Podle Tuhého nyní kriminalisté shromažďují důkazy z výpovědí zadržených lidí. „Provádějí se také domovní prohlídky a prohlídky jiných prostor na několika místech České republiky," prohlásil policejní prezident. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) uvedl, že podnět k zahájení trestního stíhání uvnitř policie dala policie sama. „To znamená, že pro vedení policie to nebyla nová informace. Já jsem velmi rád, že se policie nebojí sáhnout do vlastních řad. Jasně to ukazuje, že vedení policie jde správným směrem," řekl.

Mohutnou akci spojenou se zatýkáním několika lidí rozjeli v úterý časně ráno v Praze a v Olomouckém kraji detektivové Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. Podle dostupných informací jde zřejmě o zátah v rámci kauzy mající souviset s korupcí, jež by měla souviset se solárními elektrárnami; v případu figurují jak poskytovatelé úplatku, jak jeho příjemci; došlo i na podezření ze zneužití pravomoci úřední osoby.

V kauze, která budí velký rozruch i v politických kruzích, by podle informací České televize mělo jít zejména o elektrárnu u Ševětína na Českobudějovicku provozovanou společností ČEZ. Případ zřejmě bezprostředně nesouvisí s jejím zprovozněním před pěti lety ani a nastavením cen za elektřinu ze slunce, ale s prodejem elektrárny právě polostátnímu ČEZu. Jeho vedení prý nemá o případu jiné informace než z médií. Týdeník Respekt nedávno informoval o podezření týkajícím se vyplacení 100milionové částky za údajné vícepráce na stavbě ševětínského solárního parku, které ve skutečnosti nebyly provedeny.

Zásah na policejním ředitelství

Protože se na akci podílí i Generální inspekce bezpečnostních sborů, lze dedukovat, že mezi podezřelými mohou být i policisté. A stopa by snad měla vést k vysoce postaveným osobám: v Olomouci na krajské ředitelství policie, údajně k jednomu z tamních náměstků, v Praze na policejní prezidium. Veřejnoprávní televize připomněla i konkrétní jména: v hledáčku protikorupční policie jsou podle ní pověřený náměstek ředitele protikorupčního útvaru Jiří Jach, ředitel úřadu kriminální policie Milan Pospíšek, ale také někdejší ministr vnitra Ivan Langer (ten bydlí právě v centru Olomouce) a podnikatel Ivan Kyselý (rovněž ze středu Moravy), kterého lze označit za jeho dobrého známého. Kriminalisté se prý objevili i na tamějším krajském úřadu. Server novinky.cz uvedl, že vyšetřovatelé se zajímají mimo jiné také o bývalého dlouholetého šéfa zlínské a jeden čas i jihomoravské policie Bedřicha Koutného.

U výslechu na policejním prezidiu byl podle novinek.cz bývalý ministr Ivan Langer a podnikatel Ivan Kyselý, obviněni zatím nebyli.

Zatím jen na úrovni spekulací jsou dohady o tom, že Langer, předněji jeho advokátní kancelář působící v Praze, měl poskytovat servis některým účastníkům obchodu – a vysoce postavení kriminalisté se měli postarat o krytí nelegálností v rámci transakce.

Mluvčí protimafiánského útvaru Pavel Hanták věc nekomentoval; potvrdil pouze, že „realizace" probíhá a případ má krycí název Vidkun; elitní detektivové prý už na něm pracují řadu měsíců. Bližší podrobnosti k akci prý bude prezentovat až ve chvíli, kdy je bude možné zveřejnit, a to prostřednictvím webových stránek policie. „Aby byl zaručen volný přístup k aktuálním informacím jak novinářům, tak veřejnosti," vysvětlil Hanták. Sdílnější zatím není ani Ivo Ištván z Vrchního státního zastupitelství, které případ dozoruje.