Chovatel nahlásil úhyn zhruba 160 kachen v úterý a dnes. V halovém chovu bez výběhu část zvířat vykazovala klinické příznaky nákazy, uvedl Pejchal. Vyšetření potvrdilo ptačí chřipku H5, dodal. Nyní se dělají epizootologická vyšetření, později bude vydáno nařízení o uzavřeném pásmu, řekl mluvčí.

Chovatelé mohou dostat od státu za vybité kusy náhradu, musejí však o ni požádat do šesti týdnů od utracení zvířat. Zatím veterináři vybili přes 13.000 ptáků, ministerstvo zemědělství dostalo první žádost o odškodnění.

Čtěte také: Praha hlásí třetí oběť ptačí chřipky, vždy šlo o labutě

Ptačí chřipka je rozšířena v mnoha evropských státech, včetně sousedního Slovenska. Virus typu H5N8 se snadno přenáší mezi ptáky, lidé se jím ale podle dosavadních poznatků nakazit nemohou.

Nemoc se objevila u volně žijících ptáků v Moravskoslezském, Zlínském, Jihomoravském, Královéhradeckém, Jihočeském, Středočeském a Olomouckém kraji. Ohnisek, tedy míst, kde ptáci uhynuli v chovech, okolo nichž veterináři vytvářejí tříkilometrové ochranné pásmo a desetikilometrové dozorové pásmo, je zatím 11. V jejich pásmech platí omezení pro chovatele a větší preventivní opatření před přenosem nemoci.

Ptačí chřipka se v ČR objevila na začátku letošního roku zhruba po deseti letech. Čtyři z ohnisek jsou na jižní Moravě, jedno je ve Středočeském kraji, čtyři v jižních Čechách a jedno v Olomouckém kraji.

Nenechte si ujít: Ptačí chřipka v Česku: Nákaza přiletěla s divokými kachnami

Jedenácté ohnisko ptačí chřipky je v Libereckém kraji
Veterináři potvrdili jedenácté ohnisko ptačí chřipky v Česku a zároveň první v Libereckém kraji. Jde o malochov drůbeže v Kadeřavci u Turnova na Semilsku. Je v něm zhruba 50 kusů drůbeže. Dnes to sdělil mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Pejchal.

Ptáci v chovu budou utraceni ve čtvrtek, řekl Pejchal.

Čtyři ohniska ptačí chřipky jsou nyní v jižních Čechách, čtyři na jižní Moravě a po jednom ve Středočeském a Olomouckém kraji. Úhyny volně žijících ptáků na nemoc byly zaznamenány i v Praze, ve Zlínském, Královéhradeckém nebo Moravskoslezském kraji. Dnes bylo vedle ohniska v Libereckém kraji potvrzeno i první v komerčním chovu, a to v jižních Čechách.

Chovatelé mohou dostat od státu za vybité kusy náhradu, musejí však o ni požádat do šesti týdnů od utracení zvířat.

Ptačí chřipka je rozšířena v mnoha evropských státech, včetně sousedního Slovenska. Virus typu H5N8 se snadno přenáší mezi ptáky, lidé se jím ale podle dosavadních poznatků nakazit nemohou.