Podle odborů a akademiků vláda zatím učinila jen málo opatření. "Platová situace pedagogických pracovníků v regionálního školství a akademických pracovníků vysokých škol zůstává nadále neúnosná a vede k úpadku celé společnosti," uvedli ve společném prohlášení, která má ČTK k dispozici. Přetrvávání tohoto stavu podle nich ohrožuje úroveň vzdělávání, a tím i budoucí prosperitu společnosti. Chtějí navrhnout další kroky.

Podle předsedy školských odborů Františka Dobšíka se protestní shromáždění sejde v Praze v Betlémské kapli. Zřejmě na něj budou pozvání i zástupci vlády. O dalším postupu se odbory dohodnou na zasedání předsednictva 24. a 25. srpna, uvedl Dobšík.

První česká paterčata (zleva) Tereza, Michael, Deniel, Martin a Alex s rodiči Alexandrou Kiňovou a Antonínem Kroščenem na snímku ze 14. května. Pět sourozenců z Milovic na Nymbursku oslaví 2. června jeden rok.
Matka paterčat nedostane peníze ze sbírky, rozhodl soud. Přišla navíc i o dávky

Situace je podle něj kritická hlavně v regionálním školství, kde se začíná projevovat nedostatkem učitelů. Jejich nízké platy kritizují odborníci dlouhodobě. Minulý rok si pedagogové průměrně vydělali 30.065 korun, z toho zhruba 30 procent tvořily odměny, příplatky a náhrady

Loni odbory odstartovaly kampaň Konec levných učitelů. Chtěly docílit zvýšení mezd do roku 2020 na 130 procent průměrného platu v Česku, který letos v prvním čtvrtletí činil podle Českého statistického úřadu 27 889 korun. Vláda jim takové navýšení přislíbila. Loni dostali učitelé přidáno osm procent. Nyní odbory požadují alespoň 15 procent, jinak se podle nich nepodaří mzdy do roku 2020 navýšit dostatečně. Politici ale mluví o osmi až 11 procentech.

O peníze bojují i vysoké školy, jejichž rozpočet několik posledních let stagnoval. Ministerstvo financí zatím ve svém návrhu počítá s jeho růstem o 100 milionů korun, ačkoli bývalá ministryně Kateřina Valachová (ČSSD) slíbila zvýšení o zhruba pět miliard korun. Její nástupce Stanislav Štech (za ČSSD) věří, že se mu povede peníze pro vysoké školy vyjednat. Ministr financí Ivan Pilný (ANO) několikrát zopakoval, že školství patří k jeho prioritám, ale musí zohlednit i požadavky dalších resortů.

Do protestu se zapojí kromě odborů, Rady vysokých škol a České konference rektorů také Unie školských asociací ČR a Asociace ředitelů gymnázií.

Migranti, ilustrační foto
Při pokusu dostat se z Maroka do Evropy se zranilo na sedmdesát migrantů