Aktuální průzkum agentury SANEP je pro sociální demokraty příznivý. Podle jeho dat by vyhráli na Vysočině, v Moravskoslezském, Jihomoravském, Jihočeském a Středočeském kraji. Ve všech jsou za lídry navrženi současní hejtmani – Jiří Běhounek, Miroslav Novák, Michal Hašek, Jiří Zimola a Miloš Petera. Zatímco Novák a Petera jsou Sobotkovými spojenci, Běhounek, Hašek a Zimola patří k zemanovskému křídlu (poslední dva se zúčastnili proslulé lánské schůzky). Miroslav Novák je pro změnu spojován s trestně stíhaným podnikatelem Martinem Dědicem, a i když nebyl z ničeho obviněn, stane se nepochybně vítaným terčem kampaně hnutí ANO. Petera se umně dokázal odstřihnout od svého dřívějšího blízkého spolupracovníka Davida Ratha (z pozice náměstka ho nahradil v hejtmanském křesle) a v kraji má slušné jméno. Jeho hlavní soupeřkou bude místopředsedkyně sněmovny a ANO Jaroslava Jermanová.

Hejtmani blízcí prezidentovi se mohou spolehnout na jeho silnou podporu. Té se naposledy dostalo jihomoravskému šéfovi Michalu Haškovi. „ČSSD má svoji skutečnou základnu právě v hejtmanech a mrhat takovým kapitálem je projevem politického neumětelství," prohlásil Zeman. Jinak řečeno, Hašek se osvědčil a měl by se vrátit na centrální úroveň.

Překoná ODS pětiprocentní hranici?

V pravicové opozici nebude mít vládní koalice vážné soupeře. Zaujalo snad jen jméno bývalého policejního prezidenta Martina Červíčka, který bude v Královéhradeckém kraji kandidovat za ODS. Podle SANEP mají občanští demokraté šanci překonat pětiprocentní hranici v jedenácti krajích, ale TOP 09 jen ve čtyřech. Zajímavé bude sledovat, jak si povedou kandidáti STAN, například šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová (dvojka ve Středočeském kraji) nebo starosta Kolína Vít Rakušan (jednička tamtéž).

Sociální demokraté, jejichž kandidátky projdou poprvé regionálními vnitrostranickými referendy, vysílají do Ústeckého a Zlínského kraje osvědčené harcovníky, Jaroslava Foldynu a Alenu Gajdůškovou. „Jako sportovec říkám, že není důležité zvítězit, ale zúčastnit se, ovšem jako boxer jdu do ringu vyhrát," řekl Deníku Foldyna. Vzápětí dodal, že Ústecký kraj potřebuje každého schopného člověka, takže se nebude bránit spolupráci s žádnou stranou včetně KSČM, ANO nebo ODS. Podle průzkumu si v krajských preferencích dobře vedou právě komunisté, takže nelze vyloučit častější koalice ČSSD, ANO a KSČM.

Zatímco komunisté a sociální demokraté už své lídry potvrzují, hnutí ANO tápe. Muselo dokonce sáhnout do řad odborných náměstků, což sice služební zákon nezakazuje, ale jde to proti jeho logice. Klára Dostálová z ministerstva pro místní rozvoj se chce stát hejtmankou v Královéhradeckém a Jana Vildumetzová z vnitra v Karlovarském kraji. Strany také sahají do řad osvědčených profesí. Za ČSSD má v Královéhradeckém kraji kandidovat proděkan filozofické fakulty Jiří Štěpán a v Libereckém lékař Jan Mečl. Server Neovlivni.cz včera uvedl, že na jižní Moravě by měl Michala Haška za ANO vyzvat Bohumil Šimek, šéf Městské policie v Brně, který působil jako bezpečnostní ředitel Krajského úřadu. Rozhodnou souboj v Jihomoravském kraji pečlivě vedené složky?

Průzkum SANEP