O tom, že lidé vstupují do stran kvůli získání kontaktu, bylo v průzkumu přesvědčeno 87 procent respondentů. Získání výhodné pozice a funkce v budoucnu označilo za motiv 85 procent a finanční zisk 82 procent dotázaných.

Správné by přitom bylo podle devíti lidí z deseti vstoupit do strany ve snaze změnit situaci k lepšímu. Že tomu tak je, se však domnívá 61 procent dotázaných. Vstup do strany kvůli finančnímu prospěchu odsoudilo osm lidí z deseti. Pro tři čtvrtiny je nesprávnou motivací zisk výhodných funkcí a pozic.

Názory na to, z jakých důvodů je správné do politiky vstupovat, jsou od roku 2003 poměrně stabilní. Názory na skutečné důvody se ale v čase mění. Aktuální výsledky jsou srovnatelné se situací v letech 2008 a 2010. Dominuje snaha získat kontakty, názor byl nejsilnější v roce 2007, kdy ho zastávalo 88 procent respondentů. Finanční prospěch je od roku 2007 zmiňován jak o jeden ze tří nejčastějších důvodů motivace, v roce 2003 to jako důvod zmínilo 66 procent lidí, což byl nejméně zastoupený názor.