Dvořák byl členem předsednictva RVVI. Ve výzkumu se věnuje molekulární biologii a genetice, zejména biologii kmenových buněk. Je rovněž přednostou Biologického ústavu Lékařské fakulty MU v Brně. Baran se zaměřuje na morální a politickou filozofii, působí rovněž ve vedení největší výzkumné instituce v ČR a pracoval v její ekonomické radě. Nyní je tady předsednictvo vládní rady opět kompletní.

Původně podle Bělobrádka byli dva kandidáti na jeho doplnění, kromě Barana také chemik Zdeněk Havlas, bývalý ředitel Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR.

„Nicméně zvítězil doktor Baran, který neměl ambici kandidovat na prvního místopředsedu. Tím pádem jediným, kdo byl navržen (na funkci prvního místopředsedy) a souhlasil se svou kandidaturou, byl profesor Dvořák, který již vykonával funkci místopředsedy," komentoval Bělobrádek. Volba byla podle něj jednoznačná.

RVVI je odborným a poradním orgánem vlády. Zejména připravuje a kontroluje Národní politiku výzkumu, vývoje a inovací. Má 17 členů včetně předsedy, jsou v ní zastoupeni přední odborníci základního výzkumu i aplikovaného výzkumu, vývoje a inovací.

Rada vlády se také dnes zabývala zákonem o státním rozpočtu, příští rok vydá stát na výzkum 32,7 miliardy korun. Oproti schválenému střednědobému výhledu jde až o třináctiprocentní navýšení. Peníze budou podle Bělobrádka i na další místa na provoz informačního systému pro výzkum, kde jsou důležitá data pro vědce a další výzkumné instituce, který Úřad vlády ČR převzal pod svou správu.