale vláda oznámila, že těžební limity zůstanou zachovány. A nyní to potvrdilo i zastupitelstvo Ústeckého kraje.

Ekologické organizace s lidmi z Horního Jiřetína kvůli prolomení limitů demonstrovali před Krajským úřadem Ústeckého kraje. Rozvinuli obrovský transparent, ve kterém zachování limitů podpořili. Připomněli také, že útlum těžby hnědého uhlí může zaručit rozvoj a oživení celého kraje.