Zatímco se za své nahé tělo stydí dvě třetiny českých žen (67,7 procenta) a nadpoloviční většina českých žen (54,9 procenta) pak kvůli svým fyzickým parametrům trpí komplexy, jejich mužští protějšky jsou v tomto porovnání se sebou vcelku spokojeni. Za své nahé tělo se totiž stydí pouze více jak třetina mužů (37,2 procenta) a komplexy ze svého nahého těla pak trápí pouze necelou čtvrtinu (22,1 procenta).

Ilustrační foto
Zloděj bere sex vážně, ukradl parfém, holení i kondomy

Výraznější rozdíly mezi ženami a muži panují v otázce vnímání své nahoty při intimních hrátkách. Zatímco při sexu vyvolává nahota stud u téměř dvou pětin žen (41,8 procenta), obdobné pocity zažívá jen desetina mužů (10,3 procenta).

Z aktuálního červencového průzkumu společnosti SANEP dále vyplývá, že Češi bez ohledu na pohlaví nepatří mezi masové exhibicionisty. Za exhibicionistu se totiž považuje v souhrnu 5,5 procenta žen a 5,1 procenta mužů. Obdobné to je i s nudismem. Návštěvě nudistických pláží holduje 6,6 procenta žen a 7,1 procenta mužů.

Ovšem i přesto, že Češi nepatří mezi příznivce exhibicionismu či producírování na nudistických plážích, případný otevřený rozhovor ohledně jejich nahoty většinové části žen i mužů problém nedělá. Dotazy týkající se jejich nahoty jsou totiž nepříjemné v souhrnu 45,9 procentům žen a 37,3 procentům mužů, což svědčí o tom, že Češi rozhodně nejsou žádnými puritány.

Ilustrační foto
Plavky si při návštěvách většiny koupališť raději neodkládejte

Ve srovnání s výsledky průzkumu provedeným v roce 2012 se ukazuje sice mírný, ale přesto znepokojující nárůst studu a komplexu u žen. Příčinou těchto faktorů podílejících se na nízkém sebevědomí ze svého těla je mnoho. Těmi dlouhodobě nejzásadnějšími jsou však módní časopisy diktující fyzické normy bezchybných těl spolu se sociálními sítěmi a selfie celebrit, na nichž se objevují dokonale vysoustružená těla či bujné dekolty.

Stejně tak módní policie časopisů hanobící každý gram nadváhy, celulitidu, nedokonalá prsa apod., na sebevědomí českým ženám nepřidá. Bohužel ani medializace modelek s XXL proporcemi, trend nárůstu komplexu a studu žen nezastavuje.

Vyhlášená místa, na nichž je možné koupat se oficiálně  bez plavek, v jižních Čechách chybějí. Své místo na slunci si však nudisté najdou i v našem kraji. Snímek je  z rybníku Hliník v lokalitě  U Hada na kraji Českých Budějovic
Naturisté nemají na růžích ustláno