Kdo je z vašeho pohledu vítězem voleb?

Úvodem děkuji voličům, kteří nás do sněmovny poslali. Volby ukázaly velmi zajímavý trend, že značná část občanů je nespokojena s vývojem v politice, protože lidé podpořili hned dva nové subjekty. Mně především zaujalo, že občané reflektovali tu potřebu posílení přímé demokracie. Bylo ti sice bojkotováno největšími médii, třeba televize Nova nám nedala  žádný prostor ve svém vysílání. Ale občané cítí potřebu změny a chtějí posílit prvky přímé demokracie, o čemž jsem se přesvědčil i ve svém senátním obvodu. Základním prvkem toho marasmu, který tu už dvacet let existuje, je poměrný volební systém. Přeběhlíci, korupce a totální provázání moci zákonodárné a výkonné.

Tohle ale volby nezměnily. Ve sněmovně je hned sedm stran a většinu nevytvoří téměř nikdo. Která varianta vlády je teď podle vás nejpravděpodobnější?

Zatím se zdá, že pravděpodobnější bude nějaká podoba levicové vlády. Většina stran nechce jít do vlády s KSČM, takže ta volební matematika je složitá a jednoduchá zároveň. My jako hnutí nejsme ani doleva ani doprava, nám jde o posílení prvků přímé demokracie. Jasně jsme deklarovali, že nevstoupíme do vlády, ale podpoříme takový kabinet, který se zaváže ke schválení zákona o obecném referendu, a to bez jakýchkoliv výjimek. Je to klíčová podmínka, ze které my nikdy nemůžeme ustoupit. Pak máme i další programové body, ale to referendum je klíčové.

Referendum – ovšem s výjimkami, mají všichni.

Je to otázka jednání. Nakolik strany, které mají ambici být ve vládě, zváží hlasy poslanců Úsvitu. Je tu opravdu prostor pro jednání. Referendum mají v programu skutečně všichni , ale s výjimkami.

Takže myslíte, že někdo ustoupí a na referendum bez výjimek kývne.

Otázka zní jinak. Chtějí politické strany, aby v zásadních věcech, jako jsou třeba církevní restituce, měl občan? Nebo to chtějí rozhodovat sami? My z referenda bez výjimek nemůžeme ustoupit, jsme nositeli myšlenek T. G. Masaryka, který prosazoval, abychom byli evropské Švýcarsko s přímou demokracií. Jsem bytostně přesvědčen, že tato země patří lidem.

Jenže volby dopadly v podstatě patem. Neustoupíte ani v tomto nelehkém případě?

Jestli se nějaké strany nakonec v koalici spojí, je jejich věc. My dáváme na stůl relativně jednoduchou podmínku k zahájení jednání. Na zákonu o referendu se shodují skoro všichni a jedná se o tom zdánlivě malém detailu, aby lidé mohli hlasovat opravdu o všem.

Ve volbách zvítězila ČSSD, druhé místo má ANO. Kdyby se tyto strany spojily, třeba s podporou lidovců, kdo by byl podle vás lepším premiérem, Bohuslav Sobotka, nebo Andrej Babiš?

Respektujeme výsledky demokratických voleb. Asi by se slušilo, aby první pokus o sestavení vlády dostal vítěz voleb. Nehodnotím, kdo je lepší či horší, to po mě nechtějte. K Andreji Babišovi jsem se nevyjadřoval, já ho blíž neznám a popravdě ani nevím, co je jejich nosným programem. Doufám, že nás ANO seznámí s jejich programovými prioritami a od toho se odvinou další jednání o možné spolupráci. Ale jak říkám, je zvyklostí, že vítěz voleb by měl dostat šanci na sestavení vlády a hledání podpory.

Jedním z výsledků voleb je debakl zemanovců. Myslíte, že občané tím hlasovali také o chování prezidenta, nebo spíš hlasovali jen o té straně samotné.

Jednoznačně vyjádřili, co si o chování hlavy státu myslí. Z toho výsledku je to patrné. Přece člověk když dostane v přímé volbě desítky procent podpory a potom jeho strana, kde je čestným předsedou, dostane 1,5 procenta, tak je to signifikantní rozdíl, že ho nemůžeme pominout a říci, že to tak není. Chápu ten výsledek jako jednak vyhodnocení politiky Miloše Zemana a částečně takého toho, že byly v médiích probírány velmi kontroverzní krok vlády, která byla obsazena i členy SPOZ. Ukazuje se, že SPOZ nemá další osobnosti, které dokázaly sekundovat Miloši Zemanovi, který beze sporu osobností je. Osobnost neznamená, že s ní souhlasíme , osobnost je člověk, který si stojí za svými názory a razí si svoji politiku a nemá ohybnou páteř. Z tohoto pohledu Miloš Zeman osobnost je, nechová se jinak, než se choval dřív. Můžeme si o něm myslet cokoliv, ale musíme ho respektovat.